Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Počinje licitacija

Četvrta najveća kemijska kompanija na svijetu potvrdila da je ušla u proces nadmetanja za kupnju Manchester Uniteda

Autor: Hina

18.01.2023. 07:28
Četvrta najveća kemijska kompanija na svijetu potvrdila da je ušla u proces nadmetanja za kupnju Manchester Uniteda

Foto: Foto REUTERS

Ineos je već vlasnik francuske Nice i švicarske Lausanne



MANCHESTER  Britanska multinacionalna kompanija Ineos koju je 1998. osnovao Jim Ratcliffe (70), službeno je ušla u proces nadmetanja za kupnju  engleskog nogometnog velikana Manchester Uniteda, potvrdio je glasnogovornik kemijskog diva.


“Mogu potvrditi da smo se službeno uključili u proces,” rekao je glasnogovornik Ineosa u izjavi u utorak.


Sadašnji vlasnici “Crvenih vragova”, američka obitelj Glazer, u studenom su objavili kako su počeli razmatrati opcije za 20-erostrukog prvaka Engleske, uključujući nova ulaganja ili potencijalnu prodaju, 17 godina nakon što su kupili klub s Old Trafforda.




The Times, koji je prvi objavio ovu vijest, navodi kako će službene ponude početi stizati na Old Trafford sljedeći mjesec, a da bi United mogao promijeniti vlasnika do kraja sezone. Očekuje se i interes iz SAD-a, Bliskog istoka i Azije.


Ineos je četvrta najveća kemijska kompanija na svijetu, a njezin vlasnik je 70-godišnji Jim Ratcliffe, jedan od najbogatijih Britanaca.


U dvadesetak godina tvrtka je izrasla u giganta sa 19 tisuća zaposlenih i godišnjim prometom većim od 60 milijardi dolara. Njegovo osobno bogatstvo procjenjuje se na više od 15 milijardi funta, a poznat je po tome što je davao podršku opciji britanskog napuštanja EU-a.


Ineos grupa je vlasnik francuskog kluba Nica i švicarske Lausanne. Ujedno je i glavni partner osmerostrukih prvaka Formule 1 Mercedesa, a posjeduje i biciklistički tim INEOS Grenadiers.


Ratcliffe je veliki navijač Uniteda, no prošle godine je pokušao kupiti Chelsea. Međutim, njegova 4.2 milijardi funta teška ponuda nije bila dovoljna. Londonski klub je na koncu kupila investicijska grupa koju predvode Amerikanac Todd Boehly i Clearlake Capital.


ManU je trenutačno četvrti na ljestvici Premier lige sa 38 bodova, koliko ima i Newcastle United. Unitedov gradski suparnik City ima bod više, dok je u vodstvu Arsenal sa 47 bodova.