Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

SP u Kataru

Deset tisuća policajaca i žandara mobilizirano kako bi se u Parizu i okolicu održavao red za vrijeme ogleda Francuske i Maroka

Autor: Hina

14.12.2022. 08:00
Deset tisuća policajaca i žandara mobilizirano kako bi se u Parizu i okolicu održavao red za vrijeme ogleda Francuske i Maroka

Foto: Foto REUTERS

Ukupno, gotovo 54.000 Francuza nastanjeno je u marokanskom kraljevstvu, a zauzvrat, dostupne statistike pokazuju da više od milijun Marokanaca živi u Francuskoj, s posebno brojnim dvonacionalnim brakovima



PARIZ Oko 10.000 policajaca i žandara, uključujući 5.000 u Parizu i pariškoj regiji, mobilizirano je  u Francuskoj kako bi nadzirali slavlje nakon polufinala Svjetskog nogometnog prvenstva Francuska – Maroko, objavio je u utorak francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin.


“Bit će mobilizirano 10.000 policajaca i žandara. 5.000 u pariškoj regiji, a posebno oko Champs-Elyséesa i 5.000 izvan pariške regije”, izjavio je  Darmanin.


Precizirao je da Champs-Elysées neće biti zatvoren za promet, suprotno želji gradonačelnika pariškog okruga u kojem se nalazi poznata avenija da je zatvori za promet.S druge strane, dodao je ministar, zatvorit će se mnogi prilazi pariškoj obilaznici, kao i postaje metroa i prigradskih vlakova (RER).




Bit će pitanje, nastavio je  Darmanin, “uokviriti ove demonstracije često obiteljskog veselja, u kontekstu terorističke prijetnje”.


Oko 1500 policajac bilo je prošle subote, kada su se i Maroko i Francuska plasirali u polufinale.U Parizu se tada 20.000 ljudi okupilo na Champs-Elysées kako bi proslavili plasman Maroka, a potom i Francuske.


U Parizu je bilo stotinu uhićenja, od kojih su tri četvrtine bili Francuzi, a u cijeloj Francuskoj zabilježeno je 170 uhićenja.


Ukupno, gotovo 54.000 Francuza nastanjeno je u marokanskom kraljevstvu, a zauzvrat, dostupne statistike pokazuju da više od milijun Marokanaca živi u Francuskoj, s posebno brojnim dvonacionalnim brakovima.


Kulturne i gospodarske veze između Francuske i njezinog bivšeg protektorata Maroka, koji je postao neovisan 1956., i dalje su bliske, što ovoj utakmici dati posebnu emocionalnu dimenziju.