Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Vedran Martić

Izbornik Davis Cup reprezentacije uoči meča s Austrijom: "Očekujem pune tribine, podrška nam puno znači"

Autor: Zlatko Horvat

02.02.2023. 10:25
Izbornik Davis Cup reprezentacije uoči meča s Austrijom:

Foto: Vedran Martić/Foto S. DRECHSLER

Uvijek imamo podršku i izvan Hrvatske, zato očekujemo pune tribine kod kuće, želja je da nas publika povede prema pobjedi protiv Austrije. Naš je cilj završnica - kaže Martić



Danas u 12 sati u Centru Zamet s hrvatskim Davis Cup reprezentativcima družit će se mališani, ždrijeb je sutra u podne u Muzeju Grada Rijeke, dok prvi meč počinje u subotu u 14 sati. Do tada se momčadi Hrvatske i Austrije spremaju za ogled koji pobjedniku donosi završni turnir.


– Treninzi teku glatko, sve je u redu. Dvorana je prekrasna, a mi se spremamo. Očekujem pune tribine, podrška nam uvijek puno znači. Uvijek imamo podršku i izvan Hrvatske, zato očekujemo pune tribine kod kuće, želja je da nas publika povede prema pobjedi protiv Austrije. Naš je cilj završnica, koja se igra dalje u sezoni i nadam se da će nam se tada priključiti Marin Čilić. Kada smo kompletni, možemo pobijediti bilo koga.


Pojavio se jedan mali problem, zvan ozljeda ramena Mate Pavića.




– Svi momci su tu, treniraju. U singlu, kako sada stvari stoje, vjerojatno igraju Borna Ćorić i Borna Gojo. Čekamo još Matu Pavića, koji ima problema s ramenom. Već nekoliko mjeseci vuče tu ozljedu. Nadam se da će to biti u redu do petka. No, zato je tu Ivan Dodig, koji trenira i bit će spreman. U svakom slučaju, sastav će se znati u petak.


Visoki ciljevi


Pobjeda 2018. godine, finale 2021. godine i lani polufinale, uz prvo mjesto na Davis Cup ljestvici, obaveza su više za sastav Vedrana Martića.


– Naši ciljevi su uvijek visoki, svaki meč želimo pobijediti. Za to moramo dobiti tri boda. Pritisak je uvijek tu, Austrijanci su dobri. Predvodi ih Dominic Thiem, odličan igrač. Ne znam u kakvoj je sada formi, ali gledao sam ga na kraju prošle sezone, igrao je jako dobro. Možemo očekivati težak meč, treba biti maksimalnu spreman za pobjedu.


Borna Ćorić je u odsustvu Marina Čilića lider reprezentacije, onaj koji mora najviše potegnuti.


– Borna voli igrati u ovim uvjetima, u dobroj je formi i od njega očekujem puno, plasman u top 20, čak i napad na top 10 u ovoj sezoni. Od njega očekujem najviše rezultate.


Njegov imenjak Gojo uvijek daje puno više za reprezentaciju nego na ostalim turnirima.


– Gojo je veliki patriot i rado igra za Hrvatsku. Da treba birati Grand Slam turnir ili igrati za reprezentaciju, on bi odabrao reprezentaciju. Osim toga, u Davis Cupu je sve posloženo, dobro se trenira i pružao je zaista dobre partije. I sada očekujem da će nam pomoći u pobjedi nad Austrijom.


S druge strane, Austrijanci su došli skupo prodati kožu. Imaju i oni svoje adute.


– Došli smo u utorak poslije dugoga puta autobusom. Toplo smo primljeni, dočekalo nas je lijepo vrijeme, prekrasan hotel. Sve nas je dočekalo spremno, kao u uvijek. Naime, nisam prvi put u Hrvatskoj… Mi iz Austrije se nemamo baš priliku buditi s pogledom na more. Stao sam jednom u Rijeci, nakon turnira u Umagu, u posjeti prijateljima. Igrao sam dosta puta u Hrvatskoj, četiri, pet puta na Zagreb Indoorsu, osvojio sam jednom parove, nekoliko puta u Umagu. Prvo gostovanje u Davis Cupu bilo mi je u Puli, bilo je to davno, zato se osjećam vrlo staro, ha, ha… Teren je dobar, nije brz, uvjeti su dobri i ako još budu pune tribine, atmosfera će biti prava. Jedva čekamo što će se dogoditi za vikend – kaže 41-godišnji izbornik Jürgen Melzer.


Od 17 turnira u parovima, tri je osvojio s hrvatskim igračima (Ančić, Mektić, Škugor). Melzer, dakle, dobro poznaje hrvatske igrače, a stiže i podrška.


– Dolazi 20-30 navijača, jedan orkestar. Neće imati lak zadatak nadglasati domaće navijače, ali uz nas su posljednjih godina. Zaista su sjajni. Igrao sam puno puta u Hrvatskoj i znam kako ovdje može biti dobra atmosfera. Čeka nas sjajan susret i vidjet ćemo što će se dogoditi. I jedni i drugi želimo pobijediti, ali do tada smo svi samo skupina prijatelja.


Parovi mogu presuditi, a Melzer dobro zna što ga čeka. Zato se malo i skriva situacija s Matom Pavićem… No, svjesni su i Austrijanci da još nije odradio nijedan trening.


– Još kao igrač, odigrao sam nekoliko turnira s Mektićem, ali i protiv njega. Parovi će biti vrlo zanimljivi. Mi imamo par za budućnost, uostalom Alexander Erler i Lucas Miedler poraženi su na početku sezone u Aucklandu od Pavića i Mektića u polufinalu u tijesnom meču. Možda to bude ključan bod, kao i uvijek u Davis Cupu, pogotovo u novom formatu. Imamo neke šanse u parovima, naši vole pravu atmosferu, bez obzira što navijači neće biti na njihovoj strani. Volio bih vidjeti taj meč kod 1:1…


Thiem


Prvi austrijski reket vraća se poslije duge stanke. No, Dominicu Thiemu je Rijeka još jedna stepenica na povratku prema vrhu.


– Prije svega, sretan sam što je Dominic odlučio igrati Davis Cup. Iza njega su teške godine, ali vratio se lani, odigrao je dobar turnir u Beču. Nije tamo gdje je bio kada je osvojio US Open, ali ovo će mu biti dobro iskustvo. Nismo favoriti u ovom meču, o tome nema spora. Uvijek je drugačije igrati za momčad i zato jedva čekam vidjeti kako će igrati u ovoj situaciji. Na treningu je dobro izgledalo. Mislim da ćemo vidjeti pravog Dominica za vikend.


Melzer je ljevak koji je u singlu i parovima bio među deset najboljih tenisača svijeta, dok je u parovima osvojio dva Grand Slam naslova, Wimbledon 2010. i US Open 2011. godine.


– Kada sam završio karijeru, nisam želio sjediti doma šest mjeseci i ne raditi ništa ili sjediti na kauču i ponekad igrati golf. Volim otići na posao svaki dan. Ambiciozan sam i pronašao sam se kao direktor u Savezu i izbornik Davis Cup reprezentacije. Kada se probudim, lijepo je otići na posao. Svi koji me znaju, znaju koliko volim Davis Cup i koliko mi znači. Ovo je nešto što volim raditi, ali osim turnira u Beču, ne nedostaje mi to što više nisam profesionalni igrač.



Đoković igra blizu savršenstva


Novak Đoković je ovoga trenutka nedodirljiv za ostatak teniskog svijeta. Kako ga zaustaviti?


– Novak Đoković je najbolji igrač današnjice, a nije mu upisano 2.000 bodova za Wimbledon i još nije mogao igrati u Americi. On je savršen igrač i jako ga je teško pobijediti. Moraš odigrati perfektan meč, a on mora podbaciti. Možda ga Nadal može zaustaviti na zemlji. Novak ima i koju godinu, ali igra blizu savršenstva. Nema vidljivih mana. Da ima, ne bi bio broj jedan.


Goran Ivanišević kao njegov trener?


– Goran je, još dok sam ga ja vodio, mogao prenijeti svoje znanje mlađima. Sparirao bi s Tudorom, Ančićem i počeo im davati savjete. Ima dobro oko za prepoznati tko će biti dobar igrač. Sve je to prošao, očito Novaku odgovara i zajedno dobro funkcioniraju. Novakove poruke s terena? To je Novaku vjerojatno neki ispušni ventil na koji izbacuje stres. Dok sam trenirao Gorana, on bi bacio reket, ali nije bilo takve komunikacije da me pita što raditi na terenu. Još se u Davis Cupu možeš raspričati za vrijeme pauze, ali pomoći s tribina baš i nije moguće.