Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

PRVA MUŠKA LIGA

Novi poraz Opus Puntamike u 16. kolu, presudilo iskustvo Ante Delaša

Autor: Paulo Sarić

30.01.2023. 16:43
Novi poraz Opus Puntamike u 16. kolu, presudilo iskustvo Ante Delaša

Foto: Mate Komina



Košarkaši Opus Puntamike upisali su novi poraz u Prvoj muškoj ligi. Bolja od njih u subotu je na Višnjiku u susretu 16. kola bila Ribola Kaštela koja je nakon velike borbe slavila sa 90:92 i zadržala korak s trećeplasiranim Zagrebom u borbi za što je moguće bolju startnu poziciju uoči početka Lige za prvaka.


Puntamičani su, kao i već nekoliko puta ove sezone, ozbiljno prijetili i imali priliku doći do premijernog trijumfa u drugom razredu hrvatske košarke, no na koncu su presudili iskustvo i mirnoća Ante Delaša koji je u samoj završnici donio pobjedu svojoj momčadi.


Dobra igra Puntamike


Otvaranje susreta nije dalo naslutiti da će zadarski sastav imati možda i najbolju priliku doći do prve pobjede. Iskusni gosti su bolje krenuli u utakmicu i već sredinom prve četvrtine tricom Karla Vidovića i polaganjem Ante Delaša pobjegli na plus devet (7:16).




Nije trebalo dugo čekati ni da se igrači Damira Rančića odvoje na dvoznamenkastu razliku. Dogodilo se to na isteku devete minute kada je Roko Galić bio precizan izvan linije 6.75 i odveo svoju momčad na 10:22. Izgledalo je u tim trenucima da sve vodi k novom laganom slavlju Ribole, no osam vezanih poena Puntamike na otvaranju druge dionice brzo je vratilo susret u ravnotežu.


Vladovićevi momci se nisu predavali, dapače igrali su čvrsto i vrlo zrelo, pa su dvije minute prije odlaska na veliki odmor poravnali na 41:41. U svlačionice se otišlo s posjedom prednosti za Kaštelane (43:46), a da goste ne očekuje lagan zadatak u nastavku pokazali su rani poeni Davida Pavina i Dominika Zelanta, koji su brzo odagnali svaki strah od tradicionalno kobne treće četvrtine.


Presudile nijanse


Uspjeli su se Rančićevi momci u jednom trenutku vratiti na plus deset (50:60), no odgovor domaćeg sastava je bio brz pa se u odlučujuću dionicu ušlo s u potpunosti otvorenih 71:72. Mladi Šimun Lončar je nakratko doveo Zadrane i do prvog vodstva (74:73) pa je postalo jasno da će Ribola morati aktivirati »tešku artiljeriju« u vidu nekadašnjih igrača Splita i Zadra Roka Galića i Ante Delaša.


Rezultiralo je to s ugodnih plus sedam iz gostujuće perspektive (81:88), no tada je u posljednji nalet krenuo udarni trojac Puntamike Jurela-Pavin-Zelanto i serijom 9:0 doveo svoju momčad »pred vrata Moskve«. Trener Rančić je odgovorio minutom odmora, lopta je otišla u ruke Delaša koji je iz lijepog »rollinga« uz prekršaj pogodio za 90:91.


Do kraja je ostalo još nekoliko sekundi, no nakon »time-outa« domaćeg stratega nesmotren je bio Pavin koji nije uspio ubaciti loptu u igru, pa je polovični Delaš na kraju s linije slobodnih bacanja postavio konačni rezultat.