Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Komemoracija

Odbojkaški svijet i državni vrh se oprostili od preminulog predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza

Autor: Hina

12.01.2023. 19:05
Odbojkaški svijet i državni vrh se oprostili od preminulog predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza

Foto: Foto PIXSELL



Odbojkaški svijet oprostio se od nedavno preminulog predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza Ante Bakovića komemoracijom u Zagrebu.


Na komemoraciji u Kristalnoj dvorani hotela The Westin dirljive govore su održali ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, generalni direktor Međunarodne odbojkaške federacije (FIVB) Fabio Azevedo, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, direktorica HOS-a Valentina Bifflin te predsjednik HAOK Mladost Miro Pavlović.


“S gospodinom Bakovićem imali smo jednu zaista izvrsnu suradnju. Bio je uključen u zakon o sportu, ne samo za odbojku, vodio je računa o svim sportovima. Bio je zaista jedan divan čovjek velikog srca. Falit će nam u daljnim uspjesima u hrvatskom sportu”, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.




“Malo se toga sada čini da ima smisla. Obitelj je izgubila svog oca, supruga i brata, prijatelji svoga druga, hrvatska odbojka svog predvodnika i neponovljivog predsjednika. Hrvatska velikog čovjeka i velikog domoljuba. Mnogima je bio stijena, oslonac i štit. Jedno je sigurno, naš dobri Antiša nikada neće biti zaboravljen. Na svima nama sada ostaje da nastavimo dalje onako kako bi on to učinio putem dobrote. Dobri naš Antiša neka ti je laka tvoja hrvatska gruda”, izjavila je direktorica HOS-a Valentina Bifflin.


Odbojkaški svijet pamtit će Antu Bakovića kao preporoditelja hrvatske odbojke, jer nakon što je u travnju 2017. godine zasjeo na čelo tada problematičnog Saveza u velikim financijskim dugovima krenula je renesansa naše odbojke. Svoju veliku sportsku karijeru započeo je 1993. godine kao predsjednik HAOK Mladost, a u odbojci je ostao do posljednjeg trenutka. Odbojka je bila, uz obitelj koju je neizmjerno volio, njegov život. 2002. godine postao je članom Skupštine Zagrebačkog športskog saveza te po drugi puta predsjednik HAOK Mladost. U tom periodu je klub postigao brojne velike uspjehe na domaćoj i međunarodnoj sceni te razvio neke od naših najvećih odbojkaških reprezentativaca.


Dvije godine potom došao je i na čelo Hrvatskog odbojkaškog saveza koji je bio na rubu stečaja, u velikim dugovima, reprezentacije u lošem stanju, a domaća liga devastirana. Čvrstom rukom i jasnim stavovima, nepristranim ali beskompromisnim odlukama i ozbiljnim financijskim restrukturiranjem, tijekom svog prvog mandata donosi preokret u hrvatsku odbojku i podiže Hrvatski odbojkaški savez u sam vrh hrvatskog sporta. Odlukom Vlade RH imenovan je članom Nacionalnog vijeća za sport, a na Izbornoj Skupštini HOO u listopadu 2020. izabran je za člana vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora. Dobitnik je nagrade za uspješan rad Svjetske odbojkaške federacije (FIVB), a u ljeto 2020. godine ponovno je izabran za predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza.


Ante Baković bio je ugledni gospodarstvenik, višestruko odlikovani časnik Domovinskog rata, neumorni sportski djelatnik i zaljubljenik u odbojku.


Počast Anti Bakoviću na komemoraciji su odali i potpredsjednici Vlade RH i ministri Tomo Medved i Oleg Butković, ministri Gordan Grlić Radman, Radovan Fuchs, župan Ernest Petry, predsjednik CEV-a Aleksandar Boričić, državni tajnici, saborski zastupnici, uglednici te sportaši.


“Ante Baković bio je oličenje uspješnog poslovnog čovjeka, ali i pravog prijatelja te istinski dobrog čovjeka. Naporno je radio, nije bilo problema koji nismo mogli zajedno riješiti. Stekao je veliko poštovanje u europskoj i svjetskoj odbojkaškoj federaciji. Zaslužan je za brojne napretke u hrvatskoj odbojci, među ostalima i za odlične nove prostore Hrvatskog odbojkaškog saveza”, rekao je predsjednik CEV-a Aleksandar Boričić te dodao: “Ante i ja nismo zajedno pripadali samo odbojkaškom svijetu, već smo bili jako bliski prijatelji. Nikada ga nećemo zaboraviti. ”


Komemoraciju su organizirali Hrvatski odbojkaški savez i Hrvatski olimpijski odbor.