Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Veliki trijumf

Hrvatska je još jednom pokazala da ima sve što je potrebno za uspjeh na najvećoj sceni – kvalitetu, hrabrost i karakter!

Autor: Davor Petrović

09.12.2022. 19:33
Hrvatska je još jednom pokazala da ima sve što je potrebno za uspjeh na najvećoj sceni – kvalitetu, hrabrost i karakter!

Foto: Foto REUTERS

Bila je to najzrelija utakmica Hrvatske na ovom Mundialu, s time da je pokazala enormnu dozu stabilnosti i staloženosti kada je primila gol na kraju prvog produžetka. Nitko nije klonuo duhom, a nagrada je stigla u obliku izjednačenja i, u konačnici, pobjede nakon izvođenja jedanaesteraca



Hrvatska je izborila polufinale Svjetskog prvenstva, i to preko Brazila, koji je u Katar stigao s najvišim ambicijama! Drugi put u nizu i treći put u povijesti. Bila je to najzrelija utakmica Hrvatske na ovom Mundialu, s time da je pokazala enormnu dozu stabilnosti i staloženosti kada je primila gol na kraju prvog produžetka. Nitko nije klonuo duhom, a nagrada je stigla u obliku izjednačenja i, u konačnici, pobjede nakon izvođenja jedanaesteraca.


Prije ove utakmice brazilski mediji tvrdili su da Selecao očekuje sraz sa starom reprezentacijom, koja nije u stanju držati ritam igre. Isti ljudi vjerojatno su već spremali epitafe za hrvatsku reprezentaciju. Brazilski reprezentativci su, pak, bahato najavljivali da su osmislili novu koreografiju za ples kojim slave golove.


Na kraju su svi ostali šokirani, grcajući u suzama. Hrvatska je još jednom pokazala da ima sve što je potrebno za uspjeh na najvećoj sceni – kvalitetu, hrabrost i karakter. Brazilci su, pak, sve to naučili na teži način, nakon karnevala vlastite samodopadnosti i nadmenosti u očekivanju četvrtfinala. Ovoga puta je raspucavanju bila dovoljna jedna obrana Dominika Livakovića.




Uvodne minute utakmice jasno su pokazale koliki teret je za obje reprezentacije predstavljao ulog koji nosi četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Igralo se u laganom grču, prilično rezervirano, uz pažljivo pokrivanje svakog dijela terena koji bi suparniku mogao otvoriti priliku. Povrh toga, u tom su razdoblju sitne greške najiskusnijih igrača jasno su pokazivale količinu nervoze na obje strane.


Prva opasna akcija stigla je u 12. minuti, kada je Josip Juranović s desnog boka krenuo u sredinu i na dvadesetak metara od gola odložio loptu Mariju Pašaliću, koji je odmah uputio ubacivanje u srce kaznenog prostora, gdje je Eder Militao zasmetao Ivanu Perišiću u ključnom trenutku. Više nego solidna prilika je ostala neiskorištena, ali Hrvatska je pokazala zube renomiranom suparniku.


Posjed lopte


Kroz iduće dvije minute stigle su još dvije situacije koje su, uz nešto precizniji zadnji pas, mogle izazvati paniku u brazilskom kaznenom prostoru. Prvu ozbiljnu prijetnju za Hrvatsku iznjedrila je 20. minuta, kada je Vinicius s lijeve strane krenuo uz rub kaznenog prostora, odigravši dupli pas s Neymarom. Srećom po Hrvatsku, taj udarac je završio u bloku, a zatim je opasnost otklonjena.


U 25. minuti sijevnula je duga lopta prema Juranoviću, koji si je dao for glavom, nakon čega ga je Danilo pokosio, okrznuvši ga kramponima po čelu. Hrvatska klupa je skočila, tražeći crveni karton, ali Michael Oliver nije tako mislio, vjerojatno zbog strahopoštovanja prema Brazilcima. Budući da je to bilo ono što sudački eksperti nazivaju „rubna situacija“, engleski arbitar izvadio je žuti karton.


Kako su minute odmicale, tako je Hrvatska izgledala sve sigurnije u posjedu lopte, kao i kod obavljanja defenzivnih zadataka. Brazil je djelovao nemoćno sve do 41. minute, kada je Vinicius iznudio slobodni udarac na mjestu gdje se spajaju vanjske linije kaznenog prostora. No, ni od toga nije bilo ništa jer je i Livaković bio iznimno siguran.


Na odmor se otišlo bez golova, ali izvedba iz prvog dijela Hrvatskoj je definitivno dala do znanja da se može nositi s Brazilom. Štoviše, to je potvrđivala i službena statistika FIFA-e. Naime podaci o posjedu u prvom dijelu bili su više nego ohrabrujući. Kod Hrvatske je pisalo 46 posto, a kod Brazila 42 posto, dok je preostalih dvanaest posto otpalo na ničije lopte.


Povrh toga, učestalo omalovažavana desna strana sjajno je funkcionirala. Juranović je odlično odrađivao svoje obrambene zadatke protiv brzonogog Viniciusa, a napadu je bio iznimno aktivan. Ispred njega je više nego dobro funkcionirao Pašalić, iako mu se potkralo i nekoliko sitnijih grešaka, bez ozbiljnijih posljedica.


Dalićeve promjene


Nastavak je donio ofenzivu Brazila i dvije vrlo ozbiljne gužve u hrvatskom kaznenom prostoru. U jednoj od njih lopta je pogodila Juranovića u ruku, ali Oliver nije dosudio jedanaesterac nakon konzultacija s VAR sobom. Hrvatska je uskoro odgovorila polukontrom koja je okončana prejakim centaršutom u Perišićevoj izvedbi.


U 55. minuti Richarlison je uspio okrenuti Joška Gvardiola na dvadeset metara i proigrati Neymara, čiji je udarac s vrha peterca Livaković obranio. To razdoblje igre donijelo je nešto veći angažman Brazilaca, koji su uvođenjem Antonyja umjesto Raphinhe pokušali dodatno pojačati pritisak. No, Hrvatska ih je brzo primirila držanjem lopte kroz kratka dodavanja.


Uskoro je stigla nova izmjena u redovima Brazilaca. Bilo je to u 64. minuti, kada je Rodrygo ušao umjesto Viniciusa. Nešto kasnije je sretno odbijanje lopte otvorilo iznenadnu priliku za Lucasa Paquetu, ali Livaković je još jednom fenomenalno reagirao, skinuvši udarac iz blizine.
Opet je Brazil pokušao materijalizirati svoj pritisak, a Hrvatska je još jednom odgovorila skrivanjem lopte. U 72. minuti je, pak, Dalić na teren poslao Nikolu Vlašića i Brunu Petkovića, umjesto Pašalića i Andreja Kramarića. Nešto kasnije Richarlison je opet počastio Neymara okomitom loptom u kazneni prostor, a Livaković je opet sjajno reagirao, obranivši udarac iskosa, s lijeve strane.


Ista priča ponovila se u 80. minuti, kada je Paqueta pucao s ruba šesnaesterca u 80. minuti. Kako se približavao kraj utakmice, tako je na očigled rasla nervoza na jednoj strani. Brazilci su, naime, u najavama neprekidno ponavljali da si ranim golom žele olakšati posao, što je zvučalo prilično podcjenjivački. Na terenu su, pak, naučili da je Hrvatska puno tvrđi orah nego što su očekivali.


Petkovićevo poravnanje


Ukratko, bili su uvjereni da će sve riješiti za devedeset minuta i nikako im nije leglo saznanje da moraju igrati produžetak. Početak tog dijela igre pokazao je da Hrvatska polako kopni sa snagom i sve teže odrađuje trkačke dionice. Brazilci su preuzimali konce igre i posjed lopte, ali nikako nisu uspijevali kreirati akciju koja bi im donijela priliku.


U tim trenucima bilo je očigledno da Dalić mora reagirati osvježiti momčad izmjenama. Igrala se 130. minuta kada je sijevnula kontra, nakon što je Dejan Lovren sjajno zaustavio klizećim startom na dvadeset metara od hrvatskog gola. Lopta je stigla do Petkovića, koji je na lijevoj strani zamotao dva Brazilca u čvor i dao idealan pas za Marcela Brozovića, čiji je udarac sa četrnaest metara prohujao iznad prečke.
Završnica sudačke nadoknade prvog dijela produžetka donijela je vodstvo Brazila. Na dvadeset metara od gola Neymar je odigrao dupli pas s Rodrygom, a zatim i s Paquetom, izbivši sam pred Livakovića, kojeg je elegantno zaobišao. Egzekucija je bila neminovna, ali najavljeni ples pojavio se tek u tragovima jer su Brazilci bili sretni kao mala djeca i zaboravili su svoj ritual nadmenosti – 0:1.


U tom trenutku postalo je jasno da Hrvatska mora krenuti po izjednačenje u završnih petnaest minuta igre. Svjestan situacije s vremenom, Dalić je umjesto Borne Sose na teren poslao Antu Budimira, nadajući se prilici kroz skok, odnosno ubacivanje lopte pred gol suparnika. S druge strane, Brazil je koristio svaku priliku za trošenje sekundi.


Igrala se 117. minuta kada su platili skupu cijenu za svoju neaktivnost. Naime, tada je Vlašić na lijevoj strani proigrao Mislava Oršića, koji je nešto ranije zamijenio Brozovića. Uslijedila je povratna lopta na četrnaest, gdje je natrčavao Petković, čiji se udarac ljevicom iz prve odbio od Marquinhosove natkoljenice, prevarivši Alissona – 1:1.


Hrvatska – Brazil 5:3 (1:1, 0:0, 0:0)

Stadion Education City. Gledatelja: 44.667. Sudac: Michael Oliver (Engleska) 6,5. Strijelci: 0:1 Neymar (105’+1′), 1:1 Petković (117′). Jedanaesterci: Vlašić – 2:1, Rodrygo – Livaković brani, Majer – 3:1, Casemiro – 3:2, Modrić – 4:2, Pedro – 4:3, Oršić – 5:3, Marquinhos – stativa. Žuti karton: Brozović, Petković (Hrvatska), Danilo, Casemiro, Marquinhos (Brazil).


HRVATSKA: Livaković 9 – Juranović 8, Lovren 8, Gvardiol 8, Sosa 8 (110′ Budimir 8) – Modrić 8, Brozović 8 (114′ Oršić 8), Kovačić 8 (106′ Majer 8) – Pašalić 8 (72′ Vlašić 8), Kramarić 8 (72′ Petković 8), Perišić 8.


BRAZIL: Alisson 6 – Militao 6,5 (106′ Alex Sandro -), Marquinhos 6, Silva 6,5, Danilo 6,5 – Paqueta 6,5 (106′ Fred -), Casemiro 6,5, Neymar 7 – Raphinha 6 (56′ Antony 6,5), Richarlison 6,5 (84′ Pedro -), Vinicius 6 (64′ Rodrygo 6).