Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ABA Liga

"Parni valjak" lako preko krhke zadarske obrane

Autor:

02.01.2023. 20:41

Foto: ABA Liga



Košarkaši Zadra upisali su očekivani poraz na gostovanju kod Partizana u 13. kolu ABA lige. Prvu utakmicu u 2023. godini igrači Danijela Jusupa izgubili su s visokih 114:77, no tražiti tzv. dlaku u jajetu nakon sraza s trenutačno najubojitijim regionalnim sastavom koji uživa i u pobjedničkom nizu u Euroligi bilo bi potpuno deplasirano. Gosti su se držali u rezultatskom priključku tijekom prvog poluvremena, no početkom nastavka Beograđani su se ekspresno odvojili na 20 razlike i time prelomili pitanje pobjednika. Partizan se tako učvrstio na čelu ljestvice s omjerom 11-2, dok su Zadrani ostali na šestom mjestu s učinkom od sedam pobjeda i šest poraza.


Odlično otvaranje


U početnih šest minuta nekih četiri i pol tisuća gledatelja u beogradskoj Štark Areni moglo je gledati razigrani Zadar koji je natjerao Željka Obradovića na ranu minutu odmora. Strateg domaćih nije bio zadovoljan s tri minusa (14:17), ali još i više ga je brinula činjenica da su se svi članovi Zadrove početne petorke upisali u listu strijelaca. Jusup je pomalo iznenadio s Drežnjakom i Šanteljom u prvih pet, ostavio je Žganeca i Davisa na klupi, no jasno je bilo i prije podbacivanja lopte s centra da je Partizan prevelika marka da bi se moglo nešto više napraviti taktičkim zamislima. To su na svojoj koži itekako počeli osjećati košarkaši Zadra jer su suparnici nakon tog početnog šoka prešaltali dvije brzine više, odletjevši do kraja prve dionice na devet viška (34:25). Serija 20:8 u kojoj su najviše poena ugradili Vukčević, Avramović i Punter pokrenula je tešku artiljeriju domaćeg sastava s Avramovićem na čelu i nakon proteka tek tri i pol minute druge dionice prednost Partizana se popela do ogromnih 19 plusa (50:31). Iz zadarske perspektive zamirisalo je na pravu katastrofu, i to do poluvremena, jer domaćin nije mogao promašiti, gađao je do tog trenutka tricu šest od šest, a doslovni svi igrači koje je Obradović poslao na parket su postigli koš. Ipak, kako se bližio odlazak na odmor gosti su uspjeli povezati konce svoje igre, konačno je i Božić pronalazio način za bijeg svojim vještim čuvarima i Zadar se minutu do odlaska prema svlačionici došuljao do osam minusa (57:49), ali onda u završnih 60-ak sekundi dopustio mini-oporavak Partizana koji je na odmor odnio solidnu zalihu od 14 koševa (63:49).


Božić najučinkovitiji


Ako su uopće postojale nade da bi Zadrani u nastavku dvoboja mogli domaćinu stvoriti nove probleme razbijene su u već prvoj polovici treće četvrtine. Tri vezane trice (Madar, Leday, Nunnally) uz zakucavanje Smailagića odvelo je “crno-bijele” do 21 viška (77:56) i Beograđani su mogli početi pripremati za euroligaški okršaj s Monacom u četvrtak. Jusupova momčad spustila je oružje nakon tog blitzkriega domaćina i dopustila do kraja utakmice da ih protivnik pregazi s čak 114 poena, a najefikasnijim se pokazao 19-godišnji Tristan Vukčević s 25 ubačaja, dok je kod Zadra Božić ponovno upisao najbolji učinak, od 19 poena, deset skokova i šest asistencija.