Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

City razmontirao Leipzig

Norveška gol-mašina vlastitom "petardom" postala dio odabrane povijesti

Autor: Alen Plahinek

14.03.2023. 22:59
Norveška gol-mašina vlastitom

Foto: Reuters



Večeras smo saznali još dva četvrtfinalista najelitnijeg nogometnog natjecanja u Europi. To su Manchester City i Inter Milan koji je na jedvite jade uspio sačuvati 1:0 iz prve utakmice. City je na svojem Etihadu razbio RB Leipzig i poslao ih kući sa 7 golova u mreži. Nevjerojatni Erling Braut Haaland pokazao je zašto je jedan od najboljih, ako ne i najbolji napadač svijeta trenutno.


Za norvešku gol-mašinu ovo je prvi puta u seniorskom nogometu da je zabio 5 golova na jednoj utakmici. Svojom osobnom “petardom” Haaland je stigao na vječnu listu rekordera po broju golova na jednoj utakmici Lige prvaka. Osim njega po pet golova zabili su Messi i Luiz Adriano, što je ujedno rekord, barem za sada.


Domaćini su praktički jedini igrali na toj utakmici. Nažalost Leipzig nije pokazao niti približnu igru koju su pokazali u prvoj utakmici. Već u trećoj minuti Gündogan nije zabio veliku šansu. U 11. minuti City je imao novu veliku prigodu, Haaland je uspio pobjeći našem Gvardiolu i našao se u situaciji 1 na 1, no nije dovoljno dobro zakačio loptu.




City je od početka uspostavio ritam utakmice i nametnuo svoju igru s puno dodavanja i brzom tranzicijom u napad. U 15. minuti tako su ispremiješali vezni red Leipziga, no posljednja linija očistila je eventualne veće probleme. Pritisak se konačno isplatio u 22. minuti kada Erling Braut Haaland zabija s bijele točke.  Nakon udarca iz kuta u 19. minuti Benjamin Henrichs je igrao rukom i na prvom sljedećem prekidu oglasio se VAR nakon čega je dosuđen jedanaesterac.


Samo minutu nakon prvog gola za Leipzig je uslijedio totalni raspad sistema. De Bruyne je fantastično pucao s 20-ak metara, pogodio gredu, a na odbijanac nalijeće Haaland i hladnokrvno po drugi puta posprema loptu u gol. Odličnu šansu za hat-trick Haaland je imao u 32. minuti, no gostujući vratar Blaswich odlično je reagirao i izbio loptu u korner.  Nakon kornera u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena Dias je neometan pogodio vratnicu, a na odbijanac je ponovno naletio Haaland i zabio svoj peti hat-trick u dresu Manchester Cityja, odnosno drugi u 2023. godini.


Moćnim “Građanima” večeras je sve išlo kao po loju. Već nakon 10 minuta igre u drugom poluvremenu rezultat se popeo na 5:0. Prvo je Gündogan iz svojeg trećeg pokušaja konačno zabio, a zatim je nekoliko minuta kasnije Haaland stavio je još jedan gol u svoju kolekciju. Apsolutno perfektnu večer Haaland je okrunio svojem petim pogotkom u ukupno 35 minuta igre. Iz igre je izašao u 63. minuti igre. Njegovim izlaskom ritam utakmice je potpuno stao i izgledalo je kako i jedni i drugi žele da što prije završi utakmica.


U samoj završnici u listu strijelaca upisao se i De Bruyne koji je zabio prekrasan pogodak s vrha šesnaesterac u rašlje.


Hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol odigrao je cijeli susret za njemačku momčad, ali je ostao u debeloj sjeni više nego raspoloženog Haalanda.


Sudački repovi


Slovenski sudac Vinčić svojim je odlukama usmjerio razvoj utakmice, a zasigurno će ostati u vrlo gorkom sjećanju igračima i navijačima RB Leipziga. Odluka o kaznenom udarcu nakon nekontroliranog doticaja lopte po ruci Henrichsa poprilično je diskutabilna i moglo bi se raspravljati o njoj, pogotovo zato što se Vinčić pogotovo nakon prvog usporenog snimka odlučio za pokazati na bijelu točku,  zatim je prilikom drugog gola Haaland napravio očit prekršaj na Balswichu, no za Vinčića to nije bio faul i pustio je nastavak akcije, odnosno svirao pogodak domaćinima. U 33. minuti tijekom kontre Leipziga, golman domaćina Ederson “pokosio” je gostujućeg napadača, na što je Vinčić odmahnuo rukom. Zatim je svega nekoliko minuta kasnije u Cityjevom napadu pokazao Grealishu da je simulirao, no nije mu pokazao žuti karton za to.


Pomalo zvuči nevjerojatno, ali i poprilično žalosno da se unatoč mnogobrojnim tečajevima, sastancima, treninzima i u konačnici iskustvu samih sudaca, ovakve velike greške i dalje događaju na ovako važnim i zahtjevnim utakmicama.


Unatoč čudnim sudačkim odlukama, nitko ne može reći da Manchester City nakon ovakve večerašnje predstave nije zaslužio proći dalje.


Porto – Inter 0:0


Nogometaši Porta na svom su Dragaou ugostili Inter iz Milana. Domaćini su imali inicijativu na terenu, no nisu nikako uspijevali zabiti gol koji bi ih u ukupnom rezultatom poravnao na 1:1. Preko Eustaquija u 19. i Evanilsona u 40. minuti domaćini su imali velike prilike za pogodak, no gostujući vratar Onana uz pomoć svoje posljednje linije uspješno je otklonio opasnosti po svoj gol.


Drugo poluvrijeme ove utakmice obilježilo je izležavanje gostujućih igrača na terenu i “krađa” vremena. Domaćini su nošeni punim stadionom još jače nasrnuli i pošto-poto željeli postići pogodak vrijedan produžetaka.


Fascinantno je koliko Porto nije večeras imao sreće. U posljednjim je trenucima Porto imao tri ogromne šanse. Prvo je u 95. minuti Dumfries praktički očistio s gol-linije, da bi u 96. minuti prvo Onana obranio na gol-liniji. Svega 10-ak sekundi kasnije u sljedećem ubacivanju igrači Porta pogađaju gredu. Očito je da im večeras nije bilo suđeno da pobjede i uđu u četvrtfinale.


Inter Milan po prvi puta nakon sezone 2010/11 odlazi u četvrtfinale, čime se nastavljaju talijanski snovi o čak tri njihova kluba u četvrtfinalu Lige prvaka. Da bi se oni ostvarili ostao je još samo Napoli, koji sutra kod kuće igra protiv Eintrachta iz Frankfurta i brani prednost od 2:0 iz prve utakmice. Osim njih sutra se sastaju još Real Madrid i Liverpool na Santiago Bernabeu. Prva utakmica završila je 5:2 za španjolsku momčad.