Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SP u Kataru

Od Hrvatske do Hrvatske: Lukaku je sa 16 godina debitirao protiv Vatrenih, a sutra bi trebao predvoditi napad Belgije

Autor: Hina

30.11.2022. 07:52
Od Hrvatske do Hrvatske: Lukaku je sa 16 godina debitirao protiv Vatrenih, a sutra bi trebao predvoditi napad Belgije

Foto: Romelu Lukaku/Foto REUTERS

Lukaku je u dresu "Crvenih vragova" debitirao u veljači 2010. u prijateljskom susretu upravo protiv Hrvatske. Tada je imao 16 godina i 256 dana



DOHA Premda još uvijek nije maksimalno spreman, napadač milanskog Intera Romelu Lukaku (29) trebao bi predvoditi belgijski napad u susretu protiv Hrvatske u zadnjem kolu F skupine SP-a u Katru.


Lukaku je zbog ozljede bedra propustio susret prvog kola protiv Kanade, dok je protiv Maroka zaigrao posljednjih 10 minuta. Napadač Intera još uvijek nije maksimalno spreman, međutim “Crveni vragovi” se nalaze pred zidom i moraju riskirati žele li do osmine finala.


“Naš je plan bio da zaigra u trećoj utakmici. Vidjet ćemo na treninzima može li igrati. I može li započeti utakmicu. Mislim da trenutačno ne može odraditi svih 90 minuta,” kazao je belgijski izbornik Roberto Martinez.




Lukaku je za nacionalnu vrstu upisao 103 nastupa i postigao 68 golova što ga čini uvjerljivo najboljim strijelcem u povijesti belgijske reprezentacije. Na drugom mjestu je Eden Hazard sa čak 35 golova manje.


Lukaku je u dresu “Crvenih vragova” debitirao u veljači 2010. u prijateljskom susretu upravo protiv Hrvatske. Tada je imao 16 godina i 256 dana.


“Lukaku je jedan od najboljih napadača na svijetu, svakoj momčadi pomaže da bude opasnija. Napravit ćemo analizu kako ga najbolje zaustaviti,” kazao je Nikola Vlašić, dok je Mario Pašalić dodao: “Znam ga iz Serie A. Možda nije u najboljoj formi, nije dugo igrao. Međutim, jedan je od najboljih svjetskih napadača, ako će igrati morat ćemo mu posvetiti dosta pozornosti, ali moramo se priremiti na Belgiju ne samo na njega.”


Iza Lukakua je nadahnjujuća priča i put od teškog odrastanja u Antwerpenu do unosnih transfera u Chelsea i Inter.


Njegov otac Roger je bio nogometaš, a igrao je za Germinal, Genclebirligi, Mechelen. Nakon umirovljenja, obitelj je zapala u siromaštvo, a kada je otac osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog napada na jednu ženu, obitelj je završila u socijalnom smještaju u Antwerpenu. Njegova majka Adolphina se morala prihvatiti raznih poslova kako bi uzdržavala svoju obitelj.


Počeo je igrati za lokalnu ekipu, Rupel Boom, prije nego što je 2006. godine prešao u Lierse, a zatim Anderlecht. Njegov agent Mino Raiola, koji je umro u travnju ove godine, otkrio je kako u mladosti nisu vjerovali njegovim godinama, jer je uvijek bio najveći i najjači. Zbog toga je njegova majka na utakmice dolazila s rodnim listom.


“Bio je nevjerojatne građe, viši i jači od svih, zbog čega se sumnjalo u njegovu dob. Zato je njegova majka učinila jedino što joj je preostalo, stalno je pri ruci imala njegov rodni list koji je dokazao da je zaista rođen 1993. u Belgiji,” kazao je jednom prilikom Raiola.


Lukaku je postao standardan igrač Anderlechta sa samo 16 godina, a u dresu kluba iz Bruxellesa je u 98 utakmica zabio 41 gol. S Anderlechtom je zaigrao na Maksimiru protiv Dinama u sezoni 2009/10. u Europskoj ligi. U Zagrebu su Belgijanci slavili 2-0, no Dinamo je u Bruxelelsu uzvratio pobjedom 1-0 golom Miroslava Slepičke.


Dinamo je ispao u skupini, Anderlecht je dogurao do osmine finala, a na tom putu je Lukaku zabio četiri gola. Sezonu kasnije preselio je u Chelsea za 15 milijuna eura.


Na Stamford Bridgeu nije pronašao sreću, prvo je posuđen u WBA, pa u Everton koji je otkupio njegov ugovor za 30 milijuna eura. Iduća stanica je bio Old Trafford 2017. godine. Iako nikada nije objavljen službeni iznos odštete, navodno je iznosila oko 80 milijuna eura plus bonusi.


Dvije godine kasnije iz Uniteda je otišao u Inter za 75 milijuna eura. Na San Siru je osvojio “scudetto”, a u kolovozu 2021. se još jednom vratio na Stamford Bridge za gotovo 100 milijuna eura.


Tim transferom Lukaku je postao najskuplji igrač svih vremena s kumulativnim naknadama od gotovo 300 milijuna eura nadmašivši Neymara. Niti drugi boravak u redovima Chelsea nije mu donio sreću, pa se vratio na posudbu u Inter.


U jednom od intervjua otkrio je kako je kao klinac obožavao Didiera Drogbu, te Ronalda, Brazilca Ronalda.


“Ronaldo je promijenio nogomet. On je bio taj kojeg biste gledali. Zabijao je golove za koje ste mogli smo reći: Ovo nije normalno, vau,” rekao je Lukaku.