Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

SP u Kataru

Zlatko Dalić ima na raspolaganju četiri snažna napadačka aduta: Netko mora uskočiti u Mandžukićeve kopačke

Autor: Davor Petrović

20.11.2022. 15:28
Zlatko Dalić ima na raspolaganju četiri snažna napadačka aduta: Netko mora uskočiti u Mandžukićeve kopačke

Foto: Bruno Petković na treningu uz kapetana Luku Modrića i suigrače/Foto REUTERS

Kada je u pitanju statistika Dalićevih napadača za ovu kalendarsku godinu, Livaja iza sebe ima najimpresivnije brojke



ZAGREB   Za razliku od Svjetskog prvenstva u Rusiji, gdje se znalo da je Mario Mandžukić prva špica reprezentacije, Zlatko Dalić u Kataru na raspolaganju ima četiri napadača, s time da niti jedan od njih, barem za sada, nema takav status. Izbornik je, doduše, već otkrio da će Andrej Kramarić početi utakmicu s Marokom, ali je, isto tako, napomenuo da mu različiti stilovi igre Ante Budimira, Marka Livaje i Brune Petkovića nude puno kvalitetnih opcija za nastavak Mundiala.


Na isti način razmišljaju i hrvatski nogometni stručnjaci, s time da svaki ima svog favorita. Jedni smatraju da Kramariću prednost daju staž u reprezentaciji i konstantnost u Bundesligi, drugi u prvi plan guraju Livajinu raznovrsnost i nepredvidivost, treći se pozivaju na Petkovićeve tehničke karakteristike i kreativnost, a četvrti ističu da je Budimir neumorna radilica kada su u pitanju defenzivni segment igre i pritisak na zadnju liniju suparnika.


Mandžukić


Inozemni stručnjaci, s druge strane, tvrde da pozicija u vrhu napada predstavlja najveći hrvatski problem u Kataru jer je prije četiri godine Mandžukić na Mundial stigao kao član Juventusa i jedna od vodećih špica, s višegodišnjim iskustvom igranja na najvišoj razini za Bayern i Atletico Madrid. Preciznije, smatraju da aktualni poker Dalićevih napadača nema kvalitetu potrebnu za vrhunske domete na Svjetskom prvenstvu, a pri tome kao argument koriste europski rejting klubova čije boje brane Kramarić, Petković, Budimir i Livaja. Hrvatski napadači u tome golovima moraju razuvjeriti i uskočiti u Mandžukićeve kopačke.




Štoviše, zbog toga su mnogi uvjereni da maksimum za Hrvatsku u Kataru može biti eventualni plasman u četvrtfinale, s time da postoje i oni koji misle da je upitan i proboj do nokaut faze natjecanja kroz skupinu s Belgijom, Marokom i Kanadom. Slično razmišljaju i vodeće svjetske kladionice. Naime, tu se najveći izgledi za osvajanje naslova novog svjetskog prvaka redom daju Brazilu, Francuskoj, Engleskoj, Španjolskoj, Argentini, Njemačkoj, Portugalu, Belgiji, Nizozemskoj i Danskoj.


Impresivne brojke


Kada je u pitanju statistika Dalićevih napadača za ovu kalendarsku godinu, Livaja iza sebe ima najimpresivnije brojke. Na suprotnoj strani nalazi se Budimir, koji je zbog ozljeda od standardnog člana udarne postave Osasune postao igrač za rotaciju. A Petković je ove sezone opet počeo pokazivati što sve zna nakon dugotrajne stagnacije u sivilu prosječnosti.


Zdravstveni problemi prikočili su i Kramarića, no bez obzira na sve, njegov status u klubu nikada nije bio upitan. Na kraju krajeva, on je 29. ožujka 2019. godine postao najbolji strijelac u povijesti Hoffenheima, s time da iz sezone u sezonu povećava razliku u odnosu na najbližu pratnju. Osim toga, sa 86 postignutih golova, Kramarić je najučinkovitiji Hrvat u povijesti Bundeslige.