Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Liga prvaka

Real i Napoli posljednji se ukrcali na vlak za četvrfinale

Autor: Alen Plahinek

15.03.2023. 22:55
Real i Napoli posljednji se ukrcali na vlak za četvrfinale

Foto: Reuters



Posljednja dva putnika u četvrtfinale nogometne Lige prvaka su Real Madrid i Napoli. Madriđani su na svom Santiago Bernabeu, nakon 5:2 na mitskom Anfieldu, pobijedili s minimalnih 1:0 , a Napoli je pred svojim navijačima s 3:0 ispratio Eintracht iz Frankfurta.


U 7. minuti Rudiger se katastrofalno snašao i stvorila se velika prilika za Liverpool. Salah je proigrao Darwina Nuneza koji je pucao, ali Thibaut Courtois je bio dobro postavljen. Nakon toga Real je preuzeo inicijativu. U 9. minuti Realovci su ispremiješali obranu Liverpoola, gdje je Kroos prizemno ubacio, ali Milner je na vrijeme presjekao i izbacio loptu u korner. Kroos je u 11. minuti iz poluvoleja odlično pucao s nekih 20-ak metara, ali lopta je išla ravno u Alisson. Novu veliku imali su u 14. minuti kada je nakon gužve pred golom Vinicius Jr. pogodio Alissona sa svega metar udaljenosti.


Definitivno najbliže golu bili su u 20. minuti. Mladi Camavinga je s vrha šesnaesterca vrlo precizno pucao loptu gredu. U listu velikih prilika upisao se i naš kapetan Luka Modrić. On je u 22. minuti praktički s istog mjesta kao i Camavinga pucao i poluvoleja, no lopta je protutnjala preko grede.




Tek je drugom polovicom prvog poluvremena Liverpool uhvatio pravi ritam utakmice. Konačno pravu priliku stvorili su u 33. minuti. Darwin Nunez je ponovno jako dobro pucao, ali je također ponovno Courtois sjajno reagirao. Sjajni belgijski golman u 36. minuti po treći puta reagira vrhunski, ovog puta opalio je Cody Gakpo.


Real je puno bolje ušao i u drugo poluvrijeme. Prvo je Vinicius pobjegao, ali je obrana Liverpoola uspjela očistiti. Svega minutu nakon pobjegao je Valverde, no ovoga puta put do gola prepriječio mu je Alisson svojom novom odličnom obranom. Modrić je u 63. minuti “u trepavicu” ubačajem pogodio Valverdea, no lopta je otišla preko grede. Hrvatski čarobnjak izašao je na zasluženi odmor u 82. minuti.


Nakon više od sat vremena igre, najbolji strijelac Real Madrida našao se u svojoj prvoj velikoj prigodi. Vinicius se odlično prenio loptu prema naprijed te proigrao Benzemu koji puca malo preko gola.


Uz veliku dozu sreće  Benzema je postigao pogodak. Camavinga je vrhunski proigrao Benzemu kojem je pobjegla lopta, nakon čega je Vinicius utrčao, promašio loptu, ali se nekako ponovno odbila do Benzeme koji je na kraju “pospremio” loptu u praznu mrežu.


Liverpool se nakon ispadanja iz Lige prvaka okreće domaćoj ligi, gdje je trenutno na 6. mjesto koje ne vodi ni u kakvo europsko natjecanje sljedeće sezone. Real za vikend očekuje najveći derbi na svijetu, odlaze na Camp Nou na megdan Barceloni.


 


Napoli – Eintracht Frankfurt 3:0


Na Stadionu Diego Armando Maradona, momčad koja ove godine gazi Seriu A kao plitak potok, Napoli, ugostila je prošlogodišnjeg pobjednika Europske lige, Eintracht iz Frankfurta. U prvoj utakmici u Njemačkoj, Napuljani su pokazali da su, ipak, trenutačno klasa iznad, kada su pobijedili 2:0.


Pred početak utakmice, već godinama Napolitanci završavaju intonirnanje himne Lige prvaka glasnim pjevanjem. Kako to zvuči kada to radi skoro 50 tisuća ljudi u jedan glas možete čuti na poveznici ispod.



Napoli je puno bolje i večeras stajao na terenu, uspostavio svoj ritam igre i Eintracht je plesao kako su Napuljani svirali. U prvom poluvremenu domaćini su imali već 7 udaraca, a 5 ih je išlo u okvir. Dominacija se isplatila u 45. minuti kada njihov najbolji strijelac ove sezone, Victor Osimhen,  koji je na 10 metara ostao “sam kao duh” i glavom poentirao za vodstvo. Inače, za Osimhena ovo je bila druga prilika na utakmici, nakon što se u 16. minuti nije najbolje snašao u situaciji 1 na 1.


Khvicha Kvaratskhelia imao je dvije velike prilike u prvom poluvremenu. “Kvaradona” se u stilu “Malog zelenog” u 19. minuti prošetao obranom Eintrachta i uputio odličan udarac, ali Kevin Trapp je bio na mjestu. Novu veliku opasnost, Trapp je očistio u 43. minuti kada se, ponovno  Kvaratskhelia, nije najbolje snašao u situaciji 1 na 1.


Potvrdu pobjede osigurao je Osimhen svojim drugim pogotkom večeras. Kvaratskhelia je odlično promijenio stranu, gdje je di Lorenzo prizemnim ubacivanje pronašao Osimhena koji je bez problema pospremio loptu u praznu mrežu.


U 64. minuti 3:0 je za Napuljane. Djibril Sow je skrivio jedanaesterac kojeg je sigurno realizirao Piotr Zielinski.


Do kraja, Napoli je mirno priveo susret kraju i tako je talijanski san postao java. Po prvi puta u posljednjih 15 godina, Italija će imati tri predstavnika u četvrtfinalu Lige prvaka.