Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

OI 2024

Nordijske zemlje ne žele Rusiju i Bjelorusiju u Parizu

Autor: Hina

07.02.2023. 15:06
Nordijske zemlje ne žele Rusiju i Bjelorusiju u Parizu

Foto: Reuters



Olimpijski i Paraolimpijski odbori nordijskih zemalja pridružili su se sve većem broju zemalja koje se i službeno protive ideji Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da se pronađe model kojim bi se omogućilo sudjelovanje ruskih i bjeloruskih sportaša na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine.


“Sada nije pravo vrijeme za razmatranje njihovog povratka; to je naš stav. Mi, Nordijski olimpijski i paraolimpijski odbori, koristimo ovu priliku kako bismo još jednom podržali ukrajinski narod i njegovu želju za mirom”, stoji u priopćenju Nordijskih olimpijskih odbora poslanom MOO-u.


Prošloga mjeseca pojavila se ideja unutar MOO-a prema kojemu bi ruski i bjeloruski sportaši mogli izboriti norme za nastup na OI u Parizu putem azijskih kvalifikacija s obzirom kako im je zabranjeno sudjelovanje u međunarodnim sportskim natjecanjima koja organiziraju europski savez otkako je Rusija napala Ukrajinu koristeći se teritorijem Bjelorusije krajem veljače prošle godine. Toj ideji odmah su se suprotstavili Latvija, Litva, Estonija i Poljska, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je kazao kako bi dozvola nastupa ruskim sportašima u Parizu bio pokazatelj kako je “teror u neku ruku prihvatljiv”.




Ranije u utorak protiv nastupa ruskih sportaša na OI izjasnila se i pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.