Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Skupština Dinama

Dvije struje u Maksimiru gledaju se preko nišana: Barišić ima bolje karte, ali partija još nije gotova!

Autor: Davor Petrović

11.03.2023. 07:27
Dvije struje u Maksimiru gledaju se preko nišana: Barišić ima bolje karte, ali partija još nije gotova!

Foto: Mirko Barišić/Foto PIXSELL

Ova situacija mi ne odgovara, ali klub ide dalje. Ovo je budućnost Dinama, a ne ovaj cirkus koji smo imali - kaže predsjednik Mirko Barišić



ZAGREB   Razina komunikacije na zadnjoj sjednici Skupštine Dinama bila je očekivano niska, no to se i očekivalo, s obzirom na sva zbivanja u klubu tijekom zadnja četiri mjeseca. Uostalom, nije tajna da se dvije suprotstavljene struje u Maksimirskoj 128 gledaju isključivo preko nišana. Za ilustraciju je dovoljno spomenuti detalj koji se dogodio tijekom jedne od tri pauze, kada je sa strane zastupnika lojalnih Zdravku Mamiću netko dobacio: »Govno staro, vodiš nas u staljinizam!«


Stoga nikoga nije trebao iznenaditi epilog te sjednice. Nakon nešto više od sat i pol vikanja i obostrano suprotnog tumačenja klupskog Statuta i Poslovnika o radu Skupštine Mamićevi sljedbenici shvatili su da nemaju većinu, i zato su otišli i, samim time, srušili kvorum, što, pak, znači da je Barišićeva strana dobila tu bitku. Rat, međutim, još uvijek traje.


– Razočaran sam jer smo takvo društvo. Ova situacija mi ne odgovara, ali klub ide dalje. Uprava nastavlja s radom i ide se u promjenu Statuta. Obogatili smo Skupštinu s osam novih članova, navijača Dinama. To znači demokratizaciju kluba. Ovo je budućnost Dinama, a ne ovaj cirkus koji smo imali. Nastavljamo s gradnjom stadiona i moderniziramo Dinamo i Statut, uz podršku navijača. Želimo ostati europska momčad i nastavljamo raditi na rezultatima i školi nogometa – istaknuo je predsjednik Dinama kada je sve završilo.


Izmjene i dopune




Prema aktualnom Statutu, Barišić je dužan sazvati novu sjednicu Skupštine do kraja svog mandata, koji traje do prosinca. To, pak, znači da njegova struja na raspolaganju ima skoro devet mjeseci za uvođenje spomenutih promjena. Takav rasplet sugerira i službeno priopćenje koje su odgovorni iz Maksimirske 128 objavili u petak.


«Redovita Skupština GNK Dinamo prekinuta je zbog nedostatka kvoruma napuštanjem dijela članova Skupštine. Skupština dalje nije mogla donositi pravovaljane odluke te je Sjednica prekinuta. Klub će do daljnjega voditi predsjednik Mirko Barišić, predsjednica Uprave Vlatka Peras i član Uprave Dario Šimić.


Bez obzira na današnju situaciju klub će nastaviti sa svojim radom. Predsjednik kluba Mirko Barišić najavio je izmjene i dopune Statuta kluba. Predsjednik Barišić u primjerenom će roku sazvati Skupštinu čim procijeni da su za to stečeni uvjeti,« stoji u tom priopćenju.


Promjena tabora


Doduše, sastav Skupštine ostaje isti, ali nakon svega što se dogodilo ne treba isključiti mogućnost da bi neki Mamiću skloni zastupnici u međuvremenu mogli promijeniti stranu. Otvoreno dosta opcija, a jedino je sigurno da Barišićeva struja sada ima bolje karte u rukama. Međutim, partija još nije gotova.


Uostalom, osam mjesta u Skupštini predviđeno je za klupske povjerenike koji između dvije sjednice Skupštine dovedu najviše novih članova u klub. Struju suprotstavljenu Barišiću u Sheratonu su činile 34 osobe, što znači da dosezanje kvoruma s te strane nije toliko daleko. Osim toga, ne treba zaboraviti da je na Skupštini održanoj prije tri mjeseca bilo osjetno više zastupnika. Neki su, naime, u međuvremenu promijenili tabor.


– Naša struja je Dinamova. Pogrešno je reći da je Mamićeva. Kvorum smo srušili jer se na sjednici provodilo pravno nasilje, s time da to nije bilo prvi put. Ovo je bio poraz Dinama. Mi smo cijelo vrijeme bili konstruktivni. Zvao sam Barišića i rekao mu da nismo protiv njega, i da, ako želi može imati još jedan mandat, ali on se oglušio. Način na koji su verificirali novih osam članova je čarobnjak iz Oza – zaključio je Damir Zorić, koji se na Skupštini profilirao kao lider snaga suprotstavljenih predsjedniku Dinama.