Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

SP u Kataru

Utakmica Irana i SAD-a pod posebnim povećalom, američki izbornik zna da će biti žestoko, ali ne zbog - politike

Autor: Tomislav Volarić

29.11.2022. 06:52
Utakmica Irana i SAD-a pod posebnim povećalom, američki izbornik zna da će biti žestoko, ali ne zbog - politike

Foto: Gregg Berhalter/Foto REUTERS

Bit će ovo prvi put da se ove dvije momčadi sastaju u natjecateljskoj utakmici od 1998. godine i SP-a u Francuskoj



Dvobojima u skupinama A i B svjetska smotra ulazi u posljednji krug utakmica po skupinama. Od 16 sati susrest će se Ekvador i Senegal, odnosno Nizozemska i Katar, dok će od 20 sati na teren istrčati reprezentacije Walesa i Engleske te Irana i SAD-a. Upravo se posljednja utakmica nalazi pod posebnim povećalom, a razlog tomu su zamršeni politički odnosi između dviju zemalja, kao i činjenica da će pobjednik ovog dvoboja izboriti osminu finala. Iran i remijem može osigurati prolaz u eliminacijsku fazu, dok SAD-u treba pobjeda.


– Smatram da će utakmica biti žestoka, ali ne zbog politike i odnosa naših zemalja, nego jer obje momčadi žele proći u idući krug. Mi se bavimo nogometom, oni se bave nogometom, natjecat ćemo se i to je to – rekao je američki izbornik Gregg Berhalter.


Apollo 11


Bit će ovo prvi put da se ove dvije momčadi sastaju u natjecateljskoj utakmici od 1998. godine i SP-a u Francuskoj. Taj susret je otišao na stranu Irana (1:2), a posebno je te godine bila zanimljiva uloga današnjeg izbornika Irana Carlosa Queiroza. Naime, Portugalca su unajmili čelni ljudi američkog nogometa kako bi dijagnosticirao nedostatke i osmislio plan kako dovesti SAD do titule svjetskih prvaka do 2010. godine. Carlos Queiroz je tada u svom posljednjem izvještaju usporedio taj plan sa slijetanjem Apolla 11 na Mjesec, a danas ipak smatra kako je američki nogomet napredovao.




– Mislim da je to izvješće pomoglo da nogomet u SAD-u odraste. Utakmica je posebna kako za Iran, tako i za mene osobno. SAD je u zadnjih dvadesetak godina prešao sa »soccera« na nogomet, a za mene su bili najbolja momčad u prve dvije utakmice naše skupine – rekao je Carlos Queiroz.


Lov na rekord


Engleski izbornik Gareth Southgate namjerava večeras odmoriti mladu zvijezdu Judea Bellinghama kojega bi u sredini trebao zamijeniti iskusni Jordan Henderson. Iskustvo dobiva prednost nad mladosti u dvoboju s Walesom, nakon što Bellingham nije briljirao u svojoj drugoj utakmici u Kataru. Mjesto u momčadi imat će i Phil Foden, a upitno je što će biti s Benom Whiteom, jedinim koji je preskočio trening s momčadi. Velike dvojbe postoje i oko kapetana Harryja Kanea jer mnogi smatraju da nije potrebno riskirati s njegovim nastupom protiv Walesa nakon ozljede gležnja, već da bi trebao odmoriti posljednju utakmicu grupne faze. No, Kane očajnički želi igrati s obzirom na to da je u lovu na rekord Waynea Rooneya, koji je dao 53 gola u dresu Gordog Albiona, dok Kane sada ima dva manje.


– Nadam se rušenju rekorda što je prije moguće. Imao sam sreće što sam mogao igrati s Wayneom koji je bio veliki igrač i na kojeg sam se ugledao. Gledao sam ga kako igra na velikim turnirima i velika je čast biti blizu njega – rekao je Kane.