ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Polovičan učinak

Puntamičani došli do prve pobjede, poraz Jazina

Autor: Paulo Sarić

26.02.2023. 19:13
Puntamičani došli do prve pobjede, poraz Jazina

Foto: Mate Komina



Odigrano je 20. kolo Prve muške lige, a zadarski klubovi su upisali polovičan učinak. Razvojna momčad Zadra Jazine Arbanasi na domaćem terenu se »poskliznula« protiv Hermes Analitice te je upisala neočekivan poraz rezultatom 83:94, dok je Opus Puntamika došla do prve pobjede u sezoni svladavši Samobor 72:73.


Zadrani presudili Jazinama


Premda su njegovi momci s Omiš Čagalj Toursom u utrci za šestu poziciju koja vodi u Ligu za prvaka i donosi novih deset utakmica protiv kvalitetnijih suparnika u trećem dijelu sezone, trener Roko Jurlina nije mogao računati na Krševana Klaricu i Maksima Matulinu koji su ostali trenirati s prvom momčadi, što su gosti iskoristili da rano nametnu željeni ritam. Sporo otvaranje susreta skupo je koštalo zadarski sastav koji je već u petoj minuti nakon koša i dodatnog slobodnog bacanja Ante Smolića upao u dvoznamenkasti zaostatak, da bi nedugo potom nakon triju vezanih trica Frana Grgića, Filipa Kordića i Nikole Ivankovića bio i na neugodnih minus 17 (9:26). Koševi Jurice Zagoršaka i Michaela Ružića nakratko su nagovijestili buđenje Jazina, no narednih desetak minuta je proteklo u izjednačenoj igri pa je za povratak valjalo sačekati završnicu prvog poluvremena i dva dalekometna ubačaja Josipa Badraka i Dina Palčića, koji su inicirali seriju 15:3 nakon koje je semafor pokazivao otvorenih 41:47. Prilazili su Zadrani u nekoliko navrata na otvaranju nastavka i na posjed zaostatka, da bi Zagoršak pretkraj treće četvrtine pogodio za 60:60 i konačno »vratio stvari na početak«. Ipak, umjesto preokreta, uslijedio je ekspresan odgovor »Analitičara« koji su podigli intenzitet u obrani i učas »odmaglili« na plus osam, s koliko se i ušlo u odlučujuću dionicu (63:71). Uspjeli su domaćini prići na minus pet na samom otvaranju četvrte četvrtine, no Zagrepčani su na krilima trojca Kordić-Smolić-Škara mirno održavali razmak i uskoro se vratili na dvoznamenkastu prednost koji su mirno sačuvali do kraja susreta. Petoricu dvoznamenkastih u pobjedničkim redovima predvodio je Ante Smolić s 23 poena i 19 skokova, a pratio ga je Josip Škara s 18 koševa, te po šest asistencija i uhvaćenih lopti, dok je najefikasniji u redovima Jazina bio Dino Palčić s 13 poena, šest skokova i pet uspješnih dodavanja.


JAZINE A. 83 – HERMES A. 94


(16:30, 25:17, 22:24, 20:23)


ZADAR – Dvorana 3 ŠC Višnjik. Gledatelja: 50. Suci: Josip Modrić, Frane Lovrić i Frane Banović.




JAZINE A.: Marić 12, Ružić 12, Karamarko 7, Njegovan 4, Lukić 10, Palčić 13, Bilokapić, Zagoršak 10, Badrak 11, Dević Obradović 4, Kazarnovski. Trener: Roko Jurlina.


HERMES A.: Grgić 13, Škara 18, Ivanković 8, Smolić 23, Jacović 2, Tomasevich 3, Gazić, Oštrić 2, Kordić 13, Mileković 12. Trener: Zvonimir Mravak.


Veliko slavlje u Samoboru


Premda su preko tjedna ostali bez mladog reprezentativca Davida Pavina, Puntamičani su na gostovanju u Samoboru stigli do velikog uspjeha i prve pobjede u rezultatski mučnoj sezoni. Već je samo otvaranje pokazalo da će to biti večer u znaku momaka u zelenim dresovima. Borna Jurela, Šimun Lončar i Dominik Zelanto zaslužni su za prvih deset poena, čime su udarili ritam svojoj momčadi koja je sve do pretkraj druge dionice mirno kontrolirala događanja na parketu. Samobor je krajem prvog poluvremena priprijetio i na krilima Luke Kujundžića i Krune Macnera nakratko stigao i do preokreta (36:34), no već je otvaranje nastavka donijelo bolju igru Vladovićevih momaka koji su otišli na par posjeda prednosti, da bi se nakon trice Nina Barića u 26. minuti vratili i na dvoznamenkastu prednost (43:53). Uslijedilo je razdoblje izjednačene igre u kojoj je zadarski sastav mirno održavao razliku, da bi sama završnica četvrte četvrtine donijela veliki nalet domaćina koji je serijom 11:1 prišao na samo pola koša zaostatka (70:71). Ipak, kada je najviše trebalo Jurela je uzelo loptu u svoje ruke i položio za plus tri Puntamike, što domaćini nisu uspjeli nadoknaditi u posljednjih 30 sekundi. Upravo je Jurela s 25 koševa i osam skokova bio najefikasniji u redovima zadarskog sastava, a pratio ga je Dominik Zelanto s 20 poena i deset uhvaćenih lopti, dok je Roko Spaseski Baburek s 21 košem i deset skokova predvodio domaćine.


SAMOBOR 72 – O. PUNTAMIKA  73


(10:20, 26:16, 13:21, 23:16)


SAMOBOR – Sportska dvorana Samobor. Gledatelja: 50. Suci: Nikola Perlić, Filip Copić i Toni Čičić Šain.


SAMOBOR: Vranješ 7, Rašić, Macner 5, Spaseski Baburek 21, Kujundžić 16, Sedlar 1, Žganjer, Glasnović 9, Bistrović 13, Magdić Govedarica, Čretni. Trener: Martin Sedlar.


O. PUNTAMIKA: Kovačević 3, Jurela 25, Zelanto 20, Lončar 9, Barić 7, Bubić, Stručić, Šango, Alić, Gladović 9, Bašić. Trener: Jakov Vladović.