Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SP u Kataru

Počinje nokaut faza Svjetskog prvenstva u Kataru, Leo Messi i društvo protiv Australije nemaju pravo na popravni

Autor: Igor Duvnjak

03.12.2022. 07:32
Počinje nokaut faza Svjetskog prvenstva u Kataru, Leo Messi i društvo protiv Australije nemaju pravo na popravni

Foto: Leo Messi/Foto REUTERS

Sada počinje još jedno Svjetsko prvenstvo i nadamo se da možemo nastaviti s onim što smo postigli s Poljskom - kaže Messi uoči dvoboja s Australijom



Nogometni globalizam nam iz Katara već na početku nokaut faze SP-a nudi nadmetanja između »klasike« u liku Argentine i Nizozemske s hitovima koji imaju prođu na svjetskoj sceni, s Australijom i SAD-om u današnjim ispitima bez popravka, u prva dva od osam susreta osmine finala. Iz redova Argentinaca nema pompoznih poruka, momci koji su se poigravali s Poljacima kao vjetar s lišćem, cijene večerašnje suparnike Australce (20 sati), momčad koja je u skupini osvojila isto bodova kao Francuska. Njihov lider i najveća svjetska zvijezda Messi, koji protiv Poljaka nije iskoristio penal (srećom bez posljedica po Gaučose), poručio je da njegova Argentina mora biti na vrhuncu da bi preko nogometnih Klokana ušla među osam najboljih.


– Utakmica s Australijom biti će vrlo teška – upozorio je Messi. – Svatko svakoga može pobijediti, sve je vrlo izjednačeno. Moramo pripremiti utakmicu na najbolji način i biti mirni. Sada počinje još jedno Svjetsko prvenstvo i nadamo se da možemo nastaviti s onim što smo postigli s Poljskom. Ljut sam što nisam realizirao jedanaesterac, ali momčad je izašla jača nakon te moje pogreške. Znali smo da će, kada prvi gol padne, to promijeniti utakmicu.


Argentina je do sada pobijedila u svakom od posljednja četiri međunarodna susreta protiv Australije, ali ju je ova šokirala trijumfom 2:0 na OI u Tokiju u srpnju 2021. Mac Allister je igrao za Argentinu u tom porazu, također je oprezan.




– Mislimo da su oni dobra momčad. Igrao sam protiv njih na Olimpijskim igrama, izgubili smo pa znamo koliko su teški – rekao je za BBC Sport. – Naravno, ovo tu nije ona ista momčad, ni mi nismo ista ekipa, ali oni su vrlo dobar sastav i bit će težak suparnik.


Pobjednik tog susreta u četvrtfinalu igra s pobjednicima drugog para, Nizozemska – SAD (16 sati). Nizozemci su bili uvjerljivi pobjednici grupe, ali Amerikanci nemaju kompleksa. Christian Pulišić, prvi adut izbornika Gregga Berhaltera, momak hrvatskih korijena i igrač megamomčadi Chelseaja, strijelac 22 pogotka za SAD koji muku muči s ozljedom, poručio je da će biti spreman, sanjajući iznenađenje i velik uspjeh.