Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Svjetsko rukometno prvenstvo

Španjolska i Norveška pružili 80 minuta rukometnog remek-djela

Autor: A.P.

25.01.2023. 20:30
Španjolska i Norveška pružili 80 minuta rukometnog remek-djela

Foto: Reuters



Nevjerojatnih 80 minuta viđeno je večeras u Ergo Areni u Sopotu, gdje su četvrtfinale igrali Norveška i Španjolska. Pomalo nestvarniu utakmicu odigrale su ove dvije rukometne velesile, no u konačnici bolji su bili Španjolci koji odlaze u borbu za medalje, a Norvežani kući.


Ovo je bila zasigurno najbolja utakmica do sada na ovom Svjetskom prvenstvu i mogla bi stajati u rukometnoj povijesti kao jedna od najuzbudljivijih ikada.


U utakmicu bolje su ušli Norvežani koji su u 8. minuti imali već velikih +4. Nakon toga, iskusni Španjolci uspjeli su se organizirati. Najbolji norveški igrač Sagosen dobio je jedno bespotrebno iskuljučenje i u tih dvije minute Španjolci su izjednačili rezultat.




Nakon toga Norvežani su povezali dva gola, da bi ubrzo nakon toga Španjolci napravili seriju 3:0 i prvi puta u 22. minuti  poveli na utakmici.  Isključenje na dvije minute Daniela Dujshebaeva pokazalo se vrlo štetno za Španjolce, no korisno za neutralne gledatelje, jer su tada Norvežani ponovno preuzeli vodstvo.


Pred kraj prvog poluvremena igralo se “gol za gol”, a na kraju uspješniji su bili Norvežani koji su na predah otišli s +1.


Drugo poluvrijeme nastavljeno je igrom “gol za gol”, a Norvežani su stalno vodili dok su Španjolci bili prisiljeni “loviti” rezultat. Tako se igralo sve do 53. minute kada  Norvežani rade +2 i imaju napad za +3. Međutim Sagosen promašuje gol i Španjolci u sljedeća dva napada izjednačuju i vraćaju stvari na početak.


Norvežani zabijaju za vodstvo u 57. minuti. Uspijevaju se obraniti i uzeti loptu posljednjih 14 sekundi. Kada se činilo da je sve gotovo, Norvežani rade neviđenu glupost, suci im uzimaju loptu, a Daniel Dujshebaev u posljednjoj sekundi susreta zabija za izjednačenje.


Viđeno je čak 4 produžetka po 5 minuta do kada se nije riješilo pitanje pobjednika.


Produžeci su bili slika i prilika prvih 60 minuta. Ponovno se igralo gol za gol, no u 69. minuti Španjolci su ti koji zabijaju 2 gola zaredom i oni počinju diktirati ritam.


Ponovno se činilo da je sve gotovo i da ovoga puta Španjolci odlaze u polufinale, no 20-ak sekundi do kraja oni rade neviđenu glupost u napadu i Norvežani iz kontranapada zabijaju za izjednačenje.


Drugi produžetak ponovno agresivni rukomet u obrani i u napadu. Ponovno su prvo Španjolci bili ti koji su lovili rezultat, no ponovno su povezali dva gola i prešli u vodstvo.


Apsolutni španjolski junak, Daniel Dujshebaev koji je zabio za odlazak u produžetke zabio je i posljednji, pobjednički gol u posljednjoj minuti susreta.


Norvežani su odigrali napad, odigrali višak za nepogrešivog Bjornsena, no tada se ukazao Gonzalo Perez de Vargas i obranio taj udarac.


Praktički je nemoguće nekoga okriviti za poraz ili posebno pohvaliti za pobjedu, no Daniel Dujshebaev s dva pogotka u ključnim trenucima bio je čovjek odluke.