Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ABA LIGA

Obrambeno čvrsti Vukovi pokvarili Božić u Krešinom domu

Autor:

23.12.2022. 20:32
Obrambeno čvrsti Vukovi pokvarili Božić u Krešinom domu

Foto: Zvonko Kucelin/KK Zadar



Velika je bila želja košarkaša Zadra da se s pobjedom protiv najvećeg domaćeg rivala zatvori kalendarska godina, no naišli su igrači Danijela Jusupa na tvrdi zagrebački orah i umjesto velikog slavlja pred pet tisuća svojih navijača bili su primorani po drugi put ove sezone priznati momčadi Josipa Sesara da ih je nadigrala.


Da, nitko ove sezone nije dvaput dobio Zadar izuzev Cibone, a izgleda da Josip Sesar ima formulu za Jusupovu momčad koja nije bila ni blizu razine igara koje je pružala dosad u regionalnom natjecanju. Naravno, za to se mora pripisati zasluga Cibosima koji su vješto skautirali svog protivnika i limitirali ga na 68 poena uz katastrofalan vanjski šut domaćina 6 od 33.


Čvrsta Cibona


Strateg gostiju uspio je od podbacivanja lopte s centra nametnuti svoj plan igre, a on se pak najviše bazirao na obrambenom kraju terena. Jasno je bilo Sesaru da se ovosezonskom Zadru jedino može parirati ako mu se uzme brza realizacija, poluotvoreni teren i svede ga se na manji broj poena.




Zadrani su u 11 odigranih kola pokazali da su napadački najubojitija momčad u regionalnoj ligi, i zato je 17 poena ubačenih u prvoj dionici djelovalo izrazito siromašnim. Ako se tome doda da je Cibona odradila solidan posao u napadu i odnijela prema drugoj četvrtini četiri viška (17:21), onda je definitivno bila opravdana nervoza koja se mogla primijetiti kako na klupi Zadra, tako i na tribinama.


Nije se praktički ništa odvijalo po Jusupovim zamislima od samog početka, izuzev Božića i Ramljaka nije dobio previše od ostalih svojih igrača, a nije ni Zadrane mazio šut (1-7 za tri), dok su u bunar pomalo atipično za njih bacili četiri lopte. Nije ni druga dionica donijela ljepše vijesti za domaćina.


Razmahao se na drugoj strani Ljubičić leđnom igrom i Vukovi su četiri minute prije odlaska na odmor pobjegli na devet viška (26:35).


Ipak, nakon čak 16 minuta dominacije Zagrepčana dogodilo se na oduševljenje brojne i bučne publike u Krešinom domu jedno konkretno razdoblje Jusupovog sastava koje su serijom 9:0 za poravnanje (35:35) okrunili Lakić, Drežnjak i Jordano, no Cibosi su ipak na račun trica Aranitovića i Kapuste uspjeli za odmor zakapariti prednost od dva koša (41:43).


Zadrhtala ruka u završnici


Uvodne minute nastavka donijele su novi uzlet gostiju. Mazalin, Kapusta i Aranitović vješto su kažnjavali veliki propuh u zadarskoj obrani i tako odveli svoju momčad do dvoznamenkastog vodstva (41:52), a za pokoru su domaćini još dobili i izlazak iz bonusa.


Pored svega, u napadu su Zadrani uporno tražili vanjski šut, no trebalo im je čak četiri minute da nakon pet pokušaja izvan linije 6.75 metara konačno Jordano provuče loptu kroz mrežicu (44:52). Uskuhala je nakon toga atmosfera na Višnjiku te su se momci u bijelim dresovima trgnuli iz letargije, no nije se Cibona prepala, već je tricama razoružala zadarske navijače.


Aranitoviću i Mesičeku nije zadrhtala ruka, a ubacili su dalekometne štove u pravom trenutku jer se Jusupova momčad uspjela konačno nametnuti u napadu preko Drežnjaka i Jordana. Stoga je prvi udar Zadra Cibona odbila i prema završnoj četvrtini otišla s devet viška na svom kontu (55:64), a jedino što je moglo veseliti stratega Zadra jest činjenica da je četvrtu osobnu zaradio Kapusta.


A u tih posljednjih minuta nije bilo više vremena za kalkulacije, već se očekivano dogodila prava rovovska bitka na parketu Krešinog doma. Šibicu je zapalio tricom Žganec za 58:64, a isti igrač je u suradnji s Ramljakom na šest minuta do kraja doveo Zadar do četiri minusa (62:66).


Cibosi su uzvratili preko Kapuste i Bakovića za 64:71, ali na drugoj strani Ramljak i Božić za završnih 120 sekundi uspijevaju svesti zaostatak na samo tri koša (68:71). Nažalost, pokazali se ti ubačaji i labuđim pjevom Jusupovog sastava u ovom dvoboju jer ruka je zadrhtala dvaput Jordanu i jednom Božiću, a Cibosi onda nisu propustili bacanjima Ljubičića na 24 sekunde prije kraja uploviti u mirnu luku od šest poena viška (68:74).


U ujednačenoj momčadi Cibone Ljubičić je zabio najviše, 15 poena, dok su po 12 ubacili Mesiček, Kapusta i Aranitović. Kod Zadra Božić je bio jedini iole raspoložen sa 16 ubačaja, 14 skokova i sedam asistencija.