Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U znak sjećanja

Nogometaš hrvatskog porijekla kojemu je Maradona rekao da je bolji od njega dobit će ulicu u Rosariju

Autor: Hina

31.12.2022. 07:20
Nogometaš hrvatskog porijekla kojemu je Maradona rekao da je bolji od njega dobit će ulicu u Rosariju

Foto: Foto REUTERS

Gradsko vijeće Rosarija, udaljenog 300 kilometara od Buenos Airesa, jednoglasno je odobrilo naziv ulice "Paseo Tomás Felipe Trinche Carlovich”



ROSARIO  Ulica u argentinskom gradu Rosariju nosit će ime po bivšem nogometašu hrvatskog porijekla Tomásu Felipeu Carlovichu (Karlović) koji je preminuo 2020., a ostao upamćen po atraktivnoj igri, izvijestile su u petak lokalne novine El Ciudadano.


Carlovich poznat pod nadimkom “Trinche” umro je u bolnici u rodnom Rosariju u dobi od 74 godine od posljedica udarca glavom o asfalt, dva dana nakon što je na njega nasrnuo muškarac na ulici kako bi mu ukrao bicikl.


Gradsko vijeće Rosarija, udaljenog 300 kilometara od Buenos Airesa, jednoglasno je odobrilo naziv ulice “Paseo Tomás Felipe Trinche Carlovich”.




Na gradskom stadionu Gabino Sousa bit će pak postavljena ploča s natpisom: “Grad Rosario u spomen na Tomása ‘Trinchea’ Carlovicha (1946. – 2020.)”.


Carlovich je smatran jednim od najboljih nogometaša ikada rođenih u Rosariju, gradu s više od  milijun stanovnika. Ondje je 1987. rođen i Lionel Messi, koji je prije dva tjedna s Argentinom osvojio Svjetsko prvenstvo.


“Trinche” je rođen 19. travnja 1946. u braku hrvatskog vodoinstalatera i domaćice, kao posljednji od sedmero braće i sestara. Odrastao je u četvrti Belgrano, svom najdražem mjestu na svijetu iz kojega nije htio otići.


Prve korake s loptom napravio je u omladinskom pogonu Rosario Centrala, a u u prvoj ligi je debitirao 1969. Sportsku karijeru nastavio je u Flandriji, a već 1972. u Central Córdobi. Ondje je veznjak odigrao 236 utakmica u devet sezona do 1986., pri tim osvojivši dva naslova Primere C i srca lokalnih navijača.


Nikada nije uzletio na međunarodnu scenu, jer je “Trinche” više volio uživati u životu nego na treninzima. Karijeru je stoga proveo u argentinskim niželigašima.


Bio je poznat po tome što bi protivnicima dva puta zaredom gurao loptu kroz noge.


U fokus medija došao je 1974., kada je reprezentacija Argentine doputovala u Rosario odigrati oproštajnu utakmicu uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Carlovich je pred 35.000 navijača nastupio za kombinirani sastav nogometaša iz Rosarija te se istaknuo u pobjedi od 3-1 nad Argentinom koju je predvodio Mario Kempes.


Gradska uprava Rosarija dodijelila mu je 2002. priznanje kao “slavnom sportašu” tijekom javne svečansti.


U veljači 2020. u Rosario je došao legendarni argentinski nogometaš Diego Maradona, osvajač naslova svjetskog prvaka 1986., u ulozi trenera kluba Gimnasia de la Plata. Tom prilikom je upoznao Carlovicha.


“Ti si bio bolji od mene”, rekao mu je navodno tada veliki Diego.


Carlovicha, koji je živio u kući u kojoj se rodio, hvalili su i drugi velikani argentinskog nogometa kao što su Cesar Luis Menotti, Jose Pekerman i Marcelo Bielsa.


Iz tog vremena je, međutim, malo materijala koji bi potkrijepio brojne navode pa se gotovo sve zasniva na riječima onih koji su ga gledali uživo.


O Carlovichu stoga i danas kruže razne priče i legende.


Prema jednoj, imao je ponudu talijanskog Milana dok je igrao za argentinskog drugoligaša Independiente Rivadaviju (1976. – 1977.). Navodno mu je i brazilski velikan Pele, jedini osvajač tri naslova svjetskog prvaka, slao pisma da dođe igrati za New York Cosmos u kojem je Brazilac bio od 1975. do 1977.


Maradona se pak 1993. vratio igrati u Argentinu, za Newell’s Old Boyse iz Rosarija, i tada navodno rekao medijima:


“Uvijek sam mislio da sam najbolji na svijetu, no odkad sam stigao u Rosario neprestano slušam divote o tom nekom Carlovichu. Sada više nisam siguran”.


Nakon što je Carlovich preminuo u svibnju 2020. Maradona je na Instagramu objavio poruku:


Trinche, sve si nas zadivio svojom skromnošću. Tek sam te upoznao i već si otišao. Ne mogu vjerovati (…). Nadam se da će pravda biti izvršena”.


Policija je nedugo nakon napada na Carlovicha uhitila 32-godišnjeg muškarca kojeg sumnjiči za taj napad i druge krađe u Rosariju. Muškarac se otad nalazi u pritvoru, a državno odvjetništvo zatražilo je u travnju 2022. zatvorsku kaznu od 37 godina, izvijestile su argentinske novine Clarin.


Carlovich je, prilikom naguravanja s napadačem, pao s bicikla te udario glavom u asfalt, priopćila je policija.