Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

SP u Kataru

Riječki stručnjak na radu u Saudijskoj Arabiji uoči sudara za broncu: "Očekujem da će pametna igra pobijediti agresiju i fanatizam"

Autor: Denis Frančisković

17.12.2022. 07:14
Riječki stručnjak na radu u Saudijskoj Arabiji uoči sudara za broncu:

Foto: Hakim Ziyech i Ivan Perišić/Foto REUTERS

Vjerujem u naše igrače, da će vjerojatno malo stati na loptu, umrtviti igru te naći rješenje za marokanski fanatizam. Jednostavno, očekujem da pametno odgovorimo na agresiju - kaže Horvat



RIJEKA  Alen Horvat u jeku je priprema s matičnim saudijskim klubom Al-Batina, no pažljivo prati i osluškuje sve što se događa na svjetskoj nogometnoj smotri, koja je ušla u samu završnicu i borbu za odličja. Šest godina radi u Saudijskoj Arabiji, sada s pomoćnicima Danielom Šarićem i Mladenom Posavcom, i posebno je bio ponosan na pobjedu te reprezentacije nad Argentinom, koja je pak na kraju na krilima Messija preko Hrvatske dogurala do finala SP-a. U Horvatovom stručnom stožeru još su Davor Lješević, Ivan Grabovac i Rade Ljepojević.


– Nekako se dogodio realan finale i borba za treće mjesto. Dominira nogomet sa snagom i brzinom, ovo je Svjetsko prvenstvo tranzicije, koju ima Francuska. S druge strane, i Svjetsko prvenstvo agresije koju posjeduje Argentina – kaže Horvat. – Po meni je ovo zapravo nadogradnja svega onoga što se događalo u Rusiji. Primjerice, vidimo tu francusku brzinu kojom dominiraju, a ona je došla iz selekcije koja je ekstra važna, dok je drugi segment rad u klubovima. To su sve igrači koji su prošli njihove omladinske škole.


Zadržan ugled


Horvat po pitanju Hrvatske posebno ističe značenje boda protiv Maroka, ali i hvali dobro postavljenu igru stožera na otvaranju prvenstva protiv protivnika, koji je za mnoge nepoznanica.




– Hrvatska igra standardno, a ono što je najvažnije, zadržan je ugled. Puno kvalitetnih reprezentacija je otišlo kući prije nas. Drugo prvenstvo zaredom smo među četiri najbolje vrste i to je posebno važno za ovu darovitu generaciju, koja igra tehnički nogomet i može držati loptu pod kontrolom. Osobno, žao mi je što nismo imali malo brže »špice«, o čemu će se morati voditi računa u nekim budućim selekcijama. Nakon prve utakmice bilo je dosta kritika, a sada vidimo gdje je Maroko. I kakva je to reprezentacija. Mislim da smo se tu postavili jako dobro, od prvoga dana govorim da su tih 0:0 i bod bili zlata vrijedni. Jako zrelo i pametno smo odigrali tu utakmicu. Mnogi ne znaju da je to jedna od jako kvalitetnih reprezentacija svijeta.


Alen Horvat  


Vatrene su krasili energija, zajedništvo i zanos, a znani problemi u napadu nadoknađivali su se, prije svega, momčadskom igrom.


– Pravog napadača treba i stvoriti. Nije to lako, to su najskuplji igrači. To je ono malo što nam je nedostajalo, možda i na putu do finala. Siguran sam da će u budućnosti Hrvatska naći takvog igrača, 20 i nešto godina uspješno se mijenjaju generacije i prisutna je konstanta. Vjerujem da ćemo do sljedećeg SP-a doći do takvog igrača, nešto slično što je prezentirao mladi Gvardiol na obrambenoj poziciji.


Za svoju zemlju


Horvat dobro poznaje igrače iz podneblja Maroka, a isti žar nosi ih kao i Hrvate kada je u pitanju igranje u nacionalnom dresu.


– Selekcija je na prvom mjestu, a zatim i naša talentiranost za nogomet. Dolazak mladih igrača pokazuje i da se dobro radi po klubovima. Oni se potom jako dobro prezentiraju u klubovima u koje odlaze i to je jako dobro s profesionalne strane. S one psihološke, evidentna je ta želja i motivacija naših igrača kad igraju za svoju zemlju. To može biti također jako bitan faktor u ovakvim utakmicama. Ali to je vidljivo i kod Maroka, jer sam radio s njihovim igračima u ovom dijelu svijeta. Radio sam i s nekim reprezentativcima i točno znam kako oni dišu i s kojom voljom i energijom igraju za svoju zemlju.


Polufinale Francuza i Marokanaca pokazalo je da Vatrene čeka težak posao na putu k bronci.


– Marokanci su izuzetno brzi, a u određenim trenucima i izuzetno kvalitetni radnici. Sigurno će dati sve od sebe, jednako kao i naši igrači. Očekujem da odigramo pametno i zaustavimo njihovu agresiju. Već je i dosta umora, puno utakmica igralo se u mjesec dana, ali vjerujem u naše igrače. Vjerujem da će vjerojatno malo stati na loptu, umrtviti igru te naći rješenje za marokanski fanatizam. Jednostavno, očekujem da pametnom igrom odgovorimo na agresiju. I da će pamet pobijediti. S obzirom da znam Marokance, vjeruju da će broncu osvojiti srcem. Nadam se da će se tu malo zaletjeti – zaključio je Horvat.


Tipujem na Francuze, imaju odgovor na sve

U nedjelju se očekuje spektakl. Poslastica finala s dvije velike zvijezde, Messijem i Mbappeom.
– Tipujem na Francusku. To je jako dobro izbalansirana reprezentacija na svim pozicijama. Vidjeli smo i da se kvalitetno mogu braniti u jednom bloku i da im on može donijeti pobjedu. Igraju napadački, znaju stati na loptu, spremni su i imaju odgovor na sve. S druge strane, Argentini se nešto dobro dogodilo u prvoj utakmici, dobila je veliki šamar te je više počela razmišljati o taktici i pripremi utakmice. Potom je iz utakmice u utakmicu dizala svoju igru. Naravno, puno kod nje ovisi o jednom čovjeku, Messsiju, a Francuska više toga polaže na kolektiv – tvrdi Horvat.