Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kvalifikacije za EP

Hrvatski rukometaši večeras igraju protiv Nizozemske u Osijeku

Autor: Igor Duvnjak

12.03.2023. 11:56
Hrvatski rukometaši večeras igraju protiv Nizozemske u Osijeku

Foto: Filip Glavaš/Foto PIXSELL



Najbolji hrvatski rukometaši nastavljaju živjeti u ritmu kvalifikacija za EURO 2024. večerašnjim domaćim susretom s Nizozemskom. Za njima je neslavna prezentacija u Eindhovenu u kojoj su im domaći Tulipani, za našu širu sportsku javnost dojučerašnji anonimci u ovom sportu, očitali lekciju iz modernog rukometa.


Brži, agresivniji i u napadu mnogo konkretniji, sve suprotno od svojih hrvatskih gostiju, koji su imali obranu koja je znala asocirati na kazališne kulise. U napadu su pak ionako nekonkretno izdanje još »presolili« nizom tehničkih grešaka pa su Nizozemci slavili 32:27 u utakmici na koju se sada u hrvatskom taboru ne žele previše osvrtati dok im je sva pozornost usmjerena k večerašnjem važnom ispitu.


Skupina 5

 




Hrvatska – Nizozemska       20.15


Grčka – Belgija       17.00


 


Hrvatska       3       2       0       1       90:84       4


Nizozemska       3       2       0       1       85:83       4


Grčka       3       2       0       1       83:85       4


Belgija       3       0       0       3       75:81       0


Sljedeće kolo (26. travnja): Belgija – Nizozemska, Grčka – Hrvatska.

Pouke


– Nema sada previše potrebe osvrtati se na ovo što je bilo, moramo gledati naprijed – kaže hrvatski izbornik Goran Perkovac, koji premijeru na hrvatskoj klupi nije obilježio željenim bodovima i poobjedom. – Moramo se sada maksimalno mobilizirati kako bismo dobili ovu utakmicu jer nam je ona vrlo važna za daljne kvalifikacije za EP. Kada pogledamo naš sastav i kvalitetu, realno nam nedostaje Šipić, kao što nam nedostaju i Martinović i Cindrić. Međutim, moramo zaigrati s onim što imamo, izvući pritom maksimum i dobiti Nizozemce makar »na mišiće«. Time bismo imali puno mirniju situaciju za nastavak kvalifikacija.


Goran Perkovac/Foto PIXSELL


Hrvatska se nagledala snimaka nizozemskih utakmica, a nedavno je na terenu mnogo bolje u izravnim susretima upoznala karakteristike večerašnjih slavonskih gostiju, svakako je izvukla pouke spremajući se za ovu željenu pobjedu.


– Samo s jednim treningom uoči Eindhovena nismo mogli ništa značajno mijenjati, ono što smo znali, to smo nastojali provoditi dalje. U ova dva tri dana do večeras smo nastojali što bolje uigrati i obranu »5-1«, sve kako bismo s tom zonom pokušali razbiti ritam Steinsa, Smitsa te da imamo na raspolaganju još jednu varijantu ukoliko zona »6-0« ne bi funkcionirala. U napadu pak moramo puno ubrzati igru jer smo igrali sporo, statično, nepokretno. U ovih nekoliko treninga smo uvježbavali spomenuto i uvjeren sam da će biti bolje.


Podrška


Hrvatska rukometna reprezentacija je uspjesima u proteklim desetljećima stekla mnogo navijača, bilo ih je i u Eindhovenu. Naravno da se u Osijeku očekuje snažna podrška u jurnjavi za pobjedom s punih tribina domaćih navijača.


– Naravno da domaći teren mnogo znači. Bit će tu nekoliko tisuća naših navijača, koji će nas nositi i mi ćemo sigurno igrati puno bolje i puno angažiranije. Međutim, uvijek govorim da publika ne zabija golove niti publika ne sprječava golove. Znači, mi moramo dati svoj obol i to sto posto bolji nego u prošloj utakmici. Publika će nam pak na tom putu sigurno pomoći.


Utakmica u Osijeku počinje u 20.15 sati.


Sigurno idemo na EP

– Mi sigurno prolazimo grupu, pitanje je samo s pozicije jedan ili dva. Naravno da je želja proći s one prve i onda imamo mir te do listopada i nove akcije možemo konsolidirati ekipu. Do tada će se vratiti i ozlijeđeni Šipić, Cindrić. Martinović, Jaganjac, sigurno ćemo biti puno jači no sada – kaže Perkovac.