Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Rezime 2022.

Hrvatski vaterpolisti i nogometna reprezentacija okrunili još jednu uspješnu godinu hrvatskog sporta

Autor: Katarina Blažević

31.12.2022. 15:43
Hrvatski vaterpolisti i nogometna reprezentacija okrunili još jednu uspješnu godinu hrvatskog sporta

Foto: Foto REUTERS



Godina na izmaku upisat će se u povijesnim knjigama kao jedna od uspješnijih za hrvatske sportaše. Čak 267 medalja, od čega 91 zlatnu, osvojili su hrvatski predstavnici na svjetskim i europskim prvenstvima, Zimskim olimpijskim igrama, Mediteranskim igrama, te natjecanjima Svjetskog kupa. Ipak, vrhunac uspješne sportske godine dogodio upravo na njezinom kraju, točnije 17. prosinca, kada su Vatreni pobjedom nad Marokom osvojili broncu, odnosno treće hrvatsko odličje na svjetskim nogometnim prvenstvima u povijesti.


Svjetska smotra u Kataru je sigurno bila najneobičnija do sada jer se prvi put održala tijekom zime na sjevernoj hemisferi te prvi put u nekoj od arapskih zemalja. Hrvatskoj je Katar ipak bio sretan jer su Vatreni nakon srebra u Rusiji 2018. godine te bronce u Francuskoj 1998. godine osvojili još jedno odličje. Hrvatska je prvenstvo otvorila remijem protiv Maroka (0:0), a i zatvorila s istim protivnikom, ali ovog puta su golovi Joška Gvardiola i Mislava Oršića donijeli pobjedu (2:1) i treću medalju u povijesti.


I nisu hrvatski nogometaši u 2022. godini oduševili samo medaljom na SP-u, već su u rujnu u teškoj skupini Lige nacija s Francuskom, Danskom i Austrijom osvojili prvo mjesto i osigurali Final Four natjecanja, što će se održati u lipnju iduće godine. Ondje će snage odmjeriti s domaćinom završnice Nizozemskom, Španjolskom i Italijom.




Na najviše postolje na Europskom prvenstvu su se popeli hrvatski vaterpolisti, i to na domaćem terenu. Split je u kolovozu i rujnu ugostio europsku smotru na kojoj su Barakude stigle do svog drugog naslova u povijesti, nakon što su u dramatičnom finalu svladali Mađarsku 10:9. Otprilike dva mjeseca ranije, hrvatska je reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti zauzela četvrto mjesto.


Atletsku godinu obilježila su četiri velika natjecanja, a vrhunac sezone bilo je Svjetsko prvenstvo u Eugeneu u srpnju. Ondje je jedinu hrvatsku medalju osvojila Sandra Perković, koja je bila srebrna u bacanju diska (68,45 m), dok je Europsko prvenstvo u Münchenu bilo značajno uspješnije jer su osvojene tri medalje. Sandra Perković je šesti put uzastopce osvojila zlato (67,95), a slavio je i Filip Mihaljević u bacanju kugle (21,88), dok je Matea Parlov Koštro bila srebrna u maratonu (2:28:42). Bila je to prva trkačka medalja za Hrvatsku još od bronce Branka Zorka s EP-a u Helsinkiju 1994. godine.


Mediteranske igre


Na Mediteranskim igrama u alžirskom Oranu hrvatske su sportašice i sportaši osvojili ukupno 23 medalje, šest zlata, sedam srebra i deset bronci. Od toga su dvije osvojili atletičari, Marija Tolj je u bacanju diska slavila s osobnim rekordom od 64,71 metara, dok je srebro osvojio Martin Marković u bacanju diska (62,49). Muška odbojkaška reprezentacija je osvojila zlatnu medalju svladavši u finalu Španjolsku 3:0, dok su rukometašice bile srebrne nakon poraza u finalu od Španjolske 25:29. U badmintonu su broncu osvojili Luka Ban i Filip Špoljarec, dok su karatisti Anđelo i Ivan Kvesić osvojili zlato, odnosno broncu. Antonio Kamenjašević bio je brončani u hrvanju, dok je isto odličje u boćanju pripalo Marinu Milićeviću, dok je Ria Vojković stigla do srebra.


Gimnastičari Mateo Žugec i Jakov Vlahek bili su zlatni, odnosno srebrni u konju na hvataljkama, a dvije su bronce stigle u Hrvatsku i iz džuda. Osvojile su ih Iva Oberan i Petrunjela Pavić, a Ana Viktorija Puljiz je osvojila srebro. Srebrni su bili i strijelci Miran Maričić te Anton Glasnović, dok je Palma Čargo bila brončana u jedrenju na dasci. Taekwondo je ponovo bio jedan od najuspješnijih sportova za Hrvatsku, pa su tako zlato osvojili Ivan Šapina i Matea Jelić, dok su se s broncom vratili Bruna Duvančić, Lovro Brečić i Nika Petanjek.


Prvi put nakon 2009. godine trofejna hrvatska braća Valent i Martin Sinković sa Svjetskog su se prvenstva u veslanju vratili bez odličja. Ipak, na Europskom prvenstvu u Münchenu su osvojili zlato. Jedriličar Filip Jurišić osvojio je brončano odličje na Svjetskom prvenstvu olimpijske klase ILCA 7, čime je postao treći hrvatski jedrilličar s osvojenom medaljom u ovoj olimpijskoj klasi. Hrvatski olimpijci, braća Mihovil i Šime Fantela, osvojili su brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu jedriličarske klase 49er, dok je posada Tonči Stipanović i Tudor Bilić osvojila srebrno odličje na Svjetskom prvenstvu klase Zvijezda.


Hrvatski strijelci su na EP-u u gađanju zračnim oružjem osvojili brončana odličja. Miran Maričić bio je treći u pušci, a odličje istog sjaja osvojio je i u ekipnoj konkurenciji u kojoj su mu se na postolju pridružili Petar Gorša i Borna Petanjek. Hrvatska Davis Cup reprezentacija ponovo je bila uspješna te je bila tek jedan set udaljena od novog finala. Australci su ipak slavili 2:1 nakon što su ključni meč dobili Purcell i Thompson protiv Mektića i Pavića. Velik uspjeh u hrvatskom tenisu su ostvarili 17-godišnja Petra Marčinko i 18-godišnji Mili Poljičak. Marčinko je osvojila juniorski Australian Open, dok je Poljičak svoje ime upisao na listu osvajača juniorskog Wimbledona u pojedinačnoj konkurenciji, a slavio je i u parovima na Roland Garrosu.


Devet medalja parasportaša

Središnji događaj za parasportaše bile su Zimske paraolimpijske igre u Pekingu na kojima je nastupilo četvero hrvatskih predstavnika, alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak te nordijac Josip Zima. Najbolji rezultat ostvarila je Lucija Smetiško koja je u slalomu stojećih bila peta.


Hrvatski sport imao je svoju predstavnicu i na Olimpijskim igrama gluhih u Brazilu na kojima je atletičarka Kvarnera Laura Štefanac osvojila zlatno odličje u bacanju koplja (49,92) postavivši pritom i olimpijski rekord. Da je godina na izmaku najuspješnija godina u njezinoj karijeri, potvrđuje podatak da je ove godine postala svjetska rekorderka gluhih (51,02).


Najbolji hrvatski paraplivač Dino Sinovčić osvojio je zlatnu medalju na 100 leđno na Svjetskom prvenstvu, dok je četvrto zlato u nizu na europskim prvenstvima osvojio Ivan Mikulić u parataekwondou. Najbolji hrvatski paratriatlonac, Kraljevičanin Antonio Franko, osvojio je brončanu medalju na EP-u.


Velik uspjeh ostvarila je i najbolja hrvatska parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić, koja je osvojila srebrnu medalju na SP-u, dok se Daniela Topić na Europskom parakarate prvenstvu popela na najvišu stepenicu postolja. Paradžudašica Jelena Brešković osvojila je brončanu medalju u kategoriji do 57 kilograma na IBSA EP-u za slijepe i slabovidne.


Velik uspjeh ostvarila je i hrvatska paraboćarka Dora Bašić osvojivši srebrnu medalju na SP-u, a osmu medalju za hrvatski parasport u 2022. godini donio je parastrijelac Fran Skračić, osvojivši broncu na Svjetskom prvenstvu u parastreljaštvu u Al Ainu.

Čak sedam medalja Hrvatska je osvojila u svibnju na Europskom prvenstvu u taekwondou. Lena Stojković je obranila naslov europske prvakinje u kategoriji do 46 kilograma, a zlatom se okitio i Ivan Šapina (preko 80 kg), dok je srebro osvojila Nika Klepac (do 73 kg). Blizanke Bruna i Ivana Duvančić osvojile su bronce u kategorijama do 49, odnosno do 53 kilograma, a isti je uspjeh ostvario i Josip Teskera (do 54 kg). Brončane medalje osvojili su i Paško Božić (preko 87 kg) te brončani olimpijac iz Tokija Toni Kanaet (do 80 kg). Lena Stojković je osvojila i naslov svjetske prvakinje, dok je Ivana Duvančić (do 53 kg) osvojila broncu.


Džudaši su natjecateljsku godinu otvorili Europskim prvenstvom u Sofiji na kojem je 20-godišnja Ana Viktorija Puljiz u kategoriji do 52 kilograma osvojila broncu. Barbara Matić, najbolja hrvatska džudašica i prva na svjetskoj rang listi, obranila je naslov prvakinje u kategoriji do 70 kilograma na Svjetskom prvenstvu u Taškentu. Bio je to povijesni trenutak za hrvatski džudo jer je Matić u finalu pobijedila drugu hrvatsku predstavnicu, Laru Cvjetko.


Hrvatski boks se može pohvaliti da je u godini na izmaku imao osvajače medalja na europskim prvenstvima u svim dobnim kategorijama. Luka Plantić je osvojio brončano odličje u poluteškoj kategoriji na seniorskom EP-u, dok je Sara Beram (do 63 kg) medalju istog sjaja osvojila na EP-u seniorki u Budvi. Poreč je bio domaćin Europskog prvenstva za mlađe seniore, a na njemu je do naslova prvaka u kategoriji do 75 kilograma došao Gabrijel Veočić. Srebrnu medalju osvojila je Nikolina Ćaćić (do 52 kg), a bronca je pripala Noi Ježeku (do 71 kg). Hrvatska ima još dvije europske prvakinje, Marielu Šteko u juniorskoj konkurenciji te Lorenu Horvat među kadetkinjama.


Boćarska odličja


Teškaš Filip Hrgović je u 2022. godini u Saudijskoj Arabiji jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio Kineza Zhanga Zhileija. Bila je to njegova 15. uzastopna profesionalna pobjeda, a donijela mu je status izazivača za naslov svjetskog prvaka po verziji IBF.


Karatisti su nastupili na Europskom prvenstvu, gdje su zlatne medalje osvojili ženska vrsta u borbama (Lea Vukoja, Mia Greta Zorko, Sadea Bećirović, Lucija Lesjak) i Anđelo Kvesić u kategoriji preko 84 kilograma. Srebro je pripalo Enesu Gariboviću u kategoriji do 84 kilograma, dok je do bronce stigla Jelena Pehar u kategoriji do 50 kilograma.


Hrvatsko boćanje je steklo status jednog od najuspješnijih neolimpijskih sportova. Na Svjetskom prvenstvu u turskom Mersinu Pero Ćubela je postao prvak u bližanju i izbijanju u krug, a zlato su u klasičnom paru osvojili Marin Ćubela i Karlo Šaban. Marin Ćubela je bio treći u pojedinačnoj konkurenciji, a brončano odličje je osvojio i Marino Miličević u brzinskom izbijanju. U raffa boćanju je Ana Juginović osvojila broncu u preciznom izbijanju.


Hrvatska je u rujnu u Ljubljani dobila europsku prvakinju u pojedinačnoj konkurenciji klasičnim načinom, a zlato je osvojila Carrolina Bajrić, članica Čavle-Škole boćanja. U klasičnom paru su Nives Jelovica i Nikol Marelja-Bošnjak došle do bronce.


Riječanin Petar Klovar je na Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah zaronio do 132 metra, što nikada nije uspjelo nijednom natjecatelju. Na istom natjecanju je Vitomir Maričić zaronom do 110 metara osvojio srebrnu medalju. Na SP-u u dubinskim disciplinama brončano odličje je osvojila Sanda Delija. Mirela Kardašević je postala prva žena u povijesti koja je uspjela postaviti svjetske rekorde u bazenskim i dubinskim disciplinama.


 


Rukometaši i
košarkaši razočarali

Rukometna 2022. godina protekla je u znaku europskih prvenstava na kojima su hrvatski rukometaši zauzeli sedmo, a rukometašice, koje su branile broncu, tek deseto mjesto. U loptačkom sportu su još jednom razočarali hrvatski košarkaši. Godina neuspjeha ostat će upamćena po dvama porazima od Finske u razmaku od 70 dana, u Rijeci i u Berlinu, kojima su hrvatski košarkaši završili kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2023. godine te nastup na Europskom prvenstvu u osmini finala.


Ispadanjem iz kvalifikacija za SP, Hrvatska je gurnuta u pretkvalifikacije za EuroBasket 2025., a zbog loših rezultata ostavke su dali izbornik Damir Mulaomerović te predsjednik Saveza Stojko Vranković. Novi čelnik HKS-a je dosadašnji dopredsjednik Nikola Rukavina, dok je Aleksandar Petrović postao sportski direktor te vršitelj dužnosti izbornika reprezentacije