Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Billie Jean King Cup

Velika nada hrvatskog tenisa uoči dvoboja s Njemačkom na Zametu: "Spremna sam igrati kad god zatreba"

Autor: Zlatko Horvat

10.11.2022. 08:09
Velika nada hrvatskog tenisa uoči dvoboja s Njemačkom na Zametu:

Foto: Petra Marčinko/Foto PIXSELL

Poitiers je najveći rezultat koji sam napravila u karijeri, ali ne mogu ga usporediti s juniorskim naslovom na Australian Openu. Napravila sam puno malih koraka, ništa pretjerano, ali neke stvari su sjele na svoje mjesto - kaže Marčinko



Petra Marčinko s nepunih 17 godina najmlađa je hrvatska reprezentativka i još jedna velika nada hrvatskog tenisa, koje samo niču u obje konkurencije. Iako još juniorka, ove je sezone napravila veliki skok na WTA ljestvici, s 926. došla je do 196. mjesta. No, to je tek početak jer je dosad odigrala samo dva WTA turnira, Portorož i Rabat, ostvarivši u Maroku prvu pobjedu. Dodala je tri turnirska ITF naslova, dva u Antalyji u nizu te prije 11 dana i u francuskom Poitiersu. U posljednje četiri godine nitko tako mlad nije osvojio turnir nagradnog fonda od 80 tisuća ili više dolara. Prošle sezone prva juniorka svijeta i pobjednica juniorskog Australian Opena time je samo potvrdila status buduće zvijezde. A dani u hrvatskoj reprezentaciji, treninzi uz Petru Martić, Donnu Vekić i Anu Konjuh, mogu joj biti samo od koristi. Za Petru Rijeka nije nepoznanica, proteklog proljeća se na terenima Kvarnera u Marčeljevoj dragi uspješno spremala za turnire u Antalyji, na kondiciji je radila s Azuzom Simcichem, na tenisu s Markom Toićem…


– Uvijek je lijepo doći u Rijeku. Na proljeće sam bila dva-tri tjedna i bilo je odlično. Sada je još bolje… Bolji je hotel, dvorana je odlična. Sada već poznajem i grad – kaže Petra Marčinko.


Razlika je i u tenisu velike hrvatske nade.




– Definitivno drugačije igram. Napravila sam puno malih koraka, ništa pretjerano, ali neke stvari su sjele na svoje mjesto.


Stopostotan učinak


U Billie Jean King Cupu već ima omjer 4-0, ugradila je svoj dio u pobjede u skupini i u »play-offu« nad Srbijom da bi Hrvatska došla u prigodu u Rijeci se boriti za kvalifikacije za Svjetsku skupinu iduće godine.


– Dosta je upitno hoću li zaigrati u pojedinačnim mečevima, ali spremna sam igrati kad god zatreba. Nadam se da ću zadržati stopostotan učinak, koji dosta dobro zvuči.


Poitiers je za Petru kruna sezone, ali to je tek početak.


– Ljetos sam imala problema s ozljedama i pauzirala sam, nisam mogla uhvatiti formu s početka godine. Natukla sam petu. Ozljeda nije preozbiljna, ali nije prolazilo. Na kraju pet tjedana nisam igrala tenis baš kada je bilo lakših turnira, moglo se skupiti bodova. Nakon toga sam igrala dobro, ali gubila sam. U Poitiersu sam baš uhvatila formu, svaki meč sam odigrala dobro. Bila sam najmlađa na turniru, u mečeve sam ulazila bez pritiska. Poitiers je najveći rezultat koji sam napravila u karijeri, ali ne mogu ga usporediti s juniorskim naslovom na Australian Openu. Bolji je osjećaj, iako cure nisu bile tako dobre kao one s kojima sam igrala kao u Francuskoj, gdje je bilo puno gledatelja. Meni to pomaže, bolje igram, digne me.


Poruka je to i za sve zainteresirane za dvoboj Hrvatske i Njemačke. Izabranicama Ive Majoli dobro bi došla velika podrška s tribina. Uostalom, u dva susreta Davis Cupa na drugoj strani grada, protiv Obale Bjelokosti i Belgije, tribine Dvorane mladosti bile su pune.


Plasman među 200 najboljih na WTA ljestvici pomaže za ulaske na sve jače turnire.


– Sada upadam u kvalifikacije Grand Slam turnira. Za kvalifikacije Australian Opena dobila sam pozivnicu, ali sada je mogu iskoristiti negdje drugdje. Sada već upadam u glavne ždrijebove većih turnira. Puno mi je pomogao naslov u Francuskoj.


U prvih 200 na WTA ljestvici samo su dvije igračice mlađe od Petre, 15-godišnja Čehinja Brenda Fruhvirtova (WTA-139) i 16-godišnja Sara Bejlek (WTA-189).


– Vidim te cure često na turnirima i dugo ih znam. Sve su dobre, tu smo negdje, pratimo jedna drugu. No, pokušavam se ne zamarati drugima. Pratim kako igraju, kako prolaze, ali držim se svojega puta i ne razmišljam o tome.


Put do zvijezda


Na putu prema zvijezdama potrebno je puno rada i odricanja. No, nagrada je velika.


– Jedan od tih trenutaka je kada dođeš na Grand Slam turnir. Na US Openu ili na Australian Openu došla bih na centralni teren… Gledala sam polufinale, pun stadion i to je cilj, za to radim. To mi daje motivaciju. Sada sve postaje ozbiljno, više nema juniorskih turnira, sada su suparnice i među prvih sto, ozbiljne cure. Najveća je razlika što su igračice stabilnije, manje će dati. Brzina udaraca je slična kao u juniorskom tenisu, ali puno je faktora zašto su seniorke bolje.


Za njezinu karijeru brine se i jedan Riječanin – Dalibor Širola.


– Kondiciju sam počela raditi ozbiljno, što je dosta bitno za seniorski tenis. Na to sam posebno fokusirana. No, još nisu zabranjene mamine palačinke, to mora uvijek biti dopušteno.


Nagrada za Poitiers? Pripreme za Australian Open u Bordigheri kod Riccarda Piattija i Dalibora Širole.


– Idemo na turnir u Egipat, možda tamo odmorim dva-tri dana. Nakon toga do Božića slijede pripreme u Italiji, sve do odlaska u Australiju. Kada sam u Zagrebu, radim s Alanom Marićem.


Uhvatila je posljednji vlak da bi vidjela uživo Rogera Federera, svojeg uzora…


– Vidjela sam ga u Wimbledonu uživo, na treningu. To mi je bilo dosta.


Danas je u 13 sati u Guvernerovoj palači ždrijeb, izbornici Iva Majoli i Rainer Schüttler otkrit će karte i objaviti sastave za mečeve koji se u petak igraju od 16 sati te u subotu od 14 sati.