Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SP u Kataru

Zlatko Dalić nakon prolaska u četvrtfinale SP-a jasno poručio: "Brazil djeluje zastrašujuće, ali možemo im se suprostaviti"

Autor: Portal Novi list

06.12.2022. 09:38
Zlatko Dalić nakon prolaska u četvrtfinale SP-a jasno poručio:

Foto: Zlatko Dalić/Foto REUTERS



Izbornik Vatrenih Zlatko Dalić dan nakon prolaska u četvrtfinale SP-a izašao je ispred novinara u Dohi i osvrnuo se na utakmicu s Japanom, ali i ono što predstoji – sudar s Brazilom.


– Lijepo jutro! Biti među osam najboljih na svijetu je zaista sjajno. Zasluženo je i izboreno u teškoj utakmici. Po povratku u hotel malo smo proslavili. Nisam još jednom pogledao utakmicu, bio sam iscrpljen. Ne treba mi posebna analiza, igrali smo dobro, onako kako treba. Prvih pola sata nametnuli smo svoj stil igre, a onda ušli u nervozu kojom smo vratili suparnika. Potom smo se i mi vratili – rekao je Dalić u uvodu.


Osvrnuo se i na predstojećeg suparnika koji izgleda jako moćno.


– Brazil je najmoćnija i najbolja reprezentacija na turniru. Kad pogledate igrače, širinu i kvalitetu, to je zastrašujuće. Pred nama je velik ispit, momčad koja se nadigrava i koja ima toliko dobrih igrača, trebat ćemo dobro krenuti u utakmicu. Nemamo se čega bojati, moramo ući s puno vjere i samopouzdanja i tražiti priliku. Želimo uživati, igramo protiv Brazila na Svjetskom prvenstvu, ali naravno, nećemo se predati, pokušat ćemo se odmoriti i pripremiti, dati maksimum.


Mirnoća

Dalić je objasnio i mirnoću kojom je zračio tijekom utakmice s Japanom.


– Pokazujemo karakter i mentalitet. Imamo vic u igri, ali možda je taj mentalitet ranije nedostajao. Pokazujemo volju, energiju i karakter. Mislim da to proizlazi iz toga što vjerujemo jedni drugima. Želimo nešto napraviti za domovinu i to pretačemo u igru, to je pitanje domoljublja, emocija i ponosa. Nije to kao u klubu gdje se igra za novac. Prije četiri godine smo protiv Engleske pokazali vjeru i karakter. Jučer možda to nije bilo tako, ali pokazali smo energiju. Na svjetskim prvenstvima smo izgubili samo jednu utakmicu, finale s Francuskom. Ne na turnirima mjesnih zajednica, na svjetskim prvenstvima. Mogu samo biti ponosan na to.

Utakmicu protiv Japana završilo pet igrača koji nisu krenuli u utakmicu.


– Na sastanku sam rekao igračima da imaju priliku ući u povijest. Imamo 18 igrača koji nisu igrali prije četiri godine, ovo je nova generacija. Nije zahvalno raditi usporedbe, ovi igrači tek dolaze. Ovo će za njih biti dobar poticaj, to da su bili ključni igrači kod jedanaesteraca. Svi kvalitetno rade i zaslužuju priliku. Ovo je treći najbolji rezultat u povijesti Hrvatske, već sad su igrači ušli u povijest. Ako pogledate 2018. i gdje su igrali igrači, Barcelona, Real, Bayern, Inter, Juventus… Sada ih imamo šestoricu iz hrvatskog prvenstva. Nije lako uspoređivati. Dečkima skidam kapu za napravljeno.


Penali i Livaković

Dalić je ponudio i svoje razmišljanje o penalima.
– Jesu li penali stvar sreće ili treninga? Sreća je bitna u svemu, ali ne možeš samo biti sretan i drugi ili osmi na svijetu. Nije to samo tako. Bitna je mentalna snaga, odlučnost, hrabrost, čvrstina. Nikola Vlašić je jučer došao i rekao da će biti prvi koji će pucati. To pokazuje vjeru u sebe. Posebice jer igrači koji su jučer pucali nisu bili planirani da to rade, oni prvi izvođači bili su zamijenjeni tijekom igre. Livaković je na treningu skinuo četiri, pet penala. Znao sam da će biti dobar.

Nitko od trojke napadača nije se nametnuo za utakmicu protiv Brazila.


– Vidjet ćemo, svi su dobili priliku. Rekao sam da nemamo broj jedan napadača, nemamo napadača Atletica i Juventusa, sada imamo napadače Dinama, Hajduka i Osasune. Dečki su kvalitetni, naći ćemo najbolje rješenje. Nije pošteno secirati igru, ušli su među osam i nemojte secirati, ovo nije umjetničko klizanje, bitan je rezultat i svi zaslužuju pohvale. Što god smo napravili na prvenstvu bio je dobar potez, a kada smo došli među osam, to znači da smo sve napravili kako treba.


Neymar

Brazil?


– Brazil je favorit, imaju samopouzdanje i sjajnu atmosferu, vrhunske igrače. Vratio se Neymar, ali vjerujem da im se možemo suprotstaviti. Ići u neko veliko nadigravanje s njima nije pametno, kao ni dati im puno prostora. Napravit ćemo analizu, šanse nisu baš 50-50, ali nije ni situacija da smo autsajderi.

Za mnoge igrače ovo je posljednje SP.


– Imamo novu generaciju koja tek treba nešto napraviti. Dobro je što odrastaju uz starije igrače poput Modrića, Perišića, Kovačića i Brozovića. Uvijek smo imali talentirane igrače, ne strahujem za budućnost, ali trebat će im vremena da sazriju. Generacija iz Rusije igrala je deset godina skupa, imali su uspjehe i neuspjehe, ali to im se sve vratilo prije četiri godine – rekao je Dalić.