Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Serie A

Nastavlja se Serie A! Inter bez Marcela Brozovića dočekuje Napoli, Milan bez Ante Rebića gostuje kod Salernitane

Autor: Igor Duvnjak

04.01.2023. 07:55
Nastavlja se Serie A! Inter bez Marcela Brozovića dočekuje Napoli, Milan bez Ante Rebića gostuje kod Salernitane

Foto: Romelu Lukaku/Foto REUTERS

Hit iz grada pod Vezuvom odmakao je Interu 11 bodova i dolazi s prepoznatljivom konturom momčadi i igre



Prohujali su nezaboravni tjedni Svjetskoga prvenstva u Kataru, vrhunski nogomet vraća se na cjelogodišnji klupski kolosijek, tako je i s nadmetanjem u Serie A, nekadašnjom primadonom u Ligama petice, koja, istina, ne iznosi na bal najdragocjenije svjetske dragulje kao u danima svojeg najblistavijeg sjaja, ali svejedno isijava neodoljivim šarmom na koji nisu imuni ne samo milijuni tifosa od vrha do dna »Čizme«, već i toliki ljubitelji calcija diljem svijeta, poput primjerice riječkih, koji su još davno osnovali klubove navijača Juventusa, Intera i Milana.


Serie A utakmicama 16. kola danas nastavlja privlačnu nogometnu utrku u kojoj oni najveći sanjaju o prestižnom trofeju, scudettu, ili barem o »utješnim nagradama« u vidu plasmana u Ligu prvaka ili igranju u Europskoj ligi, »obični smrtnici« o mirnom životu daleko od grčevite borbe za ostanak, a ostali o ostanku u elitnom razredu. Godinama se već u tom visokom društvu čuje značajni hrvatski glas, tako je i ove sezone, ali, nažalost, na startu sezone dva lombardijska velikana, Milan i Inter, ne mogu računati na itekako važnu potporu dvojice hrvatskih asova. Inter na ozlijeđenog junaka nedavnog Svjetskog prvenstva u Kataru Marcela Brozovića, a susjed i ljuti rival Milan na napadača Antu Rebića.


Poslastica


U Interovu slučaju ovo je samo nova potvrda one stare poruke da »loša vijest nikada ne dolazi sama« jer u šlageru večeri od 20.45 sati u Milano stiže lider Napoli. Hit iz grada pod Vezuvom odmakao je Interu 11 bodova i dolazi s prepoznatljivom konturom momčadi i igre, sastavom u kojem promatrači među inima ističu napadačke kvalitete Gruzijca Kvaratskhelija, prezimena kompliciranog novinarima za ispisivanje, a braničima za čuvanje. Ovi prvi to znaju riješiti skraćenicom »Kvara« za momka, koji mnogim suparnicima kvari obrambene planove, ovi drugi se u duelima s njim snalaze kako znaju i umiju. Inter, čiji navijači još uzdišu zbog odlaska hrvatskog asa Ivana Perišića, u pripremi za izazovan ispit suočio se s činjenicom da ne može računati na Marcela Brozovića, jednog od vatrenog trolista sredine terena, nakon što mu je nakon obavljenih pretraga utvrđena ozljeda lijeve noge. U njegovu slučaju »povijest bolesti« traje, Marcelo je, naime, na Svjetsko prvenstvo u Kataru stigao nakon dužeg oporavka od ozljede i odigrao je sve utakmice, osim one za brončanu medalju, probleme je osjetio na utakmici s Argentincima te je bio zamijenjen u 50. minuti. U prognozama o dva tjedna pauze čuje se da jedan od ključnih Interista neće igrati ni u idućem kolu protiv Monze.


Krupna lovina




Milan nastavak prvenstva otvara susretom sa Salernitanom. Slavni Rossoneri, koji čuvaju drugu poziciju na ljestvici, ali za vodećim Napolijem zaostaju čak osam bodova, u Salernu će igrati od 12.30 sati protiv suparnika koji sanja krupnu lovinu za približavanjem sredini ljestvice. U momčadi Milana neće biti iskusnog dalmatinskog strijelca Ante Rebića, koji je na treningu zadobio ozljedu mišića, što nije nimalo ugodno saznanje za trenera Stefana Piolija. I ne samo to, Milan je ostao i bez senegalskog braniča Ballo-Tourea, kojega čeka operacija ozlijeđenog ramena. Obojica će pauzirati najmanje dva tjedna, što znači da ih neće biti u teškoj idućoj utakmici s Mourinhovom i Dybalinom Romom.


Juventus, klub s najviše osvojenih scudetta, koji Crveno-crnima puše za vratom s tek dva koraka zaostatka, ima na papiru lakšu zadaću, gostovanje u Cremoni od 18.30 sati. No, u Serie A svaki je korak potencijalna kora od banane na kojoj se netko može pokliznuti, svjesne su toga i Zebre uoči odlaska kod Cremonesea, koji za bijeg s dna očajnički traži bodove protiv svih, tako i protiv favorita iz Torina.


Semafor

Danas (12.30): Salernitana – Milan, Sassuolo – Sampdoria, 14.30: Spezia – Atalanta, Torino – Verona, 16.30: Lecce – Lazio, Roma – Bologna, 18.30: Cremonese – Juventus, Fiorentina – Monza, 20.45: Inter – Napoli, Udinese – Empoli.


Poredak: Napoli 41, Milan 33, Juventus 31, Inter, Lazio 30, Atalanta, Roma 27, Udinese 24, Torino 21, Fiorentina, Bologna 19, Salernitana, Empoli 17, Monza, Sassuolo 16, Lecce 15, La Spezia 13, Cremonese 7, Sampdoria 6, Verona 5 bodova.