Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

TRI BODA S GOSTOVANJA

Rijeka je pobjedom u Varaždinu skočila na sedmo mjesto HNL-a

Autor: Denis Frančisković

06.11.2022. 18:02
Rijeka je pobjedom u Varaždinu skočila na sedmo mjesto HNL-a

Foto: Vjeran Zganec Rogulja PIXSELL



Rijeka je još jednom vrlo dobro reagirala u važnom trenutku. Izabranici Serse Cosmija uvjerljivo su slavili u Varaždinu nakon dobre izvedbe, preskočili Šibenik i Lokomotivu na ljestvici te skočili na sedmo mjesto. Iz tužne riječke perspektive sve sada izgleda puno bolje iako stari problemi ostaju.


Nakon Šibenika i posljednje Gorice kojoj sada bježe osam bodova, Bijeli su došli do treće gostujuće, ukupno četvrte pobjede i uvjerljivim trijumfom barem privremeno zamaskirali bodovno sušnu i sivu jesen.





Rijeka je protiv najugodnijeg iznaneđenja prvenstva od prve minute imala pravi pristup, a Cosmi je iznenadio postavljanjem Vrančića u vrhu napada zajedno s Friganom, što se pokazalo solidnim potezom. Vrančić kao zvučno pojačanje napokon je odigrao dosad napaženiju partiju u bijelom dresu, prije svega dobrim ubačajima, ali i povremenim pritiskom na zadnju liniju domaćina.


Riječani su pobjedu potvrdili su samoj završnici, u posljednjih pet minuta golovima Selahija i Grgića, nakon što su cijelo drugo poluvrijeme igrali s igračem više, a Frigan odmah početkom nastavka iskoristio brojčanu prednost Bijelih.


Grgićeva šansa


Prvo poluvrijeme donijelo je žustru i obostrano motoričnu igru s dosta sadržaja. Rijeka je izgledala nešto bolje i poduzetnije, imala je čak deset udaraca na gol, ali samo jedan u okvir vratiju. Prijetila je uglavnom nakon Vrančićevih kornera i preko Grgića, dok je ton domaćoj igri davao prodorni Kolarić.


Bijeli su u važan sudar krenuli uzdignuta garda i nametnuli se te stvarali šanse. Već u 4. minuti nakon Vrančićevog kornera Grgić je pucao glavom, a Brodić zaustavio loptu blizu crte na putu prema mreži. Četiri minute kasnije raspoloženi Vrančić opet je dobro ubacio iz kuta, a Smolčić glavom pucao preko grede.


Najbolju prigodu u prvom dijelu Riječani su propustili u 19. minuti. Vrančić je majstorski proigrao Grgića na desnoj strani šesnaesterca, a on se našao u matnoj situaciji. Udarac vanjskom iskosa sa sedam, osam metara dijagonalno je prošao tik kraj vratnice. Dojam je da je u toj situaciji Grgić bio i malo sebičan, asistencija Friganu na vrhu peterca zasigurno bi bila puno bolje rješenje.


Nakon toga Varaždinci su podigli razinu poduzetnosti i trke i počeli biti sve opasniji za Labrovića. U 20. minuti Pilj ga je pokušao iznenaditi udarcem glavom, ali je Rijekin vratar bio budan, jednako kao i u 27. minuti kada je silovito prema vratima pucao Brodić.


Deset minuta kasnije obrana Bijelih opet je bila na mukama. Brodić je petom ostavio loptu za Kolarića, on dobro ubacio, a Perić slabo reagirao na samo četiri metra od Labrovića.


Do odmora Rijeka je opet bila opasnija i vratila početnički napadački gard. U 40. minuti Grgić je sa 17 metara pucao preko gola, a u 45. Hodža dao vrhunsku loptu u dubinu za Frigana koji je u ključnom trenutku previše oklijevao između dva igrača.


I onda se dogodio najuzbudljiviji trenutak prvog dijela. Lamine Ba, stoper iz Mauretanije, olako je shvatio Vukčevića na boku, najbrži igrač Rijeke pobjegao mu je, a Ba ga srušio na ulazu u šesnaestarac i zaradio direktni crveni karton. Strukan je isprva mislio da se radi o prekršaju unutar šesnaesterca i pokazao na “bijelu točku”, ali je na intervenciju VAR sobe vratio prekršaj izvan kaznenog prostora.


Obregonova vratnica


U 47. minuti Apmem je majstorski centrirao na vrh peterca, a Frigan sve dobro pratio, utrčao u iz drugog plana i rutinski poentirao za svoj četvrti ovosezonski pogodak – 0:1.


Pokušao je i Vrančić (53′) iskosa, ali pogodio vanjski dio mreže, dok je Brodić (55′) vanjskim dijelom kopačke pucao malo kraj vratnice. Rijeka je zaprijetila i preko Hodže (60′) prizemnnim udarcem s 20-ak metara…


I tada je Cosmi počeo “zatvarati” utakmicu, defenzivni vezni Damjan Pavlović zamijenio je Hodžu. Ipak nije mogao biti još miran, nedostajao je taj drugi gol i potvrda pobjede. Učiniti je to mogao Obregon kojin je na dodavanje Vrančića zaobišao vratara Zeleniku, a onda iskosa pucajući na prazan gol pogodio vratnicu.


Selahi je u 84. minuti s 25 metara tukao kraj gola, ali minutu kasnije efektno je zatresao mrežu. Vrančić je u kruženju oko šesnaesterca dodao loptu do Damjana Pavlovića koji ju je proslijedio do Selahija, a on silovitim udarcem s 15 metara pogodio gornji kut nemoćnog Zelenike – 0:2. Domaći su mogli smanjiti početkom nadoknade, ali Labrović je obranio udarac Banoveca, dok je na drugoj strani do svog prvijenca došao poduzetni Grgić. U trećoj minuti sudačke nadokande Grgić je bio prvi na odbijancu i lako zaključio riječku priču s vedrijim notama – 0:3.


Bez Vučkića, Vrančić uz Frigana u napadu


Serse Cosmi ostao je vjeran svom sustavu s tri stopera koji se često modificirao i s četiri igrača u zadnjoj liniji s Grgićem na desnom boku. Mateo Pavlović očekivano je zaigrao na mjestu središnjeg braniča uz Smolčića desno i Vukčevića lijevo, dok su Grgić i Apmem djelovali po bokovima.


Selahi i Alvarez predstavljali su osovinu zadnjih veznih igrača, s isturenijim Hodžom, dok se Friganu u izostanku Vučkića neočekivano u napadu pridružio Vrančić.
Na klupi se našao i Halilović, dok su izostali Mitrović, Solano, Liber i Merkulov kojih već dugo nema u konkurenciji. U konkurenciji nije bilo niti Bogojevića koji je nedavno potpisao za Bijele.


Kod domaćina Pilj je očekivano zamijenio Teklića koji odrađuje dvije utakmice kazne zbog crvenog kartona.


Gradski stadion Varaždin. Sudac: Duje Strukan. Strijelci: 0:1 Frigan (47′), 0:2 Selahi (85′), 0:3 Grgić (93′). Žuti karton: Brodić, Herrera (Varaždin). Crveni karton: Ba (Varaždin).


VARAŽDIN: Zelenika, Perić (od 46′ Pellumbi), Ba, Jelenić, Stanić, Puclin, Elezi (od 66′ Banovec), Pilj, Kolarić, Posavec (od 46′ Herrera), Brodić (od 77′ Šego).


RIJEKA: Labrović, Smolčić. M. Pavlović, Vukčević, Grgić, Selahi, Alvarez, Hodža, Vrančić, Ampem (od 78′ Lunetta), Frigan (od 78′ Obregon).