Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Svjetski skijaški kup

Danas prva od dviju slalomskih utrka na Sljemenu, Mikaela Shiffrin i Petra Vlhova u lovu na nove rekorde

Autor: Davor Petrović

04.01.2023. 07:49
Danas prva od dviju slalomskih utrka na Sljemenu, Mikaela Shiffrin i Petra Vlhova u lovu na nove rekorde

Foto: Mikaela Shiffrin/Foto REUTERS

Uvijek mi je lijepo skijati u Zagrebu. Ovdje ima dosta djevojaka koje mogu biti brze, a jedna od njih je i Petra Vlhova - kaže Mikaela Shiffrin, koja ima startni broj 7. Prva vožnja je u 12.30, druga u 16.30



ZAGREB  Savršeno je jasno da bi se danas i sutra na Crvenom spustu mogle ispisati nove stranice povijesti Snježne kraljice. Na rasporedu su dva ženska slaloma, a to pak znači da Mikaela Shiffrin i Petra Vlhova imaju priliku za postavljanje novih rekorda sljemenske utrke u konkurenciji skijašica.


Zapravo, obje, barem u teoriji, mogu preskočiti četverostruku pobjednicu Marlies Schild, koja se na Crvenom spustu još dva puta penjala na postolje, s po jednim drugim i trećim mjestom. Naime, Mikaela Shiffrin je također u četiri navrata osvajala kristalnu krunu namijenjenu Snježnoj kraljici, a dva puta je bila druga. U oba navrata ispred nje je završila Petra Vlhova, koja je trijumfirala na posljednja tri izdanja sljemenskog slaloma za žene.


Teorija, dakle, dopušta mogućnost da jedna od njih dvije preskoči Marlies Schild. S druge strane, ostvareni rezultati u ovoj sezoni nedvojbeno govore da Mikaela Shiffrin stiže na Crveni spust kao veliki favorit. Jednostavno, žena djeluje čudesno na stazi, a u Zagreb stiže na vrhuncu forme, s četiri uzastopne pobjede. Preciznije, 18. prosinca u St. Moritzu je bila prva u superveleslalomu, a nakon toga je u Semmeringu nadvisila konkurentice u dva veleslaloma i jednom slalomu.




– Sretna sam što sam ovdje, uvijek mi je lijepo skijati u Zagrebu. Budući da imamo problema s visokim temperaturama, trenutačno najviše razmišljam o vremenskim uvjetima. Ovdje ima dosta djevojaka koje mogu biti brze, a jedna od njih je i Petra Vlhova. Nju uvijek zamišljam kao kandidatkinju za najviši plasman – tvrdi Mikaela Shiffrin.


Rekord u opasnosti


Petra Vlhova je jedina Snježna kraljica od 2020. godine, ali ove sezone još uvijek traži pravu formu, u odnosu na njezine nedvojbeno velike mogućnosti. Bolje rečeno, u zadnjih mjesec i pol dana pet puta je jednom bila na drugoj te četiri puta na trećoj stepenici pobjedničkog postolja, što bi za većinu drugih skijašica predstavljalo vrhunsko dostignuće.


Startna lista

Startna lista (12.30 i 16.30): 1. Ana Bucik (Slovenija), 2. Petra Vlhova (Slovačka), 3. Anna Swenn Larsson (Švedska), 4. Wendy Holdener (Švicarska), 5. Katharina Liensberger (Austrija), 6. Lena Dürr (Njemačka), 7. Mikela Shiffrin (SAD), 8. Michelle Gisin (Švicarska), 9. Sara Hector (Švedska), 10. Martina Dubovska (Češka), 11. Mina Fürst Holtmann (Norveška), 12. Ali Nullmeyer (Kanada), 13. Leona Popović (Hrvatska), 14. Katharina Truppe (Austrija), 15. Paula Moltzan (SAD), 17. Zrinka Ljutić (Hrvatska).

Međutim, u njezinom slučaju to su ipak rezultati ispod očekivanja. Petra Vlhova je prošle godine u Pekingu osvojila olimpijsko zlato u slalomu, a u Svjetskom kupu ima ukupno 26 prvih mjesta. Ove sezone, doduše, još nije osjetila slast pobjede, ali jasno je da će na Sljemenu predstavljati najveću prijetnju za Mikaelu Shiffrin, koja, pored Marlies Schild, u Zagrebu ima još jednu, osjetno veću »metu«.


Naime, iza nje je okruglih osamdeset pobjeda u utrkama Svjetskog kupa, a više od toga ima samo legendarna Lindsey Vonn. Naravno, to znači da bi se Mikaela Shiffrin u dva slaloma na Crvenom spustu mogla izjednačiti sa svojom sunarodnjakinjom, a to bi pak upisalo Snježnu kraljicu u povijest ženskog skijanja. U svakom slučaju, prilično je izvjesno da će rekord koji još uvijek drži Lindsay Vonn pasti, samo je otvoreno pitanje gdje će se to dogoditi.


– Razmišljam o tome, ali samo zato jer mi često postavljaju to pitanje. Sada sam u razdoblju karijere kada samo želim uživati u utrkama i skijati dobro. Dostignem li taj rekord u Zagrebu, to će biti čudesno – dodaje Mikaela Shiffrin.


Domaća utrka


Hrvatske boje na Sljemenu će braniti Leona Popović i Zrinka Ljutić, s time da obje ove sezone bilježe vrlo dobre rezultate. Zapravo, u pet dosadašnjih slaloma uvijek je barem jedna od njih dvije bila plasirana među deset najboljih. Djevojke dobro skijaju i pune su samopouzdanja, a dodatni poticaj bi im sasvim sigurno predstavljao kvalitetan rezultat na Snježnoj kraljici.


– Sljeme je naš dom, na ovu utrku uvijek dođe puno mojih prijatelja, koji su mi najbolja podrška. Naravno, kao i domaća publika. Ova sezona nam je stvarno dobro krenula i mislim da je to bila dobra priprema za Snježnu kraljicu. Očekujem da ću na Sljemenu dobro skijati i napasti postolje. U svemu će sigurno pomoći i odlična atmosfera – poručuje 25-godišnja Leona Popović.


Slično razmišlja i njezina šest i pol godina mlađa kolegica iz reprezentacije.


– Sljeme je naša domaća utrka pred domaćom publikom. Atmosfera uvijek bude na visokoj razini, a nešto takvo nema niti jedna druga utrka u Svjetskom kupu. Sada očekujem izazov, jer to mi je najdraže. Sviđa mi se što je staza duga i zahtjevna – ističe Zrinka Ljutić.


Doduše, ove godine staza na Crvenom spustu će ipak biti nešto kraća jer su organizatori pomaknuli start zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Naime, temperature na Sljemenu nalaze se u plusu i nisu idealne za održavanje snijega. No, organizatori tvrde da su napravili više nego dovoljno zaliha, odnosno da bi oba slaloma trebala proći bez ikakvih problema.


Dosadašnje pobjednice

2005. Tanja Poutiainen (Finska)
2006. Marlies Schild (Austrija)
2007. Marlies Schild (Austrija)


2008. Tanja Poutiainen (Finska)
2009. Maria Höfl-Riesch (Njemačka)
2010. Sandrine Aubert (Francuska)
2011. Marlies Schild (Austrija)
2012. Marlies Schild (Austrija)
2013. Mikaela Shiffrin (SAD)
2014. otkazano
2015. Mikaela Shiffrin (SAD)
2016. otkazano
2017. Veronika Velez-Zuzulova (Slovačka)
2018. Mikaela Shiffrin (SAD)
2019. Mikaela Shiffrin (SAD)
2020. Petra Vlhova (Slovačka)
2021. Petra Vlhova (Slovačka)
2022. Petra Vlhova (Slovačka)