Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

najava utakmice

Stati na kraj zahuktalim »Žutima«

Autor:

20.03.2023. 11:46
Stati na kraj zahuktalim »Žutima«

Foto: ABA liga



Večerašnjim gostovanjem Splita u Krešinom domu igrači Danijela Jusupa otvaraju Ligu za prvaka, natjecanje od deset kola koje će odgonetnuti s kojih pozicija će se najbolji hrvatski sastavi uputiti prema doigravanju za prvaka države. Definitivno, dio sezone koji donosi veći značaj nego što je to bio slučaj s uvodna 22 kola u kojem se podosta toga moglo i žrtvovati s obzirom na obveze u ABA ligi.


Neugodna tradicija


Ove sezone Zadar ne stoji dobro u susretima sa »Žutima«, jer su dobili samo jednom, a čak tri puta teren napuštali pognute glave, s tim da su oba okršaja na Višnjiku otišla na gostijuću stranu. Jusupova momčad slavila je samo u prvoj prvenstvenoj utakmici, a u dvije abaligaške ligi i jednoj u domaćem prvenstvu, gubila je u neizvjesnim završnicama.


Neugodna tradicija uz lošije izdanje pred tri dana kod FMP-a te ozljedu Luke Božića, čimbenici su koji ne ulijevaju baš neki optimizam u svlačionicu domaćina, ali valjda će trener Jusup uspjeti pronaći dobitnu formulu.protiv zahuktalog Splita koji igra jako dobro u posljednje vrijeme nošen američkim tercetom Shorter-Sullivan-Nelson kao i dojučerašnjim kapetanom Zadra Dominikom Mavrom.




Uz njih strateg domaćih dotaknuo se i tzv. sporednih figura Srđana Subotića koji često znaju presuditi, a to se dogodilo Zadranima čak tri puta ove sezone u dalmatinskim derbijima.


– Igra Splita bazira se na pick&rollu Dominika Mavre, uz trojicu Amerikanaca koji su se dobro uklopili u sustav. Jukić i Runjić su igrači koji nam često rade probleme, priključuju im se Vuko, Kalajžić, Tišma…, imaju širok roster.


Pitanje je još uvijek hoće li Božić nastupiti, ali bez obzira na to moramo dati svoj maksimum – kazao je trener Zadra uoči petog ovosezonskog dalmatinskog derbija, a definitivno muka broj jedan za stožer Zadrana predstavlja ozljeda Božića koju je zadobio pri kraju utakmice u Beogradu.


Božićeva ozljeda


Radi se o lakšoj distorziji zgloba, a njegov mogući izostanak bio bi veliki udarac za momčad. Čak i u utakmicama u kojima mu naizgled ne ide, kao u prošloj protiv FMP-a, kada je krenuo s nekoliko izgubljenih lopti, dobio četvrti prekršaj na početku drugog poluvremena, a na kraju i izašao zbog ozljede, uspio je Bjelovarčanin na koncu upisati učinak od 25 poena, deset skokova i dosegnuti daleko najveću valorizaciju na utakmici.


Jednako dobar u Beogradu bio je kapetan Marko Ramljak s 25 postignutih poena pa će i na jegova leđa u slučaju izostanka Božića dosta toga pasti.


– Mislim da trebamo promijeniti pristup i odigrati jednako kao u prošlom susretu protiv Cibone, nametnuti svoj ritam, agresivnost u obrani i napadu, što bi nam uvelike olakšalo put prema pobjedi. Split se digao i u zadnje vrijeme igra odličnu košarku, puno se vrti oko Mavre i Shortera, pod košem su nezgodni Sullivan i Nelson.


Moramo im zatvoriti napadački skok pa ćemo imati veliku šansu za pobjedu – kazao je Ramljak uoči utakmice koja će s eprenositi na Sportskoj televiziji.