Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Davis Cup

Švicarska preokretom svladala Njemačku u Trieru, Francuzima drama u Tatananyi protiv Mađarske

Autor: Hina

05.02.2023. 13:16
Švicarska preokretom svladala Njemačku u Trieru, Francuzima drama u Tatananyi protiv Mađarske

Foto: Foto REUTERS

Tenisači Južne Koreje su u nedjelju u Seoulu preokrenuli protiv Belgije zaostatak od 0-2 te drugu godinu zaredom izborili nastup u grupnoj fazi završnog turnira Davis Cupa



ZAGREB  Švicarska teniska reprezentacija po prvi se put u novom formatu plasirala grupnu fazu završnice Davis Cupa pobjedom 3-2 na gostovanju u njemačkom Trieru, a pobjednički bod gostima je u odlučujućem, petom meču donio veteran Stan Wawrinka koji je sa 6-3, 5-7, 6-4 svladao Daniela Altmaiera.


Švicarci su okrenuli zaostatak od 1-2, a preokret je pokrenuo 26-godišnji Marc-Andrea Huesler koji je sa 6-2, 7-6 (4) svladao Alexandera Zvereva.


Jednako dramatičan bio je i dvoboj Mađarske i Francuske u Tatabanyi, gdje su Mađari nakon igre parova vodili sa 2-1, ali su gosti preokrenuli ishod u pojedinačnim susretima. Prvo je Adrian Mannarino svladao Martona Fucsovicsa sa 7-6 (6), 6-2, a u odlučujućem meču je Ugo Humbert svladao Fabiana Marozsana sa 6-3, 6-3.




Tenisači Južne Koreje su u nedjelju u Seoulu preokrenuli protiv Belgije zaostatak od 0-2 te drugu godinu zaredom izborili nastup u grupnoj fazi završnog turnira Davis Cupa.


Prvo su u meču parova Ji Sung Nam i Min-Kyu Song svladali Sandera Gillea i Jorana Vliegena sa 7-6 (3), 7-6 (5). Na 2-2 je izjednačio najbolji južnokorejski tenisač Soonwoo Kwon svladavši Davida Goffina sa 3-6, 6-1, 6-3, da bi u odučujućem meču Seong Chan Hong pobijedio Zizoua Bergsa sa 6-3, 7-6 (4).


Uvjerljivim pobjedama su plasman u grupnu fazu završnog turnira izborile reprezentacije SAD-a i Srbije koje su slavile sa 4-0 na gostovanjima u Uzbekistanu i Norveškoj. Švedska je kao domaćin svladala reprezentaciju Bosne i Hercegovine sa 3-1, a istim je rezultatom Velika Britanija pobijedila na gostovanju u Kolumbiji.


Na najboljem putu da se pridruži spomenutim kvalifikantima je i reprezentacija Hrvatske, koja nakon prvog dana dvoboja s Austrijom u Rijeci ima prednost od 2-0, zahvaljujući pobjedama Borne Ćorića protiv Dennisa Novaka (6-3, 7-5) i Borne Goje protiv Dominica Thiema (6-3, 7-6).


Izravan plasman u grupnu fazu ovogodišnjeg završnog turnira Davis Cupa izborili su branitelj naslova Kanada i prošlogodišnji finalist, reprezentacija Australije, a pozivnice su dodijeljene Italiji i Španjolskoj.


Natjecanje po skupinama bit će održano od 12. do 17. rujna u četiri različita, zasada još uvijek nepoznata grada. Po dvije najbolje reprezentacije iz svake od četiriju skupina izborit će plasman u četvrtfinale, na turnir kojem će od 21. do 26. studenoga domaćin, kao i prošle godine, biti Malaga.


Davis Cup, kvalifikacije za finalni turnir


HRVATSKA (1) – Austrija 2-0


Mađarska – Francuska (2)* 2-3


Uzbekistan – SAD (3)* 0-4


Njemačka (4) – Švicarska* 2-3


Kolumbija – Velika Britanija (5)* 1-3


Norveška – Srbija (6)* 0-4


Čile – Kazahstan (7) 1-1


J. Koreja* – Belgija (8) 3-2


Švedska (9)* – BIH 3-1


Nizozemska (10) – Slovačka 2-0


Finska – Argentina (11) 1-1


Portugal – Češka (12) 0-2


* reprezentacije koje su izborile plasman na završni turnir