Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Epic Brozo

Veznjak Vatrenih protiv Japana odradio je mali maraton, pretrčao je 16,7 kilometara!

Autor: Igor Duvnjak

08.12.2022. 13:06
Veznjak Vatrenih protiv Japana odradio je mali maraton, pretrčao je 16,7 kilometara!

Foto: Marcelo Brozović/Foto REUTERS

Namjera je protiv Brazilaca što više čuvati loptu, pri čemu su ovaj maratonac u kopačkama te Modrić i Kovačić ključni ljudi



Marcelu Brozoviću bi u hrvatskom nogometnom taboru, gledajući njegov dugogodišnji sjajan učinak i veliki doprinos, zajedno s Tonijem Cetinskim puna srca i bez pretjerivanja mogli zapjevati »Blago onom tko te ima«. Neustrašivi borac i razarač sredine terena, koji pred našom obranom komandira »minskim poljem«, uz to se stalno uključuje i u napadačke akcije za što, naravno, troši silnu kilometražu. Čini to kao nitko na svijetu, u ovom modernom svijetu tehnologije, u kojem samo što se nekome ne mjeri broj udisaja i izdisaja, Brozovićev su glasnogovornik brojke, a ove najnovije poručuju da je u dramatičnom susretu osmine finala s Japancima nadmašio svoj rekord i dalje je najveći maratonac u povijesti svjetskih prvenstava sa 16,7 pretrčanih kilometara.


Način života


Statika u igri je za Marcela Brozovića potpuno apstraktan pojam, proslavljeni veznjak, uzdanica, kako kluba mu Intera tako i ove proslavljene generacije najboljih hrvatskih nogometaša, na terenu ne gubi vrijeme ni časa, tu mu je trčanje način života. S Japancima na koncu pretrčao je tih 16,7 kilometara, kao nitko u povijesti Mundijala otkada se mjeri taj učinak igračima. Pritom je dokazao da uvijek može trčati još više, nadmašio je svoj doseg otprije četiri godine, svoj rekord sa SP-a u Rusiji, kada je u dramatičnom polufinalu s Englezima u otključavanju brave za ono nezaboravno finale nakon produžetaka, poslije 120 minuta drame, imao 16,3 kilometra. I sada u Kataru održava tu visoku razinu, nedostižnu za sve ostale igrače, u skupini je skupio 39,6 kilometara, već je stigao do učinka od 56,3 km. Jasno, kao nitko drugi na ovom SP-u. Riječ je o asu nadarenom izvanrednim aerobnim sposobnostima, koji uz to ima i itekakvu lucidnost u igri te održava konstantu učinka.


Ozljeda


Svjestan je svega toga naš izbornik, u tom maratonu s Japancima mijenjao je prvo Modrića, onda i Kovačića, razmontirao je s drugim ljudima tu proslavljenu veznu liniju, ali ovu novu gradio je na istom temelju, na Brozoviću. Očito je uočio kako se ovaj vraća na nekadašnje razine prije teške ozljede, motivacije mu ionako nikada nije nedostajalo, toliko da nadmašuje i samoga sebe na ovom Mundijalu, na kojem je u stalnom usponu. Sada je samo ružna uspomena ona rujanska ozljeda na utakmici s s Austrijom u Ligi nacija, kada je morao iz igre već nakon 17 minuta, te polemike između Intera i reprezentacije oko njegova povratka na teren. Srećom, to su samo neugodne uspomene na radost i Zlatka Dalića i klupskog trenera Simonea Inzaghija. Dalić sada liježe i ustaje s mislima na Brazilce, vjerojatno ih i sanja, jasno da u građenju taktike Brozović ima bitno mjesto.




U namjeri dekoncentriranja favorita namjera je što više čuvati loptu, pri čemu su ovaj maratonac u kopačkama te Modrić i Kovačić ključni ljudi. Marcelo, junak u duelima i neumorni trkač, koji je uz to s loptom na ti, te sudjeluje u akcijama i može biti opasan po gol, pred velikom je bitkom s Casemirom i ostalim ljudima opjevane sredine terena Carioca dobivat će najbolje odgovore koliko je onaj stari kao prije ozljede, kada je bez dvojbe bio jedan od najboljih svjetskih defanzivnih vezista. U očekivanju tog duela Casemiro – Brozović, Marcelo priželjkuje poravnanje nekih prastarih računa, onih s Mundijala one 2014. godine, kada su domaćinu u Sao Paolu na Neo Química Areni s 3:1 nadmašili Hrvatsku, kada je Neymar ostvario »doppiettu«. Pretrčanim kilometrima, dobivenim duelima i sudjelovanjem u napadačkim akcijama, vraćajući se na one visoke razine prije ozljede na radost hrvatske reprezentacije, Marcelo Brozović silno želi uzvratiti brazilskim favoritima četvrtfinala.