Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Počinje akcija Katar

Zlatko Dalić okupio reprezentativce uoči SP-a: "Ne bježim od toga da smo i mi kvalitetni, ali neću stavljati nikakav teret igračima"

Autor: Portal Novi list

14.11.2022. 11:44
Zlatko Dalić okupio reprezentativce uoči SP-a:

Foto: Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Sve je u redu, svi su igrači zdravi, svi su odradili svoje utakmice za vikend i dolaze ili su već došli u Zagreb. Još čekamo Vidu, on je imao utakmicu kasno sinoć - rekao je Dalić u uvodu presice



ZAGREB Hrvatska nogometna reprezentacija okupila se u Zagrebu uoči odlaska u Rijad, gdje “kockaste” ove srijede čeka prijateljska utakmica protiv Saudijske Arabije, a uoči odlaska na SP u Dohu. Izbornik Zlatko Dalić otvorio je presicu s dobrim vijestima.


– Sve je u redu, svi su igrači zdravi, svi su odradili svoje utakmice za vikend i dolaze ili su već došli u Zagreb. Još čekamo Vidu, on je imao utakmicu kasno sinoć. Nema nikakvih promjena u odnosu na prvotni popis. Ti igrači danas idu u Saudijsku Arabiju, tamo imamo trening sutra, a u srijedu utakmicu protiv Saudijske Arabije. To nam je prva i zadnja pripremna utakmica. Dat ćemo šansu igračima kojima treba utakmica, koji nisu igrali standardno i puno u zadnje vrijeme. Kalkulirat ćemo u smislu sastava i igrača. U četvrtak ćemo imati regeneracijski trening, a u petak idemo u Dohu i počinjemo s ozbiljnim radom. Pratit ćemo prijateljske utakmice Maroka i Kanade pa ćemo imati puno više informacija – rekao je Dalić pa se osvrnuo na susret s Marokom.


– Maroko nam je vrlo bitna, ako ne i ključna utakmica. Protivnik koji je sjajan, možda i nismo imali tako veliko mišljenje o njemu u početku, ali imaju sjajnu reprezentaciju, punu dobrih igrača. Opasni su, nezgodni, stabilni. Sastav za Maroko? Ne znam što će biti do Maroka… Moramo odraditi par treninga, vidjeti stanje igrača i prirediti se. Čeka nas teška utakmica. Ovisit će i o našoj analizi Maroka, da vidimo što su im jače, a što slabije točke. Jučer im se ozlijedio važan igrač (op.a. Harit). Mi se moramo spremiti za ono gdje smo najjači, a to je naš vezni red, tu moramo napraviti prevagu. Oko sastava ćemo razgovarati 22. studenoga na press konferenciji – rekao je izbornik i kazao kako nije razgovarao s bivšim izbornikom Maroka Vahom Halilhodžićem.




– To ne bi bilo ni korektno s moje strane. On je tu reprezentaciju odveo na Svjetsko prvenstvo. Znam koliko je on principijelan, ne bi mi on to rekao niti bi ga ja pitao. Imamo svoje skaute. Ne bi ni meni bilo zgodno da me netko to pita za Hrvatsku, a da nisam izbornik.  Rakitić? Možda se čujemo s njim, moramo koristiti sve što možemo, igra s dva Marokanca. En-Nesyri i golman Bono. Iako, imamo tri golmana u stožeru.


Izbornik se pozabavio i sa šansama ostalih reprezentacija u Kataru.


– Po meni je Brazil najkvalitetnija reprezentacija, prema popisu. No i prije četiri godine su bili u ulozi favorita pa su ispali u Belgiji. Ništa nije sigurno. Rekao sam da je tu desetak reprezentacija koje se mogu nadati visokom plasmanu. Francuska, aktualni prvak, Argentina s Messijem je uvijek opasna, i njemu i Ronaldu s Portugalom je to zadnje SP. Njemačka je u krugu favorita, Nizozemci mogu biti jako opasni, bili su sjajni u Ligi nacija. Tu su pravi Španjolci s pravom reprezentacijom i s puno potentnih igrača. Englezi su imali kiks u Ligi nacija, ali ima najskuplju i najbolju ligu na svijetu i tu je izbor igrača ogroman. Očekivao sam više od njih u zadnje dvije-tri godine, igrali smo protiv njih u Ligi nacija, oduševili su me. Belgija je tu, četiri godine je bila top 1 na FIFA-inom renkingu. Ne bježim od toga da smo i mi kvalitetni, ali neću stavljati nikakav teret ni igračima ni sebi na leđa. Krivo mi je što je ovo Svjetsko prvenstvo samo za odabrane. Oni koji stalno prate Hrvatsku ne mogu otići zbog skupoće u Katar. To mi je žao – kazao je Dalić.