Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zatražio pomilovanje

Roditelji Reeve Stennkamp koju je prije deset godina ubio Oscar Pistorius protive se uvjetnom otpustu slavnog paraolimpijca

Autor: Hina

31.03.2023. 12:52
Roditelji Reeve Stennkamp koju je prije deset godina ubio Oscar Pistorius protive se uvjetnom otpustu slavnog paraolimpijca

Foto: Pokojna Reeva Steenkamp i Oscar Pistorius/Foto REUTERS

Odluka o njegovom eventualnom uvjetnom puštanju mogla bi biti donesena u petak no čini se da će to potrajati nekoliko dana



Roditelji Reeve Stennkamp, ​​žene koju je prije 10 godina ubio Oscar Pistorius, usprotivit će se zahtjevu bivšeg južnoafričkog paraolimpijskog prvaka za uvjetni otpust, rekla je njihova odvjetnica Tanya Cohen.


Cohen je prije saslušanja rekao da roditelji “neće Pistoriusa smatrati rehabilitiranim, osim ako sve ne prizna”. U studenom 2017. Pistorius je osuđen na 13 godina i pet mjeseci zatvora zbog ubojstva svoje djevojke Reeve Steenkamp. Dana 14. veljače 2013. pucao je i ubio Stenkamp kroz zatvorena vrata kupaonice u njegovoj kući u Pretoriji, jer je rekao da je mislio da je u kući provalnik.


Prvotno je bio osuđen za ubojstvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Žalbeni sud kasnije poništio presudu i osudio ga za ubojstvo. Pistorius je u Steenkamp ispalio četiri hica, a sud je kao otegotnu okolnost naveo da paraolimpijac nije ispalio hitac upozorenja.




Majka ubijene, June Steenkamp, ​​rekla je da će na ročištu podnijeti pisane i usmene izjave protiv Pistoriusova zahtjeva da bude pušten iz zatvora.


“Ona ne misli da Pistoriusa treba pustiti”, rekao je Cohen ispred zatvora u Pretoriji, gdje je Pistorius zatvoren od 2016. i gdje će se održati saslušanje.


Podnošenje žrtvinog rođaka samo je jedan od čimbenika koje komisija za uvjetni otpust razmatra kada odlučuje može li počinitelj biti pušten na uvjetni otpust. Povjerenstvo za uvjetni otpust također će razmotriti Pistoriusovo ponašanje u zatvoru i hoće li biti prijetnja društvu ako bude pušten.


Odluka o njegovom eventualnom uvjetnom puštanju mogla bi biti donesena u petak no čini se da će to potrajati nekoliko dana.


Pistorius je šesterostruki osvajač zlata na Paraolimpijskim igrama, a ušao je u povijest kao prvi sportaš kojemu su amputirane obje noge, a koji je sudjelovao na Olimpijskim igrama. Trčao je na Igrama u Londonu 2012. koristeći proteze od karbonskih vlakana. Dok je bio beba, amputirane su mu obje noge ispod koljena.