Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

JOŠ DEVET U IGRI

Dvanaest klubova osiguralo prolaz u osminu finala Lige prvaka

Autor: Hina

27.10.2022. 11:18
Dvanaest klubova osiguralo prolaz u osminu finala Lige prvaka

Foto: Reuters

Uoči posljednjeg kola natjecanja po skupinama Lige prvaka 12 klubova je osiguralo plasman u osminu finala, dok su tri momčadi ostale bez ikakvih izgleda za nastavak “europske priče”.




Bayern, Chelsea i Manchester City su osigurali i prvo mjesto u skupini, a siguran prolaz u osminu finala imaju i Benfica, Club Brugge, Borussia Dortmund, Inter, Liverpool, Napoli, Paris Saint-Germain, Porto i Real Madrid.


Za preostale četiri karte borit će se još devet momčadi, nažalost među njima nije i Dinamo. Hrvatski prvak više nema izgleda za plasman u osminu finala, ali još uvijek može do Europske lige, dok su Viktorija Plzen, Celtic i FC Kopenhagen ostali bez ikakvih izgleda za plasman u “europsko proljeće” i nakon idućeg tjedna njihova će europska priča za ovu sezonu završiti.


SKUPINA A (Napoli 15, Liverpool 12, Ajax 3, Rangers 0)


Napoli je uz Bayern jedina momčad koja je u prvih pet kola upisala pet pobjeda. No, za razliku od Bavaraca, talijanski sastav još nije osigurao prvo mjesto u skupini. No, korak je do toga. Uoči zadnjeg kola Napoli ima tri boda više od Liverpoola, a u prvom susretu je slavio sa 4-1. Odluka će pasti u međusobnom ogledu 1. studenog na Anfieldu.




Dodajmo kako je prvi ključ pri određivanju poretka, ako dvije momčadi imaju isti broj bodova, broj osvojenih bodova u međusobnim susretima, a zatim gol razlika u međusobnim susretima. U drugom susretu na Ibroxu će se Rangers i Ajax boriti za Europsku ligu. Nizozemci imaju tri boda više, a u prvom susretu u Amsterdamu su slavili sa čak 4-0.


SKUPINA B (Club Brugge 10, Porto 9, Atletico Madrid 5, Bayer Leverkusen 4)


Club Brugge i Porto su osigurali plasman u osminu finala, a zadnje kolo će iznjedriti pobjednika skupine, ali i tko seli u Europsku ligu. U posljednjih 90 minuta sastaju se Porto i Atletico, te Bayer Leverkusen i Club Brugge. Porto i Club Brugge imaju identičan međusobni skor, oba sastava su upisala gostujuću 4-0 pobjedu, pa bi u slučaju istog broja bodova odlučivala ukupna gol razlika. Bayer i Atletico borit će se za treće mjesto i Europsku ligu. Atletico ima bod više, ali je Bayer bolji u međusobnom skoru (2-0, 2-2).


SKUPINA C (Bayern 15, Inter 10, Barcelona 4, Viktorija Plzen 0)


Ovo je skupina u kojoj je sve poznato i prije zadnjeg kola. Njemački prvak je pobjednik skupine, dalje ide i Inter, Barcelona seli u Europsku ligu, dok Viktoriju čeka posljednjih 90 europskih minuta ove sezone. U zadnjem kolu sastaju se Bayer – Inter, te Viktorija – Barcelona.


SKUPINA D (Tottenhan 8, Sporting 7, Eintracht 7, Marseille 6)


Ovo je jedina skupina u kojoj sve četiri momčadi mogu dalje i u zadnjih 90 minuta čeka nas prva drama. Za Tottenham je utješno kako niti u kakvom raspletu situacije ne može biti slabije plasiran od trećeg mjesta. Marseille, kojeg vodi Igor Tudor, trenutačno je posljednji, međutim Francuzi imaju jasnu situaciju. Jedino ih pobjeda u zadnjem kolu na Velodromeu protiv Tottenhama vodi u osminu finala. U drugom susretu sastaju se Sporting i Eintracht. Portugalcima je dovoljan i bod za siguran prolaz, jer je u prvom susretu slavio u Frankfurtu sa 3-0. Njemački sastav, baš kao i Tudorova momčad, mora dobiti, ako želi dalje u Ligi prvaka. U slučaju pobjede OM-a i remija u Lisabonu, Tudorova ekipa bi bila prva u skupini, a preostale tri ekipe bi imale po tri osam bodova. U tom bi slučaju Sporting bio drugi, Tottenham treći, a Eintracht bi ispao iz Europe.


SKUPINA E (Chelsea 10, Milan 7, RB Salzburg 6, DINAMO 4)


Londonski “Bluesi” su sigurno prvi, a zagrebački “Plavi” nikako ne mogu do osmine finala Lige prvaka. Ostaje upitno tko će biti drugi, a tko seli u Europsku ligu. Milanu u zadnjem kolu na San Siru treba bod protiv Salzburga kako bi potvrdio drugo mjesto, dok austrijskom prvaku igra samo pobjeda. Za Salzburg je utješno što ih bod sigurno vodi u Europsku ligu. Dinamo, ako želi biti treći, mora pobijediti na Stamford Bridgeu, a istovremeno Milan mora slaviti na San Siru.


SKUPINA F (Real Madrid 10, RB Leipzig 9, Šahtar 6, Celtic 2)


Real je osigurao prolaz, dok je Celtic ispao iz svih kombinacija. Upravo će ove dvije momčadi igrati u zadnjem kolu na Santigao Bernabeu. Aktualni europski prvak pobjedom može osigurati prvo mjesto. U drugom susretu u Varšavi Šahtar će loviti pobjedu protiv Leipziga za prolaz. Njemački sastav ima tri boda više, no u prvom susretu Šahtar je pobijedio sa 4-1. Dakle, bilo kakva pobjeda Ukrajince vodi na drugo mjesto.


SKUPINA G (Manchester City 11, Borussia Dortmund 8, Sevilla 5, FC Kopenhagen 2)


I u ovoj skupini nema nikakvih nepoznanica. Manchester City kao pobjednik skupine ide dalje, u osminu finala će i Borussija Dortmund, Sevilla seli u Europsku ligu, a FC Kopenhagen se oprašta od Europe. U zadnjem kolu se sastaju Manchester City i Sevilla, te Kopenhagen i Borussia Dortmund.


SKUPINA H (PSG 11, Benfica 11, Juventus 3, Maccabi Haifa 3)


PSG i Benfica su osigurali plasman u osminu finala, a u zadnjem kolu ćemo vidjeti tko će biti pobjednik i tko seli u Europsku ligu. PSG i Benfica su bodovno poravnati, a obje njihove utakmice su završile 1-1, pa će u slučaju istog broja bodova odlučivati ukupna razlika pogodaka. PSG je sada na +8, a Benfica na +4.


Juventus i Maccabi su također izjednačeni, a u međusobnim susretima oba kluba imaju po pobjedu. Juve je u Torinu slavio 3-1, a Maccabi kod kuće 2-0. Kako su prva tri kriterija ista (broj bodova u međusobnim susretima, gol razlika u međusobnim susretima, postignuti golovi u međusobnim susretima), i kod njih će odlučivat ukupna razlika bodova. Juve je na -3, a Maccabi na -9. U zadnjem kolu sastaju se Juventus – PSG, te Maccabi – Benfica.