Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Petnaest godina nakon

Jurić: Hrvoja nikada nećemo zaboraviti

Autor: Šime Ćurko

29.03.2023. 17:08
Jurić: Hrvoja nikada nećemo zaboraviti

Foto: Arhiva ZL



Na utakmici Prve HNL između Zadra i Cibalije, odigranoj u subotu 29. ožujka 2008., u četvrtoj minuti zanijemili su igrači i gledatelji. Bio je to trenutak u kojem je Hrvoje Ćustić (1983.) u karakterističnom zaletu prema lopti uz liniju igrališta glavom udario u zid istočne tribine stadiona na Stanovima.


Svima je bilo jasno da takav udarac znači životnu ugrozu, ali živjela je nada u Hrvojev opravak. Ipak, u četvrtak 3. travnja iz zadarske Opće bolnice stigla je bolna vijest o Hrvojevom odlasku u nebesku vječnost…


Kada je Ćustić kao 18-godišnjak ubilježio prvi službeni nastup za seniore Nogometnog kluba Zadar, Zvonimir Jurić je s 25 godina bio jedan od stožernih igrača momčadi Stanka Mršića. Bilo je to 3. studenoga 2001., kada je Zadar u dvoboju 14. kola Prve HNL na Stanovima svladao Cibaliju s 1:0 golom Zorana Zekića.




Hrvoje je u igru ušao četiri minute prije kraja, upravo umjesto strijelca Zekića i bio je to prvi od njegovih 127 nastupa u najvišem rangu hrvatskog klupskog nogometa.


– Hrvoje je ušao u seniore kao vrlo talentirani mladi igrač velikog potencijala i vrlo brzo je svojim radom i kvalitetom opravdao ono što se o njemu govorilo. U to vrijeme nije bilo lako biti mladi igrač u Zadru, jer se klub uvijek borio za ostanak i nikada nije imao rezultatski sigurnu situaciji da sebi može priuštiti guranje mladih igrača.


No, Hrvoje je bio vrlo karakteran momak i brzo se nametnuo u tom pogledu. Nije ga bilo strah igrati utakmice u kojima nam je »visio mač nad glavom«. Osim toga, imao je i iznimnu igračku kvalitetu, brzinu, čvrstinu i odličnu lijevu nogu – prisjeća se Jurić.


Četiri godine Jurić i Ćustić dijelili su svlačionicu, sve dok Hrvoje 2005. nije otišao put Zagreba. Kakva su sjećanja na ta vremena?


– Uvijek je lijepo prisjetiti se tog razdoblja. Atmosfera u momčadi je bila izuzetno prijateljska, praktički obiteljska i imali smo odlične odnose između starijih i mlađih igrača iz naše škole nogometa. Znala se hijerarhija i postojalo je iznimno međusobno poštovanje.


Mi stariji nikada nismo gledali na mlađe kao na konkurente za određenu poziciju, već smo im nastojali prenijeti naša iskustva i na neki način ih nogometno odgajati. A mlađi su bili vrlo ponizni, korektni i pratili su nas. Svatko je znao koja je njegova zadaća i tu nije bilo problema.


Tako i Hrvoje, nikada mu ništa nije bilo teško, nikada nije kukao, nego bi odradio svoje zadatke i poštivao hijerarhiju. A bio je i izuzetno ugodna osoba u društvu. Funkcionirali smo kao jedna velika obitelj.


Nekadašnji legendarni zadarski lijevi bočni danas je trener juniorske momčadi HNK Zadra, koja će nastupiti na prvom Međunarodnom nogometnom turniru Hrvoje Ćustić koji će se u Zadru, Poličniku i Polači igrati od 11. do 16. travnja.


– Drago mi je da se nakon toliko vremena pokrenuo turnir koji nosi Hrvojevo ime. Iako je prošlo već 15 godina, za dobre stvari nikada nije kasno, a Hrvoje je to definitivno zaslužio. Svake godine oko uskrsnih blagdana emocije postaju snažnije i vraćaju nam se uspomene na njega.


Mi koji smo s njim igrali i živjeli sigurno ga nikada nećemo zaboraviti, a vjerujem da će na ovaj način njegovo ime ostati još snažnije utisnuto u naš grad i cijeli hrvatski nogomet.