Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Novi izbornik

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila novoga izbornika, odluka je donešena jednoglasno

Autor: Hina

04.01.2023. 16:12
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila novoga izbornika, odluka je donešena jednoglasno

Foto: Faruk Hadžibegić/Foto PIXSELL

Bugarinu Ivajlu Petevu nije produžeg ugovor



SARAJEVO  Vođenje nogometne reprezentacije BiH u narednih godinu dana preuzet će  Faruk Hadžibegić, odlučio je u srijedu Izvršni odbor Nogometnog saveza te zemlje (NSBiH).


Predsjednik NS BiH Vico Zeljković potvrdio je novinarima u Sarajevu kako je jednoglasno donesena odluka da se dosadašnjem izborniku Bugarinu Ivajlu Petevu neće produžiti ugovor, a njegovo će mjesto preuzeti upravo Hadžibegić pred kojim je prvi veliki izazov kvalifikacija za europsko nogometno prvenstvo 2024. godine.


“Jasan nam je cilj po prvi put napraviti povijesni rezultat i plasirati se na europsko prvenstvo”, kazao je Zeljković, dodajući kako u NS vjeruju u Hadžibegića i njegov uspjeh iako su svjesni da nema jamstava da će se to i dogoditi.




Hadžibegić je kazao da je spreman biti dio tog projekta, a najveći problem vidi u tome na koga će od igrača u konačnici moći računati.


“Valja napraviti selekciju od igrača koji žele igrati isti nogomet”, kazao je, dodajući kako očekuje da će i oko njegovih izbora biti velikih polemika. Dodao je da bi svima morala biti uzor reprezentacija Hrvatske i način na koji njeni nogometaši funkcioniraju kao tim.


BiH je u kvalifikacijama za Euro 2024. svrstana u skupinu “J” zajedno s Portugalom, Luxembourgom, Lihtenštajnom, Slovačkom te Islandom, a prva utakmica koja čeka bosanskohercegovačke nogometaše je upravo s Islanđanima 23. ožujka i igrat će se u Zenici.


Hadžibegić je igračku karijeru počeo u klubu “Sarajevo”, a međunarodnu je ostvario u klubovima poput Sochauxa i Tolousea te Real Betisa.


Kao trener radio je u nogometnim klubovima u Francuskoj, Španjolskoj i Turskoj.


Hadžibegić je već bio izbornikom BiH 1999. godine, a kasnije je vodio i reprezentaciju Crne Gore.


Dok je vodio najbolje nogometaše BiH u prvom pokušaju ostvario je skroman učinak s tek dvije pobjede u sedam odigranih utakmica.


Nakon što je postalo izvjesno da će Petev ostati bez angažmana u BiH, mediji su licitirali imenima brojnih kandidata za njegova nasljednika, a kao najpoželjnijeg su isticali Vahida Halilhodžića. On je, međutim. odlučno odbacio mogućnost preuzimanja izborničke pozicije u BiH, ističući kako je za njega neprihvatljivo raditi u uvjetima u kojima će mu politika određivati što smije, a što ne.