Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Svjetski vaterpolski kup

Izbornik vaterpolista nakon ključnog poraza: "Nismo ušli onako čvrsto kako sam očekivao i što sam tražio"

Autor: Hina

15.03.2023. 07:39
Izbornik vaterpolista nakon ključnog poraza:

Foto: Ivica Tucak/Foto PIXSELL

Utakmicu smo izgubili iz razloga što smo ju loše i otvorili - rekao je Tucak nakon posrtaja od Mađarske



Hrvatski vaterpolisti nisu uspjeli izboriti nastup na završnom turniru Svjetskog kupa u Los Angelesu nakon što su u susretu posljednjeg, petog kola A skupine zagrebačkog turnira izgubili od Mađarske s 10-13.


U susretu koji je odlučivao o posljednjem putniku na Super Final turnir, uz Italiju i domaćina SAD, Mađarska je bila bolja od Hrvatske s 13-10, izvadivši vizu za kalifornijski turnir ovog natjecanja.


Hrvatskoj je za put u LA bio dovoljan i remi, međutim Mađarska je bila bolja i zasluženo je slavila.




“Utakmicu smo izgubili iz razloga što smo ju loše i otvorili. Pogotovo u napadačkom dijelu. Dali smo samo tri gola od prvih 10 situacija s igračem više. Gađali smo blokove, nepripremljeni, mlohavi. Nismo ušli onako čvrsto kako sam očekivao i što sam tražio. Onda smo se tijekom cijele utakmice silno trošili,” kazao je hrvatski izbornik Ivica Tucak.


Mađarska je bolje otvorila susret, povela je 2-0, a do kraja četvrtine hrvatska vrsta je smanjila na 1-2. U drugoj dionici Mađari su poveli 5-1, Hrvatska je smanjila na 5-3, da bi se na odmor otišlo s vodstvom gostiju 7-5. U trećoj četvrtini Mađari ponovo bježe na +4 (10-6), a taj period igre završava sa 10-7. Hrvatska je odlično otvorila zadnju dionicu, serijom 3-0 uspjela je izjednačiti na 10-10 što je bio rezultat koji europske prvake vod u LA. No, Mađari su do kraja susreta zabili još tri gola u nizu za slavlje 13-10.


“Ono što moram čestitati momcima je taj karakter koji su pokazali. Iskazali su želju, stizali, došli do egala i onda na kraju mi očito ne možemo naprijed, ali… Moram biti iskren. Kada Talijani “jure egal” onda je to malo drukčiji kriterij, nego kada to čine Hrvati. Stojim iza ovih riječi. Naravno, ja time ne kažem da smo odigrali briljantno. Čak dapače, ne onako kako i koliko mi možemo. Napadački smo bili konfuzni, a “probušio” nas je Zalanki koji je došao u nedjelju. Njemu je očito odmor jako dobro došao, odmoran je stigao u Zagreb,” dodao je strateg aktualnih europskih prvaka.


Mađarsku su do pobjede predvodili sjajni Gergo Zalanki sa sedam golova, te Marton Levai s devet obrana. Krisztian Manhercz je dodao tri gola.


U hrvatskim redovima najefikasniji su bili Rino Burić s tri gola, te Marko Žuvela i Franko Lazić sa po dva gola, dok su hrvatski vratari Marko Bijač (3) i Toni Popadić (2) ukupno imali pet obrana.


“Nismo dobro ni krenuli u utakmicu, a već smo gubili s 5-1. Opet, iskazali smo karakter, vratili se na neriješeno, 10-10, ali onda… Dekoncentracije malo ili umor jer silno smo se i potrošili da dođemo do izjednačenja, što nas je zatim koštalo primiti gol-dva prelako,” dodao je Marko Žuvela.


Na finale u SAD iz naše će skupine tako putovati Italija, Mađarska, te SAD kao domaćin turnira.