Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SP u Kataru

Matjaž Kek vidi Vatrene visoko na SP-u u Katru: "Hrvatska bi se opet mogla naći u uglednom društvu"

Autor: Ivan Volarić

20.11.2022. 07:44
Matjaž Kek vidi Vatrene visoko na SP-u u Katru:

Foto: Matjaž Kek i Mario Mandžukić/Foto PIXSELL

Sigurno da je pametno i realno očekivati da se prvo prođe skupina, koja nije za podcjenjivanje, a onda da u drugoj fazi dođe do izražaja iskustvo i kvaliteta pojedinaca, koja će u nekim utakmicama biti izuzetno bitna - kaže Matjaž Kek



RIJEKA  Matjaž Kek za svojeg prvog izborničkog mandata na klupi Slovenije odveo je, nakon pomalo senzacionalnog izbacivanja Rusije u »play-offu«, svoju reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku. Slovenija je te 2010. godine umalo prošla skupinu u konkurenciji s Engleskom, SAD-om i Alžirom. Nakon toga naših susjeda nije bilo na velikim natjecanjima. Bivši trener Rijeke, najtrofejniji u povijesti kluba, u svojem drugom izborničkom mandatu nije uspio napraviti novo čudo i dosegnuti vizu za vjerojatno najneobičnije svjetsko prvenstvo u povijesti. Počevši od mjesta igranja pa do termina u kojem će se okupiti svjetska nogometna krema u Kataru.


– Uoči ovog prvenstva nameće se puno pitanja, a malo je odgovora. Ono što mogu reći, a s obzirom na to da sam bio s reprezentacijom u Kataru gdje smo igrali dvije prijateljske utakmice protiv domaćina i Hrvatske, što se tiče uvjeta, stadiona i terena, sve će biti na vrhunskoj razini. Očekujem nogomet koji će biti dobar i kvalitetan i pokazati u kojem smjeru ide igra i razmišljanja izbornika. Sve ostalo je, od mjesta i vremena igranja pa do brojnih prosvjeda koji dovode u pitanje kako se sve to skupa pripremalo, prilično intrigantno. Sa stručne strane gledano, vrijeme koje su izbornici imali za pripreme je dosta zanimljivo. Razgovarao sam sa Zlatkom Dalićem na ždrijebu u Frankfurtu i uvidio da je sve to pripremljeno na najvišoj mogućoj razini, ali opet ne znaš gdje si. Klupska i europska natjecanja su u najvećem jeku, igralo se svaka tri, četiri dana i dosta igrača se ozlijedilo. S te strane je opet dosta zanimljivo, neke stvari će se potvrditi, a neke stvari će biti novost za sve nas.


Temelji


Igrači će praktički iz »klupskih kopački« u svega nekoliko dana uskočiti u one reprezentativne. Ovo je prvo prvenstveno bez klasične stanke i barem minipriprema?


– Sve skupa treba povezati sa šestim mjesecom i dužim druženjem u okviru Lige nacija. Tada su se igrale četiri utakmice, bili smo zajedno gotovo dva tjedna i to je zapravo bio temelj postavljanja za sve one koji su se kvalificirali za Katar. E sad, činjenica je da su se Vatreni okupili dan ili dva nakon klupskih obveza i odmah odletjeli na generalku u Rijad bez rekuperacije i mogućnosti da vidiš u kojem smjeru idu neke stvari ili uvida u trenutačnu formu igrača, pa i u odnosu na ono što si napravio u šestom mjesecu. Osim toga, imaš kratko razdoblje navikavanja na vremenske i temperaturne uvjete. Iako, moram reći da, što se toga tiče, na samim stadionima neće biti problema. Taj dio napravljen je idealno. Mi smo u Dohi igrali na proljeće, vani su temperature išle i preko 30 stupnjeva, ali na stadionu je bilo ugodno za igrati i za gledati.


Favoriti prvenstva



Koje reprezentacije vidite u krugu prvih favorita za osvajanje naslova prvaka?


– Uvijek je taj krug reprezentacija isti. Tu uvijek govorim o Francuskoj, Španjolskoj, Argentini, Brazilu… Sigurno da se puno očekuje od Brazila, imaju po imenima strašnu reprezentaciju. Postavlja se pitanje može li konačno Messi napraviti pravi rezultat u reprezentaciji. Reprezentacije iz Južne Amerike mogu biti izuzetno nezgodne. Urugvaj je bomba koja može biti nezgodna za svakoga. Europa je bez Italije, ali opet s kvalitetnim reprezentacijama. Jedan od njih je i Belgija. Azijske reprezentacije igraju doma, ali mislim da su oni ipak niža razina da bi mogli kroz kontinutet rezultata doći do visokog plasmana. Razlika između, uvjetno rečeno, egzota i svjetskih velesila je sve manja ili je gotovo uopće nema. Dovoljno je da u jednoj utakmici malo zakasniš u nekoj reakciji ili u pripremi nisu fokusiran sto posto, možeš biti u velikim problemima. Očekujem standardne četiri reprezentacije u polufinalu iz kruga reprezentacija koje smo spominjali. Nadam se da bi u to ugledno društvo mogla ući i Hrvatska.


 

Pred nama je prvi Mundijal s pet zamjena, vaš bivši igrač Fausto Budicin, aktualni trener Orijenta, nedavno je ustvrdio da je to pravilo iz temelja promijenilo nogomet. Koliko će to pomoći izbornicima?


– S jedne strane se mogu složiti. U kratkom razdoblju to ti može riješiti neke probleme. S druge strane, na silu mijenjati pet igrača, ne donese uvijek nešto dobro. Ponekad to mogu biti samo alibi-izmjene. Prvo moraš imati širi roster. Što se tiče ritma i agresije, to je svakako dobro, no ipak moraš imati uigranu ekipu koja se zna i koja je duže vremena skupa. Sigurno da će to napraviti nogomet zanimljivijim, posebno s aspekta ritma i agresije. Tendencija nogometa ide u tom smjeru. Sve je manje čekanja u svojem šesnaestercu, a sve više je prisutan visoki pritisak da što prije dođeš do izgubljene lopte. Za to trebaš visoki ritam i agresiju, a to i najbolji igrači teško mogu izdržati u ritmu utakmica svaka tri ili četiri dana.


Mlade zvijezde


Kako vidite hrvatsku reprezentaciju u odnosu na Rusiju prije četiri godine. Izbornik Zlatko Dalić je djelomično podmladio reprezentaciju, no kostur »srebrne momčadi« uglavnom je ostao na okupu?


– Sada, gledano izvan konteksta, da sam emocionalno vezan uz Hrvatsku, treba reći da je izborniku i njegovom stožeru uspjelo napraviti neku logičnu smjenu nekih igrača i promovirati neke mlade zvijezde, koje stvarno igraju na vrhunskoj razini. Sve to je proteklo gotovo bezbolno. Kostur koji je ostao, a govorim u prvom redu o trima veznim igračima, mora biti ključ svega u reprezentaciji Hrvatske. No, i oko toga ima igrača koji ispunjavaju najviše standarde u agresivnosti, reakciji, brzini, tehnici… To su igrači koji su beskompromisni i nemaju problem prilagođavanja. Ima ih uz Gvardiola još. Dobro je što su ti igrači dobili šansu, a na kraju krajeva, sve su to pokazali u Ligi nacija. Konstanta rezultata daje pravo na optimizam. Izjavio sam dosta smjelo da je Hrvatska bila druga na svijetu i normalno je da razmišljaš kako biti još bolji. Sigurno da je pametno i realno očekivati da se prvo prođe skupina, koja nije za podcjenjivanje, a onda da u drugoj fazi dođe do izražaja iskustvo i kvaliteta pojedinaca koja će u nekim utakmicama biti izuzetno bitna. Vidim Hrvatsku visoko!


Sveti trokut u sredini

Zlatka Dalića u posljednje vrijeme najviše muči problem prve špice. Kako biste vi riješili taj problem da ste na njegovom mjestu?


– Ne volim pitanja kako bih rješavao pitanja umjesto nekog drugog, koji je svaki dan u problematici i sve to dobro zna i koji je u prvom redu sve to skupa izgradio. Nudi se više rješenja. Jedno je igrati utakmice gdje si ti favorit, govorim o prvoj utakmici u skupini protiv Maroka, a drugo je kada igraš protiv reprezentacija gdje si ravnopravan. Sve to je odabir momenta. Mandžukića više nema i tako treba stvari prihvatiti. Sada su u kadru igrači koji jesu. Meni se čini da se zasada jako dobro sve prilagodilo igračima koji su na raspolaganju i koji su u datom trenutku u formi. Što se tiče ofenzivnog dijela i same kreacije, tu neće biti velikog problema. Moje razmišljanje proizlazi iz svetog trokuta na sredini terena. Bude li Brozović nakon ozljede i duge pauze na očekivanoj razini, onda će sigurno taj trokut veznjaka biti centralni stroj koji će pokretati Hrvatsku.

Upozorili ste, skupina nije tako lagana kao što se čini?


– O Belgijancima ne treba puno pričati. Po svim parametrima, dugo su već u vrhu, imaju igrače koji su dugo u vrhu i odlično su vođeni. Kanada je reprezentacija koja je u velikom usponu. Njihovi igrači igraju zapaženu ulogu u europskom nogometu. Nije to više samo nogomet, koji je u razvoju u jednoj državi u kojoj se u prvom redu govori o hokeju ili nekim drugim sportovima. To su igrači koji imaju iskustvo, a igrali su i dobre kvalifikacije. Što se Maroka tiče, velika je sreća za Hrvatsku što više nema velikog trenera Vahida Halilhodžića. To je lisac koji se zna postaviti i koji je napravio brojne pozitivne promjene u marokanskoj reprezentaciji. Ono što se dogodilo Vahi, pa i Draganu Skočiću, dokaz je kako su danas neki ljudi zalutali u nogomet što se tiče struke. Mi smo 2012. godine na SP-u igrali u skupini s Alžirom. To je dosta slično. Marokanci imaju igrače koji nastupaju u Europi i imaju individualnu kvalitetu. Ako im daš da se razmašu, onda može biti izuzetno nezgodno. Treba biti strpljiv, kvalitetan i odlučan, posebno s ulaskom u prvu utakmicu, da se dođe do pozitivnog rezultata. Ne smije se, s druge strane, bježati od uloge favorita. To je prvi korak u ostvarenju prvoga cilja, a to je prolaz skupine – rekao je Kek.


 


 


 


Messi, Ronaldo i Modrić

Ovo je, po svemu sudeći, posljednje Svjetsko prvenstvo na kojem će igrati tri velikana svjetskog nogometa: Leo Messi, Cristiano Ronaldo i Luka Modrić?


– Velika imena, ali različita polazišta u gledanjima na njihove igre i njihovu važnost u igrama njihovih reprezentacija. Mislim da je Luka u tom dijelu najkompletniji i u pozitivnom izdanju, jer ipak Hrvatska nije veličine Argentine ili rezultata Portugala. Luka je načinom svoje igre i povezivanjem svega toga više važan za svoju reprezentaciju od Messija i Ronalda. Prije svega, Cristiana kroz individualno dokazivanje u jednoj fantastičnoj i supervođenoj reprezentaciji Portugala. Uvijek je pitanje jesu li sada svi baš zadovoljni s time. Messi traži zadnji iskorak u briljantnoj karijeri, odnosno odgovor na pitanje može li se njegova kvaliteta, o kojoj ne treba diskutirati, potvrditi i na razini nacionalnih reprezentacija. Koliko god te superveličine toga osvojile, svima njima je uspjeh u reprezentaciji neka posebna točka na karijeri. Ali, prvenstvo neće biti samo zanimljivo zbog njih trojice, već i niza mladih 20-godišnjaka koji dolaze na veliku scenu.