Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ABA liga

Poraz Zadra od Igokee nakon prekida

Autor:

24.03.2023. 20:59
Poraz Zadra od Igokee nakon prekida

Foto: Mate Komina



Dva sata i 45 minuta trajao je dvoboj Zadra i Igokee u koji su domaći košarkaši ušli s velikim očekivanjima da s pobjedom zakorače prema doigravanju, no na koncu su igrači Danijela Jusupa morali s velikim razočarenjem napustiti parket Krešine dvorane. Gosti iz Laktaša odnijeli su puni plijen slavivši s minimalnih 68:67, no utakmica je potpuno pala u zaborav nakon što ju je privatizirala prvenstveno sudačka trojka te uvijek nestašna zadarska publika. Tjeranje pravde arbitara i netoleriranje verbalnih ispada nekih navijača prouzročili su dugi prekid utakmice nakon čega definitivno više nije bio isti dojam u glavama igrača Zadra koji su se morali vratiti na parket u komornim uvjetima. Usprkos svemu uspjeli su u samoj završnici doći do prilike uzeti dva iznimno vrijedna dva boda, ali kao i nebrojeno puta ove sezone, u završnom napadu je izostalo pravo rješenje ili pak čovjek odluke. A to je pak na gostujućoj strani bio Đorđević koji je donio pobjedu Igokei s liniije za bacanja, pet sekundi prije kraja.


Egal do prekida


Samo otvaranje utakmice pripalo je gostima koji su pobjegli na četiri plusa (6:10), s tim da su se četvorica igrača iz početne postave Vladimira Jovanovića upisala u strijelce. Uslijedilo je buđenje Zadrana okrunjeno serijom 14:3 za sedam viška (20:13), ali spreman odgovor imala je Igokea nošena Tanaskovićem dok joj je Jusupova momčadi uvelike pomogla izrazito lošim zatvaranjem skoka, pa se prema drugoj četvrtini otišlo sa samo pola koša na domaćoj strani (22:21). Zadarska nizbrdica prolongirala se na sljedeće minute kada je podosta nereda napravio Jovanovićev džoker s klupe Nerandžić čijih pet koševa zaredom odvodi Igokeu do pet plusa (25:30). Traženje rješenja na svojoj klupi uhvatio se potom i Jusup, i pronašao ga u Drežnjaku te se rezultat ponovno našao na vagi (31:33). Ipak, te tri posljednje minute prvog poluvremena odužile su se na 45 minuta čekanja da se dvorana isprazni i utakmica nastavi, a kada se napokon nastavila po očekivanju se bolje snašla gostujuća momčad koja je pred odlazak na odmor na krilima Nerandžića i Stankovića arhivirala tri koša prednosti (38:41), dok je povratak iz svlačionica donio velike muke za Jusupa jer Igokea bježi na dvoznamenkastu prednost 40:50. Tanasković, Stanković i Jošilo bili su u tim trenucima nerješiva enigma za obranu Zadra koji se nikako nije uspijevao trgnuti iz letargije u koju je upao nakon prekida.


Povratak iz minusa


Jusup se pak svim silama trudio razbuditi svoje momke, i konačno mu je to pošlo za rukom polovicom treće dionice kada su Žganec i Drežnjak vezali trice i zaključili 11:2 seriju za primicanje na samo dva minusa (51:53). Igokea se ponovno odvojila na otvaranju odlučujuće četvrtine (55:59), da bi za posljednjih pet minuta Božić i Lakić preokrenuli stanje na semaforu (61:59). Gosti su ekspresno uzvratili preko Kondića (61:62), a minimalna prednost Igokee (63:64) vrijedila je na ulasku u posljednjih 120 sekundi utakmice. Žganec je potom prvi poentirao i vratio svoje u prednost (65:64), dok Tanasković na drugoj strani stavlja samo jedno bacanje za poravnanje (65:65). Dva napada Zadrani potom bacaju u bunar, što je Igokea iskoristila za jedano pogođeno bacanje Đorđevića (65:66). Ostalo je 24 sekunde do kraja za napad domaćeg sastava u kojem je Božić izborio izlazak na liniju i pogodio oba za 67:66, no nije se u završnih osam i pol sekundi uspjelo sačuvati od prekršaja u obrani. Iznudio ga je Đorđević koji je ovog puta bio stopostotan, a u pet preostalih sekundi Zadar je pokušao preko Drežnjaka doći do pobjede, no njegov šut za tri pokazao se prekratkim. Najefikasniji u domaćim redovima ispao je Božić s 18 koševa, čemu je dodao osam skokova i devet asistencija, a kod Igokee je prednjačio Tanasković s 23 poena i deset skokova. INFOBOX


ZADAR 67 – IGOKEA 68




(22:21, 16:20, 13:12, 16:13)


ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 1000. Suci: Uroš Obrknežević, Marko Juras i Marko Pecelj.


ZADAR: Davis 4, Klarica, Sikirić 1, Žganec 11, Čampara 5, Matulina, Lakić 10, Drežnjak 9, Božić 18, Ramljak 9, Šantelj. Trener: Danijel Jusup.


IGOKEA: Kondić 3, Nerandžić 12, Delalić 8, Tanasković 21, Stanković 6, Crawford, Jošilo 6, Waller 4, Marić 3, Radosić, Đorđević 5, Bošković. Trener: Vladimir Jovanović.


Šut za dva: Zadar 13-26 (50%); Igokea 21-45 (47%).


Šut za tri: Zadar 6-28 (21%); Igokea 5-20 (25%).


Sl. bacanja: Zadar 23-29 (73%); Igokea 11-21 (52%).


Skokovi: Zadar 35 (28+7); Igokea 35 (27+8).


Prekid utakmice i pražnjenje tribina


Uoči početka dvoboja Zadra i Igokee ni u najcrnjim scenarijima se nije moglo predvidjeti pražnjenje cijele dvorane. Ni prvih 17 minuta utakmice nije odavalo da će se zakuhati atmosfera na 2:58 prije odlaska na odmor. Sve je krenulo naopako nakon što je glavni sudac Uroš Obrknežević zatražio da se s južne tribine ispod koša otjera jedan mladi navijač kojeg je zatim morao i pomoćni trener Zadra Tomislav Ružić uvjeravati da izađe iz dvorane. Nakon nekoliko minuta pregovora s Jusupovim pomoćnikom mladić se uputio prema izlazu, ali onda je iz nepoznatog razloga odgurnut od strane zaštitara, što je lančanom reakcijom izazvalo nekolicinu navijača da se nakratko fizički sukobe s redarima, ali se dolaskom policije sve srećom brzo rasčistilo i ubrzo se nastavila utakmica. No, novi prekid uslijedio je nakon samo 12 sekundi igre, a razlog su sada bili navijači pod sjevernim košem koji su izgleda dodatno verbalno isprovocirali Obrkneževića koji se potom uputio prema zapisničkom stolu, a to je pak prouzročilo “kišu” upaljača s tribine gdje je smješten Tornado. Kolateralnom žrtvom na koncu je ispao Danijel Jusup koji je dobio upaljač u glavu. Nasreću, bez ikakvih posljedica, iako se trener Zadra neko vrijeme držao za glavu. Suci Oberknežević, Juras i Pecelj su zatim napustili parket te su odlučili prekinuti utakmicu dok se ne isprazni cijela dvorana – točnije oko tisuću gledatelja.


Danijel Jusup, trener Zadra


– Čestitam Igokei na pobjedi. Bili su prisebniji u samoj završnici, a mi smo tek u zadnjoj četvrtini odigrali obranu onako kako samo trebali od početka. Mekano smo ušli u utakmicu te mi se nije svidio naš tonus. Lagano smo primali poene, čime su oni dobili samopouzdanje. Kasnije smo ih stigli, i prestigli, a u samoj završnici smo imali i priliku pobijediti, no ponestalo nam je snage. Ovo nam je bila druga utakmica u tri dana koju smo izgubili s pola koša, što izuzetno frustrira. No, što je tu je. Moramo nastaviti dalje raditi – kazao je strateg domaćeg sastava koji nije želio previše komentirati incident iz druge dionice.


– Ja sam trener i neću ništa govoriti. Dobio sam nešto u glavu, dosta me zaboljelo, ali nema veze. Nije na meni da komentiram.