Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Spektakl u Arizoni

Noćas počinje Super Bowl - završni dvoboj NFL-a između Kansas City Chiefsa i Philadelphia Eaglesa

Autor: Marinko Krmpotić

12.02.2023. 09:03

Poglavice i Orlovi potpuno su zasluženo došli u predvorje raja i u međusobnom će ogledu odlučiti pobjednika 57. Super Bowla



RIJEKA   Jedna od najneizvjesnijih i najzanimljivijih sezona NFL-a bit će zaključena noćas na velikom »State Farm« stadionu u Glendaleu, gdje će »pod suncem Arizone« biti održan dvoboj Kansas City Chiefsa i Philadelphia Eaglesa. Poglavice i Orlovi potpuno su zasluženo došli u predvorje raja i u međusobnom će ogledu odlučiti pobjednika 57. Super Bowla, koji kreće pola sata poslije ponoći, a pobjednik će se znati otprilike tri sata kasnije. Tko će to biti teško je reći iz više razloga, a najbitniji je taj da su obje ekipe tijekom sezone ostvarile jednak omjer pobjeda i poraza (14-3) te pokazale visoku kvalitetu igre.


Iako je Kansas City prije početka natjecanja slovio kao drugi favorit za osvajanje naslova (kladioničari su nešto veće šanse davali Buffalo Billsima), teško ih je sada stavljati u ulogu favorita, djelomično i stoga jer je u posljednje dvije utakmice Patrick Mahomes, razigravač i ponajbolji igrač Chiefsa, igrao s ozlijeđenim gležnjem pa je upitno može li izdržati napore utakmice u koju se ulazi bez ikakvih rezervi.


S druge strane, Orlovi su igrali sjajno cijele sezone, svi dijelovi ekipe su im izjednačeni, beskompromisni su i hrabri, a predvodi ih mladi Jalen Hurts, »quarterback« koji će sigurno učiniti sve da u svojoj trećoj NFL sezoni osvoji prvi Super Bowl.




Mahomes i Hurts bit će najveće, ali ne i jedine zvijezde večerašnjeg velikog finala. Najjači napad sezone ima Kansas, koji je na početku sezone izgubio iznimnog napadača Tyreeka Hilla, koji je otišao u Miami. No Chiefsi imaju niz sjajnih napadača kao što su veterani Travis Kelce, JuJu Smith-Schuster, Marquez Valdes-Scantling i Clyde Edwards-Helaire, dok je debitant Isiah Pacheco činio čuda i po mnogočemu je »rookie« sezone. S druge će strane biti također sjajni napadači A. J. Brown, DeVonta Smith, Dallas Goedert i Miles Sanders, a veliku pažnju privući će i Jason Kelce, brat Travisa iz Chiefsa. Uz taj bratski duel mnogi će pratiti i trenerske poteze iskusnog Andy Reida i znatno mlađeg Nicka Siriannija, dok će biti i onih kojima će najzanimljiviji dio biti poluvrijeme kad će nastupiti Rihanna. Sve u svemu, svi temeljni preduvjeti za veliki sportski događaj su tu pa nam ne preostaje no nadati se da će utakmica biti poput pravog revolveraškog dvoboja, prepuna sjajnih poteza i velikog broja poena.


Zakon braće Kelce

Veliko finale neki nazivaju »The Andy Reid Bowl«, i to stoga što je Reid punih 13 godina, od 1999. do 2012. godine, bio trener Philadelphije! Dakle, kako god utakmica završi, jedna od Riedovih ekipa osvojit će Super Bowl. U američkim se medijima utakmica naziva i »The Kelce Bowl« jer se prvi put u povijesti ovog veličanstvenog natjecanja dogodilo da će u suparničkim ekipama biti braća – »tight end« Travis Kelce igra za Chiefse, a Jason Kelce na poziciji je centra za Eaglese. Napokon, bit će ovo prvi Super Bowl u kojem će se sučeliti dva crna razigravača, pri čemu će to ujedno biti i okršaj do sada najmlađih »quaterbackova« koji su došli do finala – Mahomesu je 27, Hurts je tri godine mlađi.