Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svjetsko rukometno prvenstvo

Slovenija i Francuska odigrali do sada najbolju utakmicu na turniru, na kraju Francuzi, ipak, preveliki zalogaj za borbene Slovence

Autor: A.P.

16.01.2023. 19:57
Slovenija i Francuska odigrali do sada najbolju utakmicu na turniru, na kraju Francuzi, ipak, preveliki zalogaj za borbene Slovence

Foto: Reuters



Odigrane su prve četiri utakmice posljednjeg kola prve faze Svjetskog rukometnog prvenstva.


U grupi A, Crnogorci su potvrdili svoje drugo mjesto pobjedom nad Čileom. Čileancima je za prolazak u drugu fazu igrala samo pobjeda, no Crna Gora odigrala je rutinski i rezultatom 35:33(20:18) pobijedila. Mora se istaknuti kako su Čileanci držali priključak tijekom cijele utakmice, čak su se u dva navrata uspjeli “vratiti u život” nakon što su gubili s čak 4 pogotka. Čileanci su se iznimno borbenom igrom oprostili od natjecanja.


Najbolji strijelci kod Crnogoraca bili su Miloš i Branko Vujović s 12, odnosno s 9 pogodaka.




Iz grupe B kao prvo plasirani u nastavak natjecanja odlaze Francuzi, koji su u fenomenalnoj i zanimljivoj utakmici nadjačali Sloveniju. Prvo poluvrijeme obilovalo je vrhunskim rukometom s obje strane, a svoju ulogu odradili su i golmani. Do sada, ovo je zasigurno najbolja i najzanimljivija utakmica na ovogodišnjem prvenstvu, iako rezultat ne govori tako. Francuska je pobjedom 35:31(16:14) već jednom nogom ušli u četvrtfinale.


Slovenija je odigrala jako dobro prvo poluvrijeme. Na kraju prvog poluvremena Francuzi su vodili 4 razlike, da bi Slovenci pogocima Mazeja i Vlaha smanjili na -2 do poluvremena. U drugom poluvremenu Slovenija je imala prvi napad i to je bila odlična prilika da uhvate potpuni rezultatski priključak. Nažalost po njih to se nije dogodilo, a kako nas sport uči, ako ne zabiješ, onda primiš gol. To se i ovoga puta desilo, Slovenci su promašili sedmerac i umjesto da se primaknu na -1, Francuzi su otišli na 3 razlike. Nakon toga uslijedilo je nekoliko tehničkih grešaka u slovenskim napadima i u 37. minuti Francuzi su vodili 6 razlike. Slovenci se nisu predavali, u dva su se navrata uspjeli ponovno približiti, no ponovno tehničke greške, ali i golman Gerard, nisu dopustili Sloveniji da se u potpunosti vrate u utakmicu.


Treba istaknuti nešto što se rijetko viđa, a to je da Slovenija tijekom perioda kada ima igrača više, u napadima igra bez tog igrača više, kako bi se protivnička obrana što više raširila, kako bi Slovenci zbog svoje brzine mogli lakše doći do gola. Tako slovenski igrač više stoji na centru terena i čeka eventualnu grešku njegovog napada kako bi mogao zaustaviti protivničku kontru.


Francuzi na kraju zasluženo prenose maksimalan broj bodova u drugi krug. Za Francusku najefikasniji bili Mahe i Remili s po 7 pogodaka. Kod Slovenije najefikasniji je bio Vlah s 9 golova.


Brazil se u skupini C teškom mukom dočepao drugog mjesta. Na opće iznenađenje, reprezentacija Zelenortski Otoka priredila je mnogo muke i neizvjesnosti favoriziranom Brazilu. Na kraju završilo je 30:28(17:15) za Brazil. Iako su jedino vodstvo u utakmici imali u 9. minuti pri rezultatu 5:4, Zelenortski Otoci konstantno su se vraćali i držali neizvjesnost do samog kraja. U 50. minuti činilo se kako je pitanje pobjednika riješeno kada je Dupoix zabio za +4 Brazila, no serijom 3:0 samo 4 minute do kraja Zelenortski Otoci su se vratili u utakmicu. Na kraju, ipak s malo više iskustva Brazilci u odnijeli 2 boda.


Iz ove skupine prolaze obje ove momčadi.


Najlakši posao, barem rezultatski, imali su reprezentativci Islanda. Oni su u Kristianstadu s 13 razlike deklasirali Južnu Koreju. Islanđani su praktički pitanje pobjednika riješili već u prvih 7 minuta kada je rezultat na semaforu bio 6:1. Do kraja Islanđani su napravili još nekoliko serija vezanih pogodaka i bez problema otpratili Korejce s ovog prvenstva. Najefikasniji bio je Rikhardsson s 11 pogodaka.


U ovoj skupini još večeras igraju Mađarska i Portugal. Zanimljivo je kako ovdje vlada potpuna neizvjesnost jer i Mađarska i Portugal i Island još uvijek mogu biti prve u skupini, što bi značilo da su jednom nogom u četvrtfinalu. Islanđani su trenutno prvi zbog bolje gol-razlike i u večerašnjoj utakmici potrebna im je pobjeda Portugala nad Mađarskom s manje od 12 golova razlike.


Podsjetimo kako naša reprezentacija igra sutra od 20:30, a protivnik je Maroko.