Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Svjetski skijaški kup

Norvežanin Aleksander Aamondt Kilde slavio na legendarnom Lauberhornu, sutra nastupaju hrvatski slalomaši

Autor: Hina

14.01.2023. 14:40
Norvežanin Aleksander Aamondt Kilde slavio na legendarnom Lauberhornu, sutra nastupaju hrvatski slalomaši

Foto: Aleksander Aamodt Kilde/Foto REUTERS



Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde je na skraćenom subotnjem spustu u Wengenu dokazao da je ove sezone najbolji skijaš u brzim disciplinama te je ostvario i drugu pobjedu u legendarnom švicarskom skijalištu, nakon trijumfa u superveleslalomu dan prije.


Start je bio postavljen na nadmorskoj visini od 2025 metara, neposredno iznad znamenitog skoka “Hundschopf”, kao i na superveleslalomu, a Kilde se sjurio niz stazu Lauberhorn te je na svakom prolaznom vremenu imao najbolje rezultate da bi gotovo 3 km dugu stazu svladao za jednu minutu i 43.14 sekundi.


Kad je ušao u cilj sa startnim brojem 7, Norvežanin je imao 1.01 sekundi prednosti pred do tada vodećim Talijanom Mattijom Casseom, koji je na kraju završio na trećoj poziciji.




Odmah iza Kildea po Lauberhornu se spustio domaći miljenik i vodeći u Svjetskom kupu Marco Odermatt. No, već u gornjem dijelu staze je nakupio preveliki zaostatak za Norvežaninom, koji je uspio smanjiti na 88 stotinki u cilju, što mu je donijelo drugo mjesto.


Bez plasmana na pobjedničko postolje ostao je švicarski majstor spusta i trostruki pobjednik u Wengenu 35-godišnji Beat Feuz, koji je za oproštaj od ove staze završio na petom mjestu. Feuz je najavio svoj oproštaj od natjecateljske karijere na spustu u austrijskom Kitzbuehelu, koji je na rasporedu za tjedan dana.


Kilde je došao do svoje desete spustaške pobjede u Svjetskom kupu, a četvrte u ovoj sezoni, te je nakon šest od 11 predviđenih spustova na prvom mjestu sa 505 bodova. Odermatt je drugi sa 386 bodova.


U ukupnom redoslijedu uloge su obrnute: vodeći Odermatt ima 1186 bodova, 340 više od drugoplasiranog Kildea. Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić je na 27. poziciji sa 135 bodova.


U nedjelju je u Wengenu na rasporedu slalom za skijaše, na kojem će nastupiti i četvorica hrvatskih predstavnika. Uz Zubčića će na startnoj listi biti još Samuel Kolega, Istok Rodeš i Matej Vidović.