Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SP u Kataru

U Dohi vlada povećani interes stranih novinara za hrvatskim reprezentativcima: "Svi žele Luku Modrića..."

Autor: Hina

22.11.2022. 08:10
U Dohi vlada povećani interes stranih novinara za hrvatskim reprezentativcima:

Foto: Luka Modrić/Foto PIXSELL

Na našim press konferencijama više stranih medija nego inače, pa smo već u ovih prvih tri dana imali novinare iz Španjolske, Engleske, Kolumbije, Maroka, Kine i drugih zemalja - rekao je glasnogovornik hrvatske reprezentacije Tomislav Pacak



DOHA  Izazovno je popuniti slobodno vrijeme igračima u razdoblju između utakmica. Međutim, pobrinuli smo se i za to, pa će imati “svoj” prostor koji će koristiti i u kojem će boraviti u svoje slobodno vrijeme, kazala je team menadžerica hrvatske reprezentacije Iva Olivari.


Cjelokupna delegacija Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), bez igrača, ukupno broji 38 ljudi, što uključuje izbornika, trenere i širi stožer. Među njima je i team menadžerica hrvatske nogometne reprezentacije Iva Olivari iza koje je razdobolje priprema za Svjetsko prvenstvo.


“Vatreni” su već nekoliko dana u Dohi, pa je briga manje, no njezin posao nije završio dolaskom na World Cup.




“Ne mogu reći da mi je nešto bilo posebno stresno uoči ovog natjecanja, u odnosu na EURO 2020 prošle godine, kada smo u posljednji trenutak mijenjali kamp reprezentacije zbog pandemije. Da, istina je da jako puno pojedinosti treba odraditi, ali čini mi se da već imam dovoljno iskustva pa većinu potencijalnih problema mogu anticipirati i preduhitriti,” kazala je Olivari za koju je ovo peto Svjetsko prvenstvo.


Na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji (2002) i u Njemačkoj (2006) je bila desna ruka Zorislava Srebrića. U Brazilu 2014. je preuzela funkciju team manadžera, ali tada nije sjedila na klupi za rezervne igrače.


“Funkcija je uvijek ista, kompletna administrativna podrška, koja uključuje prijavu reprezentacije i igrača za natjecanje, organizaciju smještaja, putovanja, administrativne poslove vezane uz ishodovanje viza, akreditacija, komunikaciju s FIFA-om po svim pitanjima usko vezanim uz natjecanje te čitav niz drugih aktivnosti koji se odnose na reprezentaciju i igrače,” otkrila je.


Ovaj World Cup će biti poseban po tome što se reprezentacije tijekom turnira neće seliti.


“To će sasvim sigurno olakšati sveukupnu organizaciju, naročito ako uspoređujemo sa prvenstvom u Rusiji ili onim u Brazilu kada smo morali puno i dugo putovati. S druge strane, budući neće biti tih putovanja, bit će izazovno popuniti slobodno vrijeme igračima u razdoblju između utakmica. Međutim, pobrinuli smo se i za to, pa će kao i svim ranijim prigodama imati “svoj” prostor koji će koristiti i u kojem će boraviti u svoje slobodno vrijeme.”


Dodala je kako će ovo biti puno drugačije prvenstvo u odnosu na sva druga koje je doživjela.


“Zimski termin, cijelo natjecanje i sve reprezentacije u jednom gradu, bez klasičnih priprema i prvi puta u arapskoj zemlji. Sve to ima i svojih prednosti i nedostataka. Da li je domaćin spreman? Saznat ćemo uskoro, ali iz perspektive ekipe, mogu reći da nam za sada sve funkcionira odlično. Puno je izazova i problema s kojima će se suočiti budući da se nikada do sada nije dogodilo da se sve utakmice igraju u istom gradu u koji će se sliti ne samo navijači iz svih zemalja sudionica, već i mediji, marketinški partneri, Fifino osoblje… Organizacija prijevoza sigurno će biti jedna od tih izazovnih stavki, ali vjerujem da će domaćini sve učiniti da se ekipe, a i ostali sudionici natjecanja vrate kućama s lijepim uspomenama,” zaključila je Olivari na kraju.


Ovo prvenstvo donijelo je dosta novina i u radu medija. Dio presica je glavnom press centru, a ne na stadionima dan prije utakmice, vraćaju se mix zone


“Najvažnija i najugodnija promjena u odnosu na prethodno veliko natjecanje, EURO2020, jest činjenica da ponovno imamo “normalne” medijske aktivnosti, licem u lice, a ne preko neke aplikacije, ekrana i laptopa,” kazao je glasnogovornik hrvatske reprezentacije Tomislav Pacak.


“To raduje i reprezentativce, a vjerujem i medije, jer je drugačija interakcija kada sve to obavljamo uživo. Još se sjećamo zabavnih scena iz Rusije, kada smo i kroz press konferencije pokazali koliko je dobra atmosfera unutar ekipe.”


Hrvatski novinari u Dohi imaju odličan medijski centar uz trening kamp, a na dan utakmica “program” se seli u glavni medijski centar.


“Postoji nešto više obveza prema nositeljima TV prava nego što je to inače slučaj, posebno na dan utakmice, ali imamo pozitivnu i dobru skupinu igrača koja može odraditi brojne i svakodnevne medijske obveze,” dodao je.


Istaknuo je kako je jedna od važnih razlika na ovom SP-u činjenica da su sve reprezentacije na istom mjestu, što medijima značajno olakšava posao pa se u jednom danu može stići na više press konferencija ili utakmica.


“Tako je i na našim press konferencijama više stranih medija nego inače, pa smo već u ovih prvih tri dana imali novinare iz Španjolske, Engleske, Kolumbije, Maroka, Kine i drugih zemalja. Zbog njih na svim svojim press konferencijama omogućujemo i prijevod na engleski jezik, uz pravilo da pritom naši igrači odgovaraju isključivo na hrvatskom jeziku. I inače je po broju upita, poruka i poziva vidljiv puno veći interes stranih medija za našom reprezentacijom, ali koliko god se trudili – neće moći svi dobiti “jedan na jedan” intervjue s Lukom Modrićem, što je većini prva želja.”


Otkrio je kako je najteže pomiriti veliki interes medija za materijalom te želju igrača i stožera za određenim mirom od medijskih upita.


“Vjerujem da tu pronalazimo odgovarajuću sredinu, imamo svaki dan medijske aktivnosti, ali niti jedan igrač do kraja prvog kruga nema više od dvije obveze u tom razdoblju. Najveća briga uvijek su situacije koje ne možete do kraja predvidjeti, poput “silenzija” u Brazilu zbog golišavih fotografija. Medijima je posao pronaći zanimljivosti, a naš je zadatak pobrinuti se da te zanimljivosti što više budu pozitivne, a što manje negativne, i da izbjegnemo situacije gdje sami nekom izjavom ili potezom navučemo negativni publicitet koji onda utječe na cjelokupnu atmosferu,” poručio je Pacak.