Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Finale Kupa Hrvatske

Odbojkašice Mladosti pobjedom nad Dinamom osvojile Kup Hrvatske

Autor: Portal Novi list

15.03.2023. 20:45
Odbojkašice Mladosti pobjedom nad Dinamom osvojile Kup Hrvatske

Foto: Mladostašice s trofejom/Foto Facebook HAOK Mladost

Andrea Koraca, druga Riječanka u sastavu Mladosti, nije ulazila u igru



ZAGREB Pun, prepun Dom odbojke Bojan Stranić na Savi svjedočio je sjajnoj finalnoj  utakmici Kupa Hrvatske Snježane Ušić, pravom gradskom  derbiju odbojkašica Mladosti i Dinama. Grleno navijanje, bubnjevi, transparenti, svega je bilo u gledalištu, a na terenu vrhunski potezi obiju ekipa. Na kraju je, zasluženo, slavila Mladost, pobijedivši 3:1 (25:11, 23:25, 25:18, 25:14) nakon sat i pol zanimljive utakmice.


Mladostašice su od početka krenule silovito, želeći odmah pokazati tko je gazda u svojoj dvorani i glavni favorit za osvajanje naslova. Povele su 8:3 i prisilile Dinamo na minutu odmora, pa još jednu kod 13:7. Ništa nije pomagalo, Mladost je odjurila do 25:11 za samo 18 minuta igre. I tu možda i leži ključ drugog seta. Jer, ipak je prvi set bio malo prebrz, pa su se mladostašice i nesvjesno opustile u nastavku. Naime, drugi set Dinamo otvara vodstvom 6:2, sada Mladost traži predah, no Dinamu je krenulo, vode visokih 14:6. Trener Mladosti mijenja organizatoricu  igre, umjesto Karle Antunović ulazi Klara Perić, i rezultat se nekako stabilizira, pa sada kod vodstva 18:16 trener Dinama Igor Šimunčić povlači time-out. Nakon toga Dinamo je ponovno u naletu, vode 23:19, ali mladostašice stižu do egala 23:23. I tada dvije najiskusnije u redovima Dinama, Antonija Volmut i Valentina Vrbanc sa dva poena donose set, 25:23.


Treći ponovno borba za svaki poen, od početka, pa sve negdje do polovice seta, kada se Mladost odvojila, najprije na 19:15, pa 21:16, do konačnih 25:18. Tu je izgleda slomljen svaki otpor Dinama, u četvrtom više nije bilo snage za preokret, držale su se nekako još do 10:10, ali tada još jednom Mladost ubacuje u višu brzinu i set završava sa 25:14, za konačnih 3-1 u setovima. Andrea Mihaljević i Josipa Marković po 18 poena za pobjednice, Valentina Vrbanc 14 kod poraženih.


Riječki pečat



Pobjeda Mladost u finalu Kupa imala je i – riječki pečat. Riječanka Astrid Popić zaključila je utakmicu s 13 poena, neki od njih bili su ključni. Osim Popićke u sastavu Mladosti bila je još jedna Riječanka, Andrea Koraca, no ona nije ulazila u igru.

Za najbolju igračicu finala proglašena je Andrea Mihaljević, srebrne medalje Dinamu uručio je državni tajnik za sport Josip Pavić zajedno s predsjednicom Nadzornog odbora HOS-a Zinom Urlić, dok je pehar dodijelio Petar Sprčić, zamjenik predsjednika HOS-a.


Zlatne medalje mladostašicama podijelili su Siniša Krajač, glavni tajnik HOO i direktorica HOS-a Valentina Bifflin, dok je pehar uz Svena Ušića dodijelio predsjednik HOS-a Frane Žanić.