Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SP u Kataru

Hrvatsku reprezentaciju u Rijadu čeka posljednja provjera pred SP: "Nećemo kalkulirati s utakmicom, ali ćemo kalkulirati s minutažom"

Autor: Davor Petrović

16.11.2022. 07:42
Hrvatsku reprezentaciju u Rijadu čeka posljednja provjera pred SP:

Foto: Joško Gvardiol, Kristijan Jakić i Zlatko Dalić na treningu na stadionu Princa Faisala bin Fahda/Foto PIXSELL

  Brozović će igrati malo više nego prije jer mu je potrebna minutaža, i zato ćemo ga koristiti većim dijelom utakmice. Livaja će biti pošteđen, svi ostali su spremni i zdravi - kaže Dalić



RIJAD  U nekim drugim okolnostima današnja prijateljska utakmica sa Saudijskom Arabijom u Rijadu bila bi iskorištena kao generalna proba za nastup na velikom natjecanju. Međutim, Svjetsko prvenstvo u Kataru je specifično zbog termina održavanja usred sezone, a samim time i drastično skraćenog vremena za pripreme koje se u ovom slučaju svodi na tjedan dana.


Zbog toga je Zlatko Dalić odlučio pretvoriti ogled sa Saudijcima u priliku za igrače koji zbog ozljeda ili kartona nisu imali preveliku minutažu u svojim klubovima. Naravno, uz nezaobilaznu želju da sve prođe bez štete, odnosno da se nitko ne ozlijedi uoči početka Mundiala u koji Hrvatska ulazi kao svjetski viceprvak.


Dodatnu dozu specifičnosti ovom sučeljavanju su donijele promjene mjesta igranja i termina. U prvoj varijanti utakmica je trebala početi u 11 sati po hrvatskom vremenu na stadionu zvanom Mrsool Park. Međutim, jučer su postavljeni novi parametri. Zbog lošeg terena na Mrsool Parku, utakmica je prebačena na stadion Princ Faisal bin Fahad, a termin početka je prebačen na 13 sati po hrvatskom vremenu.




Dalić je još u ponedjeljak najavio da će utakmicu započeti Marcelo Brozović, koji je proteklih mjesec i pol dana proveo izvan terena zbog ozljede. Uz to, jučer je istaknuo da će Domagoj Vida protiv Saudijske Arabije uknjižiti svoj stoti nastup u dresu hrvatske reprezentacije.


Dobri duh


– Brozović će igrati malo više nego prije jer mu je potrebna minutaža, i zato ćemo ga koristiti većim dijelom utakmice. Vidi će ovo biti stoti nastup, a kada netko dosegne toliki broj utakmica u reprezentaciji, onda ulazi u legendu. On nam je svojim igrama, odnosom i veselom naravi donio puno toga dobroga. Jako nam je bitan i želim mu još puno sreće. Vida je pravi profesionalac i ono što treba biti svaki igrač. On je primjer za sve to i dobri duh naše reprezentacije – ističe Dalić.


Ostatak kandidata za sraz sa Saudijskom Arabijom izbornik je sačuvao za sebe, uz dodatak da Marko Livaja neće biti u konkurenciji zbog lakše ozljede.


– On je na zadnjoj utakmici za klub dobio udarac u mišić, i zato je preskočio trening u Rijadu i bit će pošteđen ove utakmice. Svi ostali su spremni i zdravi. Mi nećemo kalkulirati s utakmicom, ali ćemo kalkulirati s minutažom. Imamo pravo na šest izmjena i pružit ćemo priliku onima koji su igrali nešto manje u posljednje vrijeme – dodaje Dalić.


Prema prvotnom planu, termin igranja trebao je biti prilagođen prvoj utakmici Hrvatske na Svjetskom prvenstvu, ali stručni stožer ipak se odlučio za promjenu. Naime, po lokalnom vremenu početak je bio zakazan za 13 sati, a pomaknut je na 15 sati. Kao čovjek koji je gradio trenersku karijeru na Bliskom istoku, Dalić vrlo dobro zna da ta dva sata čine značajnu razliku.


– Naša utakmica protiv Maroka je u isto doba, u 13 sati po lokalnom vremenu. Međutim, htjeli smo prilagoditi termin ove prijateljske utakmice s obzirom na to da je u 13 sati vrlo vruće, kako bismo sačuvali nešto dodatne svježine u igračima – objašnjava izbornik.


Francuski štih


Prema njegovim riječima, Saudijska Arabija je pravi test za ovu fazu priprema. Osim što ima kvalitetu, ta reprezentacija nosi i dašak francuskog štiha koji joj daje stručno vodstvo Hervea Renarda, nekadašnjeg izbornika Zambije, Angole, Obale Bjelokosti i Maroka.


– Nadam se da ćemo se prikazati publici u dobrom svjetlu. Osobno mi je drago što sam stigao ovdje sa svojom reprezentacijom. Došli smo odigrati utakmicu s dobrim suparnikom. Pratim ovdašnju reprezentaciju i ligu i mogu reći da se puno toga promijenilo otkad sam otišao iz Saudijske Arabije. Očekujem težak dvoboj i nadam se da neće biti ozljeda te da će obje reprezentacije odraditi dobar test – kaže izbornik Hrvatske.


Uoči odlaska iz Hrvatske Dalić je najavio da će danas koristiti i Luku Modrića, a jučer je to i potvrdio.


– Minutažu ćemo tako rasporediti da svi budu u približno istoj potrošnji. Modrić će sigurno biti na terenu, kao i Ivan Perišić. No, nećemo ih siliti da igraju cijelu utakmicu ili njen veći dio. Ovo nam je trebalo jer Saudijska Arabija je slična Maroku. Pokazali su nam dobru volju i dobrodošlicu, a mi ćemo ova četiri dana potrošiti za dobru pripremu. Osim toga, bit ćemo blizu Katara – zaključuje Dalić.