Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Regata Sydney - Hobart

Andoo Comanche sa skiperom Johnom Winningom pobjednik najteže regate na svijetu, izostalo rekordno vrijeme

Autor: Hina

28.12.2022. 08:06
Andoo Comanche sa skiperom Johnom Winningom pobjednik najteže regate na svijetu, izostalo rekordno vrijeme

Foto: Foto REUTERS

Ova velika regata startala je na Božić iz Sydneya gdje se na startu pojavilo 109 jedrilica, a cilj je bio u 628 nautičkih milja (1163 km) udaljenom Hobartu, glavnom gradu otoka Tasmanije



HOBART  Jedrilica Andoo Comanche sa skiperom Johnom Winningom pobjednik je 77. izdanja utrke Sydney – Hobart, jedne od najpoznatijih i najtežih jedriličarskih regata na svijetu.


Pobjednička jedrilica klase Supermaxis prošla je ciljem na rijeci Derwent u vremenu jednog dana, 11 sati, 56 minuta i 48 sekundi ostavši tako bez rekorda koji iznosi jedan dan, devet sati, 15 minuta i 24 sekunde, a postavio ga je isti brod 2017. pod vodstvom skipera Jima Cooneyja. Ukupno je to četvrta pobjeda za Comanche nakon 2015., 2017. i 2019. godine.


Ova velika regata startala je na Božić iz Sydneya gdje se na startu pojavilo 109 jedrilica, a cilj je bio u 628 nautičkih milja (1163 km) udaljenom Hobartu, glavnom gradu otoka Tasmanije.




Andoo Comanche je slavio s 27 minuta ispred LawConnecta, prošlogodišnji pobjednik Black Jack bio je treći, dok je deveterostruki pobjednik Hamilton Island Wild Oats, završio na četvrtom mjestu nakon što je poderao jedno od svojih jedara ranije tijekom utrke.


“Prilično je emotivno. Ovo su stvari na koje se osvrnete i kažete da vam je drago što ste dobili priliku,” kazao je Winning.


“Pobjeda nije bila stvarna do zadnje minute. To znači vraški puno,” dodao je Winning kojeg je na cilju dočekao otac koji je na utrci sudjelovao sedamdesetih godina prošlog stoljeća.


Povoljno vrijeme na početku utrke povećalo je izglede za obaranje rekorda, ali su su jaki vjetrovi nestali dok su jedrilice jurile prema cilju u Hobartu.