Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nogomet

Lige petice odaju počast Peleu, u Francuskoj će utakmice početi minutom pljeska

Autor: Hina

30.12.2022. 17:17
Lige petice odaju počast Peleu, u Francuskoj će utakmice početi minutom pljeska

Foto: Foto REUTERS



Nakon Španjolske, Peléu će se odati počast prije početka susreta prvenstava Francuske, Engleske i Italije, objavili su ti savezi u petak dan nakon smrti brazilskog “kralja”.


Francuska Prva i Druga liga već od petka navečer počet će minutom pljeska posvećenih nogometnoj legendi. Fotografija Peléa s trofejom Svjetskog prvenstva koji je triput osvojio bit će prikazana na ekranima, priopćila je profesionalna nogometna liga (LFP).


U Španjolskoj Primeri je u četvrtak navečer putem priopćenja za javnost objavila da će se održati minuta šutnje prije svake utakmice 15. kola prvenstva, od četvrtka do subote navečer.




U četvrtak navečer Atlético Madrid i Elche prvi su poštovali ovu mjeru i igrači su se smjestili oko središnjeg kruga prije početka utakmice. Antoine Griezmann i njegovi suigrači također su odigrali utakmicu s crnom trakom oko ruke oko ruke u znak poštovanja prema Peléu.


I u Engleskoj je Premier liga najavila minutu pljeska uoči utakmica 18. kola, koji u petak počinju Liverpool-Leicester i West Ham-Brentford.


Igrači i suci nosit će crne trake oko ruku, a fotografija Peléa prikazivat će se na ekranima stadiona.


Bit će to crno-bijela fotografija snimljena s klubom Santosa, na kojoj se smiješi i nosi ovratnik s križem, rekao je AFP-u Ured Premier lige. Ova fotografija je snimljena prije polufinala turnira u Parizu protiv Racing Club de France, na Parku prinčeva, 13. lipnja 1961. godine.


U Italiji će se utakmice Serie A 4. siječnja početi minutom šutnje na stadionima, objavio je u petak Talijanski nogometni savez (FIGC) u priopćenju za javnost.


Bivši brazilski nogometaš, nogometna legenda i jedini osvajač tri svjetska prvenstva, preminuo je u četvrtak u 82. godini.


Njegov nestanak izazvao je val emocija i odavanja počasti diljem svijeta kada je u Brazilu započela trodnevna nacionalna žalost.