Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šokantna “čestitka”

UEFA zaprijetila Rijeci izbacivanjem iz euro natjecanja ako ne podmiri dugove

Autor: Denis Frančisković

04.03.2023. 13:06
UEFA zaprijetila Rijeci izbacivanjem iz euro natjecanja ako ne podmiri dugove

Foto: Vedran Karuza/NL



Na adresu Rujevice stiže “lijepa” proljetna čestitka, zbog neisplaćenih financijskih obveza HNK Rijeka je kažnjena od UEFA-inog Tijela za financijsku kontrolu (Prvo vijeće CFCB-a) s 450 tisuća eura i nalazi se među 11 kažnjenih klubova koji nisu ispunjavali obveze prema prošle godine izglasanom UEFA-inom Pravilniku o licenciranju i financijskoj održivosti klubova.


Ocjene solventnosti


Od hrvatskih klubova s istom kaznom kažnjen je i Osijek kao i s dodatnih 150 tisuća eura zbog ponavljanja propusta, odnosno recidiva, dospjelih obveza tijekom sezone 2022./23.


Riječ je zapravo o financijskim i stegovnim mjerama za klubove zbog neispunjavanja boniteta za sezonu 2022/23.




Prema tim klubovima napravljene su tri provjere ocjene solventnosti, odnosno platežne sposobnosti, prije nego što se donijela sama odluka i to u srpnju i listopadu 2022. i siječnju 2023. godine, ali u roku od 90 dana nisu ispunjeni traženo.


Moguće i puno teže kazne


Stoga to nije sve, Rijeku i Osijek možda čekaju i puno teže kazne u slučaju neispunjavanja obveza.


Dva hrvatska kluba uvjetno su kažnjena izbacivanjem iz europskih natjecanja ako se za njih izbore u sljedeće tri sezone, pri čemu Rijeka ima probno razdoblje od jedne, a Osijek od dvije godine.


Rijeka je u skupini Arisa, Astane i Olimpije i to izbacivanje iz euro natjecanja bit će provedeno ako se navedeni klubovi ne ispune uvjete solventnosti u sezoni 2023/24.


Zašto je UEFA odrezala toliku kaznu?


Prvo vijeće CFCB-a kod Rijeke i Osijeka utvrdilo je da klubovi nisu ispunili kriterije za licenciranje klubova jer su imali dospjele obveze u ožujku 2022. godine, a to je nužno za dobivanje licence za ulazak u UEFA-ina klupska natjecanja.


Tako da kazna od 450.000 eura odgovara prihodima koje je svaki klub zaradio sudjelovanjem u Konferencijskoj ligi 2022/23.


Disciplinske mjere otišle su na adresu još devet klubova, Arisa, Astane, Borca (Banja Luka), Cluja, Konyaspora, Kyzyl-Zhara, Petropavloska, Olimpije i Valmiere