Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Lino Červar

Koordinator struke HRS-a ne želi dolijevati ulje na vatru: "Čekam da prestane prepucavanje, a onda ću reći što mislim"

Autor: Igor Duvnjak

26.01.2023. 13:54
Koordinator struke HRS-a ne želi dolijevati ulje na vatru:

Foto: Lino Červar, Hrvoje Horvat i Ivano Balić/Foto PIXSELL



Dok je u taborima najboljih svjetskih reprezentacija uzbudljivo jer se pokušavaju probiti k postolju za najbolje na Svjetskom prvenstvu rukometaša, u hrvatskoj reprezentaciji se izgleda ostvaruje najava izbornika Hrvoja Horvata da će idućih dana biti turbulentno jer će se raspravljati o tome hoće li i dalje ostati na toj funkciji. U toj hrvatskoj sportskoj priči, kao u inačici neke popularne televizijske serije, pojavljuju se lica koja su godinama u prvom planu, u ovom slučaju riječ je o Lini Červaru, najtrofejnijem hrvatskom rukometnom treneru, koji prema najavama Saveza, kao Koordinator struke treba reći svoje mišljenje o hrvatskom nastupu i osvajanju devetog mjesta na Svjetskom prvenstvu, preniskog za želje i očekivanja sportske javnosti, kao i samih reprezentativaca. Utjeha je plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre, a koliko je dovoljna, drugo je pitanje. U tom je stilu, uostalom, reagirao i sam Savez javnom porukom da nije zadovoljan rezultatom koji smatra neuspjehom te da je minimalni cilj postavljen pred izbornika bio plasman u četvrtfinale. Ispada da se nastavlja negativni trend hrvatske reprezentacije na najvećim natjecanjima, nakon tolikih uspona na postolje Hrvatska je na posljednja tri velika natjecanja osvajala 15., osmo i sada deveto mjesto.


Za i protiv


Červar pak svakako o nastupu na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj ima svoje mišljenje, ali ga još ne želi javno iznositi, očito još uvijek razmišljajući o svim onim tolikim »za« i »protiv«, uzimajući si još pokoji dan da bi javnosti izrekao svoje decidirano mišljenje. Osim što će njegova ocjena imati težinu zbog same funkcije koju obnaša i u okviru koje predlaže i opoziva izbornike reprezentacija, značajna je i zbog nezapamćenog niza medalja osvojenih s Hrvatskom počevši od Svjetskoga prvenstva u Portugalu 2003. godine, kada je potvrdio iz Italije donesen nadimak »Mago di Umago«, osvojivši zlato s momčadi koja je godinu dana ranije bila posljednja, 16. na Europskom prvenstvu. Već 2004. godine Hrvatska je osvojila olimpijsko zlato, upotpunjujući blistavu kolekciju odličja. Čovjek kojeg oni stariji Kozalčani pamte dok je vodio utakmice na tamošnjem asfaltu, osvojio je još dva svjetska i tri europska srebra, zaključno s EP-om 2020. godine.


– Svi me zovu za komentar, ali nikome nisam ništa rekao – počeo je Lino Červar odmah »podižući gard« da se bilo koju njegovu poruku ne bi krivo shvatilo. – Sve u trenutku kad ima prepucavanja, držanja predavanja, a ja sam inače već za vrijeme prvenstva, poslije poraza od Egipta, poručio da nije trenutak da išta kažem. Još uvijek sve analiziram, gledam i čekam da to prepucavanje, guranje i forsiranje jednostavno prestane. Onda ću reći što mislim. Isticanje nečega sada bi bilo samo dolijevanje ulja na vatru. Još nije trenutak, ali s druge strane, pratim sve što se događa.




Červar se nije odredio ni prema zaključcima po kojima on ima »sukno i škare« i faktički određuje tko će biti izbornik, u ovom slučaju o ostanku Horvata za kormilom.


Stav


– I to ću reći onda kada dođe vrijeme. Znate što ja mislim, ne mislim ja baš tako, ali to ću morati objasniti. Treba, naime, biti mudar. Nisam, uostalom, bezveze najtrofejniji trener. Dobro znate s kakvim sam ljudima tijekom tolikih godina imao posla, moraš stoga biti stvarno veliki trener da možeš njima manipulirati. Nije to samo rad na igralištu, to je i okruženje izvan terena. Tu su i drugi ljudi koji rade oko ekipe. Ja sam koordinator. Bitno je da stojiš iza svog stava i to argumentirano. Kada se čovjek ne osjeća moralno jak, kada sumnjaš u sve što si rekao i radio, onda nisi moćan. Kada pak osjetiš da si u pravu, to je drugo. Dobro znate cijelu moju karijeru u kojoj otkad sam postao trener, nikada nisam nikoga javno optuživao. Ali, morao sam se morao braniti. Kada se branim, ja sam David, ali borit ću se i protiv Golijata. U tom stilu sam se i ponašao. Kada sam vidio da me netko udara ispod pojasa, nekog zločestoga čovjeka, morao sam odgovoriti. Moram reagirati, ne zanima me je li bio trenutak za to ili ne.


Hrvatskoj rukometnoj javnosti je sada samo preostalo čekati trenutak kada će Červar osjetiti da je dozrela situacija za iznošenje ocjena i mišljenja.


– Kada će to biti? Osjetit ćete to i sami. Zapravo, to će biti idućeg tjedna – poručio je Lino Červar.