Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SP u Kataru

Predsjednik PSG-a i vlasnik katarske tvrtke nije mogao zamisliti bolji rasplet SP-a, u finalu će se susretu dvije njegove najveće zvijezde!

Autor: Hina

17.12.2022. 08:29
Predsjednik PSG-a i vlasnik katarske tvrtke nije mogao zamisliti bolji rasplet SP-a, u finalu će se susretu dvije njegove najveće zvijezde!

Foto: Kylian Mbappe i Leo Messi/Foto REUTERS

Upitan za koga će navijati u finalu, Al-Khelaifi nije želio komentirati



DOHA  Uoči finalnog susreta Svjetskog prvenstva u Katru između Argentine i Francuske sve su oči uprte u dvije superzvijezde – kapetana “Gauča” Lionela Messija i napadača “Tricolora” Kyliana Mbappea, koji su do sada dominirali svojim igrama, ali i golovima.


Brojni stručnjaci se slažu kako je ovo trenutak za povijesti. Jedan od najboljih nogometaša svih vremena želi osvojiti jedini trofej koji mu nedostaje u 35. godini, dok francusko “čudo” ima priliku osvojiti drugi naslov svjetskog prvaka prije svog 24. rođendana, poput Brazilca Pelea 1962.


Obojica su na vrhu ljestvice sa po pet golova. Zanimljivo, obojica igraju u pariškom PSG-u koji je u vlasništvu katarske tvrtke Qatar Sports Investments koju vodi Nasser Al-Khelaifi. Stoga ne čudi da je okršaj Messija i Mbappea – ‘finale iz snova’ za Katar.




“Ponosan sam što imam dva igrača, dva najbolja igrača na svijetu, koji igraju finale u mojoj zemlji, to je najbolji scenarij”, rekao je predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi za RMC.


Upitan za koga će navijati u finalu, Al-Khelaifi nije želio komentirati.


“Mi smo francuski klub i moja druga zemlja je Francuska, ali za Messija je to možda njegovo posljednje Svjetsko prvenstvo. Kylian, koji će igrati drugo finale zaredom, stvarno je veličanstven. On dokazuje da je najbolji igrač danas. Što se mene tiče, dao bih titulu obojici,” rekao je dodavši kako je bio tužan zbog ispadanja Brazila.


“Bio sam jako tužan, Želio sam, kao navijač, polufinale Brazila i Argentine. Svi su čekali ovu utakmicu.”


Većina medija se slaže kako je “Messi protiv Mbappea – finale SP-a iz snova” i za katarskog emira Tamima bin Hamada Al Thanija. Katar je u organizaciju uložio nevjerojatnih 200 milijardi dolara, što ga čini najskupljim svjetskim prvenstvom u povijesti. To je oko 20 puta više od cijene prethodnog Svjetskog prvenstva održanog u Rusiji prije četiri godine. Za finale su Katarci dobili spektakl.


Nedjeljni okršaj bit će posljednja Messijeva prilika za najveću titulu u svjetskom nogometu na njegovom petom Svjetskom prvenstvu, dok bi Mbappe mogao osvojiti drugu titulu svjetskog prvaka u dobi od svega 23 godine. Time bi postao prvi nakon Pelea kojem je to uspjelo s tako malo godina.


“Posljednja utakmica u mojoj karijeri na Svjetskom prvenstvu bit će finale”, rekao je Messi koji već više od 16 godina juri za najvažnijim naslovom.


Za mnoge najveći nogometaš u povijesti, koji ima rekordnih šest titula nogometaša godine, u prošlosti je više puta ponavljao kako bi sve svoje nagrade odmah zamijenio za naslov svjetskog prvaka koji mu nedostaje u blistavoj karijeri.


Kad bi to uspio u nedjelju, konačno bi se izdigao na razinu svog idola Diega Maradone. Legendarni “mali zeleni”, koji je preminuo prije dvije godine, vodio je Argentinu do njihove druge i posljednje pobjede na Svjetskom prvenstvu 1986. godine.


“Leo ovo zaslužuje. Ako postoji jedna osoba koja mora biti na postolju, to je on. Messi nije vanzemaljac, on je ljudsko biće koje igra bolji nogomet od bilo koga drugog,” poručio je za Clarin legendarni argentinski nogometaš Gabriel Batistuta kojeg je Messi prestigao na ljestvici najboljih argentinskih strijelaca na SP-u.


“Kad te ta osoba nadmaši, ne možeš patiti, on ti samo pričinjava zadovoljstvo,” dodao je.


Messi je osvojio 36 trofeja na klupskoj razini, a s reprezentacijom ima i olimpijsko zlato iz 2008. te prošlogodišnju Copa Americu. Zabio je 791 gol i dodao 350 asistencija u 1002 utakmice, dok je u dresu nacionalne vrste upisao 171 nastup i postigao 96 golova.


U finalu će odigrati svoju 26. utakmicu na Svjetskom prvenstvu te tako postati rekorder po broju nastupa ispred Nijemca Lothara Matthausa, a sa 11 golova već je postao najbolji argentinski strijekac na svjetskim prvenstvima. Na pragu je i da postane prvi igrač koji je zabio u grupnoj fazi, osmini finala, četvrtfinalu, polufinalu i finalu Svjetskog prvenstva.


Mbappe je u 297 klupskih utakmica zabio 217 golova i imao 109 asistencija. Za Francusku je odigrao 65 utakmica uz 33 gola i 23 asistencije. Možda je manje iskusan od Messija, ali nije ništa manje talentiran. Mladi Francuz je prije četiri godine osvojio svjetski nasov, a ima i slavlje u Ligi nacija 2021.


“Svjetsko prvenstvo je moja opsesija, to je natjecanje mojih snova. Sezonu sam gradio oko ovog natjecanja kako bi u Katar stigao fizički i psihički spreman,” otkrio je mladi Francuz.


Dok će u nedjelju stajati na suprotnim stranama terena, posljednje dvije sezone bili su rame uz rame kao suigrači u Paris Saint-Germainu. Prije toga, međutim, susreli su se dva puta u veljači i ožujku 2021. u osmini finala Lige prvaka dok je Messi još igrao za Barcelonu. PSG je na Nou Campu deklasirao Barcu sa 4-1 uz Mbappeov hatr trick, dok je Messi bio strijelac za domaćine. Uzvrat je završio 1-1, uz golove Mbappea i Messija.


Bili su na suprotnim stranama i prije četiti godine u osmini finala SP-a u Moskvi. Bila je to sjajna utakmica koja je završila 4-3 za Francusku uz dva Mbappeova gola.


Na ovom Svjetskom prvenstvu Mbappe je postigao pet golova  i ima dvije asistencije. Messi je također zabio pet pogodaka uz tri asistencije.


Osim što se bore za svjetsku titulu, bore se i nagrade za najboljeg igrača i strijelca turnira.