Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Ponedjeljak u 16 sati

Majer:" Japan nije slučajno prošao grupu, no nema kalkuliranja-idemo po pobjedu."

Autor: Hina

03.12.2022. 16:36
Majer:

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL



Nakon uspješno odrađenog natjecanja u skupini i izborenog plasmana u osminu finala Svjetskog prvenstva u Katru, hrvatski nogometaši nisu imali previše vremena za slavlje.


Ogled protiv Japana na rasporedu je već za dva dana, petog prosinca na stadionu Al Janoub u Al Wakrahu.


Na konferenciji za novinare u hrvatskom kampu u Dohi trebali su se pojaviti Borna Sosa i Josip Juranović, no Sosa je zbog iscrpljenosti ostao u hotelu, pa je uskočio Lovro Majer.




Sosa i Juranović su u prva tri kola proveli svaku minutu na terenu. Uz braniča Stuttgarta i Celtica, izbornik Zlatko Dalić iz igre nije vadio niti vratara Dominika Livakovića, stopere Joška Gvardiola i Dejana Lovrena, te veznjaka Marcela Brozovića. Ostali igrači su dobili barem malo odmora.


Majer je istaknuo kako nije očekivao Japan na prvom mjestu skupine.


“Moram biti iskren, nisam ih očekivao, nitko nije očekivao u svijetu nogometa, ali svaka im čast, pokazali su da u nogometu ne igraju samo imena, već srce i hrabrost. Zaslužili su ovo,” kazao je Majer.


“Bit će teška utakmica, ulazimo u nokaut fazu gdje nema kalukacija. Očekujem utakmicu s puno trke i duela, spremni smo i veselim se,” dodao je.


Majer smatra kako je zajedništvo najveća snaga japanske vrste.


“Njihova najveća snaga je cijela ekipa, njihovo zajedništvo. Na to se moramo fokusirati,” kazao je dodavši kako se nitko nema pravo žaliti na umor.


“Osjećam se fenomenalno. Naporno je, igra se puno utakmica u kratkom vremenu, ali nemamo pravi govoriti da smo umorni, svi su umorni. Ono čime se bavimo, čini nas sretnim.”


Majer se zahvalio navijačima na podršci koju im pružaju, dodavši kako im dolazak navijačke zastave ispred hotela mnogo znači.


“Sigurno da nam puno znači, lijepo je vidjeti da je cijela država uz nas. Nama igračima to puno znači, vidjeti i doživjeti tu podršku. I ovakve male stvari puno nam znače,” poručio je Majer.


Naglasio je kako ne razmišlja o tome tko je favorit hrvatsko – japanskog ogleda.


“Ne razmišljam u tom smjeru. Igrači ne gledaju tko je favorit. Znamo našu kvalitetu, spremamo se najbolje što možemo. Opasno je nekoga podcijeniti, svi igraju nogomet. I na ovom prvenstvu je bilo puno iznenađenja, glupo je kazati ovaj je favorit, svi napreduju.”


Veznjak Rennesa je prokomentirao i kvalitetu nogometa prikazanog na ovom turniru.


“Mislim da se igra fenomenalan nogomet s puno iznenađenja, svi su u dobrim formama. Igra se u sredini sezone, to je jedan of glavnih razloga zašto je tako.”


Kanadske novinare je zanimalo koja je tajna našeg pobjedničkog mentaliteta.


“To nam je u krvi, imamo dobar miks mladih i iskusnih igrača. Savršeno se nadopunjujemo, svi smo strašno motivirani. Svi gledamo ekipu, a ne pojedinca. Zajedno smo prije i nakon treninga, svi se zajedno radujemo golovima, Mislim da je to ključ današnjeg nogometa.”


Josip Juranović jedan je od hrvatskih reprezentativaca koji dijeli klupsku svlačionicu s nekim od japanskih igrača. On i Daizen Maeda igraju za škotskog velikana Celtic.


“Pogledali smo utakmicu Japana protiv Španjolske svi zajedno, s moje strane igram s Maedom. On je jako dobar igrač, čestitao sam mu na prolazu. On je baš momčadski igrač, brz je, agresivan. Moramo ih sve zaustaviti, ne samo njega. Moramo igrati agresivno, oni su kvalitetna momčad. Sutra ćemo imati detljnu analizu. Ali mi se moramo koncentrirati na sebe i pokušati pobijediti.”


Japan je u susretu sa Španjolskom imao svega 18 posto posjeda lopte, ali je ipak slavio.


“Vidjeli smo da su imali mali posjed lopte, ali to ništa ne znači. Imaju brze i kvalitetne igrače, igraju kao ekipa. Morat ćemo biti spremni za trčanje unazad.”


Juranović je istaknuo kako jedva čeka početak ogleda.


“U mojem spremniku ima jako puno benzina, jedva čekam novu utakmicu. Ovo je SP, na njemu igrač možda jednom u životu. Kada vidite da Luka Modrić trči u 89. minuti, to daje motiv nama mladima. U srcu sezone svi smo u top formi, igrati svaka tri dana nije ništa nemoguće.”


Otkrio je i što hrvatski igrači rade kada nisu na treningu ili utakmicama.


“Družimo se, odemo na kavu, igramo stolni tenis, tko gubi taj mora nešto napraviti. Svi smo zajedno. Nema zle krvi i to je zajedništvo koje nas krasi. Kao dječak svi sanjate o nastupu na svjetskom prvenstvu u dresu svoje reprezentacije. Sanjao jesam, nisam misli da će se ostvariti. Hvala bogu, ovdje sam, zdrav sam. Želim pomoći koliko mogu.”


Na koncu je poručio kako cijela “momčad vjeruje u sebe”.


“Vjerujemo u sebe, imamo igrače iz vrhunski klubova koji igraju na najvećem nivou već godinama. Vjerujemo da možemo okrenuti svaku situaciju na terenu,” poručio je na kraju.